Verbind je met ons

HomeAmerican Football

Dit waren de 10 grootste atleten van 2023

Het jaar 2023 zit er zo goed als op en dat wil zeggen dat het hoog tijd is om de schijnwerpers te richten op de tien meest opmerkelijke atleten van het afgelopen jaar. Van uitmuntende prestaties tot het breken van records en het overstijgen van verwachtingen: dit waren de beste atleten van 2023.

De beste odds in België om sportweddenschappen af te sluiten vind je bij betFIRST!


Max Verstappen – Red Bull Racing – Formule 1

Nog nooit in de hele geschiedenis van de Formule 1 heeft een coureur een seizoen gedomineerd zoals Max Verstappen in 2023. De Nederlander met Belgische roots heeft zijn derde opeenvolgende wereldtitel behaald. Slechts vier F1 piloten konden ooit drie of meer wereldtitels na elkaar behalen: Juan Manuel Fangio, Michael Schumacher, Sebastian Vettel en Lewis Hamilton. Stuk voor stuk grootheden uit de motorsport, waar nu ook Verstappen zijn plaatsje tussen veroverd heeft.

Van de 22 races won Verstappen er maar liefst 19 (!). Goed voor een winstpercentage van 86.36%. Daarmee scherpte hij het record van Alberto Ascari uit 1952 aan. De Italiaan won toen zes van de amper acht races, maar wel goed voor een winstpercentage van 75 procent.

Verstappen brak daarnaast nog tientallen records in 2023. De meest opvallende zijn die van meeste overwinningen in een seizoen, meeste opeenvolgende overwinningen, meeste punten in een seizoen en meeste ronden aan de leiding in een seizoen.

Wedden op Formule 1


Novak Djokovic – Tennis

Novak Djokovic heeft er een waanzinnig seizoen opzitten. Hij won maar liefst 56 van zijn 63 gespeelde wedstrijden. Goed voor een ongelofelijk winstpercentage van 88.90%. De Serviër won ook drie van de vier Grand Slams en bereikte op Wimbledon de finale.

Djokovic versloeg in het begin van het seizoen Stefanos Tsitsipas in de finale van de Australian Open. Met een overwinning tegen Casper Ruud won hij zijn recordbrekende 23e major op Roland Garros. Op 36 jaar en 20 dagen werd hij meteen ook de oudste French Open kampioen. Ook op de US Open kroonde hij zich tot oudste winnaar ooit door Medvedev in de finale te verslaan en zo zijn vierde US Open-titel te pakken. Hij werd daarmee de eerste man die vier keer drie majors in één seizoen won. Djokovic sloot zijn seizoen af met een recordbrekende zevende ATP Finals-titel.

In 2023 overtrof hij Roger Federer’s record van 46 Grand Slam halve finales. Ook het record van Rafael Nadal’s 22 major titels moest eraan geloven. Tot slot overtrof hij ook het record van Steffi Graf, die 377 weken als nummer 1 op de wereldranglijst stond. Djokovic maakt er voorlopig 405 weken van.

Wedden op tennis


Nikola Jokić – Denver Nuggets – Basketbal

De Servische Nikola Jokić heeft een fantastisch jaar achter de rug. In vijf games tegen Miami Heat leidde hij de Denver Nuggets naar hun eerste NBA-kampioenschap in de geschiedenis met een gemiddelde van 30,2 punten, 14 rebounds en 7,2 assists. Hij werd dan ook unaniem verkozen tot Finals MVP.

Ook door het jaar toonde Jokić zich een ware leider. Hij werd namelijk de eerste speler in de NBA die het hele postseason leidde in totaal aantal punten (600), totaal aantal rebounds (269) en totaal aantal assists (186). Hij veroverde ook een plaats in de top vier van de meeste triple-doubles in een seizoen met meteen ook het record voor snelste triple-double ooit.

In het nieuwe 2023-2024 NBA seizoen is Jokić alweer uitstekend bezig. In december werd hij voor de zevende keer in zijn carrière uitgeroepen tot Western Conference Player of the Month. Niet onlogisch, want de Serviër begon het nieuwe seizoen met twaalf opeenvolgende wedstrijden waarin hij minstens twintig punten scoorde en tien rebounds maakte.

Wedden op basketbal


Lionel Messi – Inter Miami en PSG – voetbal

Lionel Messi is al jarenlang een van de meest legendarische spelers in de huidige generatie voetbal. Messi won eind december nog het wereldkampioenschap voetbal, maar ook in 2023 was de Argentijn een van de beste spelers van het afgelopen jaar, ondanks het feit dat hij al 35 is en ondertussen verkaste naar de USA bij Inter Miami.

Met onder meer het meest aantal assists in de Ligue 1, een constant hoog niveau en zijn nog steeds wervelend spelinzicht had hij een groot aandeel in de laatste titel van PSG. Ook bij Inter Miami laat Messi nog steeds mooie dingen zien. Hij leidde Miami onder meer naar de finale van de U.S. Open Cup en naar eindwinst in de allereerste League Cup, waarin hij ook topscorer en MVP werd. Hij heeft dit jaar ook de mijlpaal van meer dan honderd doelpunten voor Argentinië overschreden en hij werd topscorer aller tijden in Europa.

Wedden op voetbal


Jonas Vingegaard – Jumbo-Visma – Wielrennen

Jonas Vingegaard pakte in 2023 zijn tweede eindoverwinning in de Tour de France. Voor zowat iedere coureur met klimtalent is het winnen van de Tour toch nog steeds het hoogst haalbare in het wielrennen. Vingegaard toonde zich oppermachtig en gaf de gele trui vanaf etappe zes niet meer af.

Ook in de Ronde van Spanje was Vingegaard in topvorm. Hij werd tweede, maar blonk wel uit in sportiviteit naar zijn ploegmaat. Sepp Kuss had de Deen de voorbije twee jaar uitstekend geholpen als meesterknecht. Vingegaard viel zijn Amerikaanse ploegmaat dan ook niet meer aan in de Vuelta, zodat Kuss zijn allergrootste succes kon behalen.

Wedden op wielrennen


Shohei Ohtani – LA Angels en LA Dodgers – Baseball

Shohei Ohtani heeft er alweer een historische campagne in 2023 op zitten. Hij werd de eerste speler in de MLB-geschiedenis met tien overwinningen en veertig homeruns in een seizoen. Hij leidde de American League met 44 homeruns en hij werd de eerste speler in de geschiedenis die twee keer unaniem de MVP award won. De Japanse pitcher wordt dan ook wereldwijd gezien als de beste speler van het moment. 

Ohtani’s contract liep af na het seizoen 2023 en zijn prestaties leverden hem een transfer naar de Los Angeles Dodgers op. Ohtani tekende een 10-jarig contract van 700 miljoen dollar, het grootste contract in de professionele sportgeschiedenis ter wereld.

Ohtani

Wedden op honkbal


Mathieu van der Poel – Alpecin-Deceuninck – Wielrennen

De Nederlander Mathieu van der Poel pakte in 2023 niet één maar wel twee wereldtitels. Op het WK veldrijden in Hoogerheide sprintte hij voorbij zijn eeuwige rivaal Wout van Aert naar zijn vijfde wereldtitel in het veld. Enkele maanden later voegde hij daar ook een eerste wereldtitel op de weg aan toe.

In Glasgow stak van der Poel er met kop en schouders bovenuit door te winnen na een solo van ruim 22 kilometer. Ondanks een valpartij kwam hij nog anderhalve minuut voor van Aert en Tadej Pogačar over de meet. Hij schreef meteen ook geschiedenis door als eerste renner bij de elite mannen zowel de regenboogtrui in het veld als op de weg te veroveren in hetzelfde jaar.

Tot slot kon van der Poel ook zijn palmares aanvullen met maar liefst twee monumenten. Hij won in voorjaar namelijk Milano-Sanremo en Parijs-Roubaix. Het mag duidelijk zijn dat de Nederlander er een bijzonder straf jaar heeft opzitten.      

Wedden op wielrennen


Patrick Mahomes – Kansas City Chiefs – American Football

In 2023 groeide Patrick Mahomes uit tot een van de beste quarterbacks in de geschiedenis van de sport. Op zijn 27-jarige leeftijd leidde hij de Kansas City Chiefs naar een indrukwekkend jaar. Hij bereikte onder meer als snelste speler ooit tweehonderd touchdowns.

Daarnaast werd hij ook de jongste quarterback in de geschiedenis van de NFL die alle andere 31 teams wist te verslaan. Tot slot leidde zijn team naar een 38-35 overwinning de Super Bowl tegen de Philadelphia Eagles.

Wedden op American Football


Erling Haaland – Manchester City – Voetbal

Erling Haaland begon 2023 met de felbegeerde ‘treble’ door zowel de Champions League, de Premier League als de FA Cup te winnen met Manchester City. De Noorse voetbalgod had daar met maar liefst 52 doelpunten in 53 wedstrijden een heel groot aandeel in.

Hij verpulverde ook het all-time doelpuntenrecord door in één seizoen in de Premier League 36 keer te scoren. Ook in het nieuwe seizoen is hij alweer heel sterk bezig met een indrukwekkende reeks van 19 doelpunten in 22 wedstrijden. We mogen dus gerust stellen dat hij een van de allerbeste spitsen ter wereld is, op basis van het afgelopen jaar.

Wedden op voetbal


LeBron James – LA Lakers – Basketbal

Met een gemiddelde van ongeveer 29 punten per wedstrijd, iets meer dan acht rebounds per wedstrijd en rond de zeven assists per wedstrijd kende Lebron James in 2023 zijn beste seizoen in 20 jaar NBA geschiedenis.

De grootste reden waarom James in dit lijstje terecht komt is echter het feit dat hij de all time leading scorer in de NBA is geworden. Tegen Oklahoma City Thunder scoorde hij zijn 38.388e punt en daarmee verbrak hij het decennia oude record van Kareem Abdul-Jabbar.

Wedden op basketbal

Must See

More in American Football