Verbind je met ons

HomeWielrennen

Vuelta a España: de geschiedenis van de Ronde van Spanje

De Vuelta a España ofwel de Ronde van Spanje is de jongste van de drie grote rondes in het wielrennen. De Vuelta is in 1935 ontstaan uit de successen van de Tour de France en de Giro d’Italia. Sinds 1955 wordt de meerdaagse wielerwedstrijd ieder jaar gehouden.

Wedden op wielersport kan via betFIRST, waar je de beste en meest recente odds kan vinden voor de Vuelta, de Giro en de Tour. Uiteraard mag ook het klassieke voorjaar niet ontbreken met onder meer de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix en Luik-Bastenaken-Luik.


België schrijft meteen wielergeschiedenis in de
Vuelta

In het begin was de Vuelta een koers waarbij voornamelijk veel Spanjaarden aan de start stonden. Dat resulteerde in zes Spaanse eindzeges in de eerste negen edities. Die andere drie zeges, die komen op naam te staan van twee Belgen.

De eerste editie was maar liefst 3400 kilometer lang, verspreid over veertien etappes in de bergen rond Bilbao, Zaragoza en Cáceres. De start en de finish lagen in de Spaanse hoofdstad Madrid. Vijftig deelnemers verschenen aan de start van de eerste etappe: 32 Spanjaarden en 18 buitenlandse wielrenners.

Uitslag La Vuelta 1935

Het werd een razend spannende tweestrijd tussen Gustaaf Deloor en de thuisfavoriet Mariano Cañardo. Deloor pakte in de derde etappe de leiderstrui en gaf die uiteindelijk niet meer af tot in Madrid, waar hij na 120 uur koers als eerste over de finishlijn reed.

Ook het jaar daarop in 1936 won Gustaaf Deloor de Ronde van Spanje op een indrukwekkende wijze. Zijn broer Alfons werd toen tweede. Ook de zevende editie van de Vuelta kende een Belgische winnaar. Edward Van Dijck kon door middel van twee weergaloze tijdritten genoeg tijd terugpakken op de Portugees Manuel Costa. Goed voor de derde Belgische eindoverwinning in amper zeven jaar.

 
Jumbo-Visma domineert La Vuelta 2023

Momenteel is de 78e editie van de Ronde van Spanje volop aan de gang. Al kunnen we stilaan spreken van de Ronde van Jumbo-Visma. De Nederlandse ploeg heeft na de Giro en de Tour haar zinnen gezet op eindwinst in Madrid. TJV zou namelijk de allereerste ploeg in de geschiedenis van het wielrennen kunnen worden die de drie grote rondes in één jaar wint.

Jumbo-Visma stuurde met Jonas Vingegaard en Primoz Roglic twee ijzersterke kopmannen naar Spanje samen met meesterknecht Sepp Kuss en toppers als Dylan Van Baarle, Attila Valter en Wilco Kelderman.

Nadat Remco Evenepoel eerder al door het ijs zakte, staan de mannen van TJV bij het begin van de laatste week op plaats één, twee en drie. De kans dat ze dit nog uit handen geven is dan ook bijzonder klein.

 

Vuelta 2023 tijdrit in Barcelona

Sepp Kuss wint de Ronde van Spanje


Het prille begin van
de Vuelta vrouwen editie

In 2015 werd voor het eerst de Challenge by La Vuelta georganiseerd. Het was een eendagskoers voor de vrouwen in de vorm van een criterium in en rond Madrid op de laatste dag van de Ronde van Spanje voor mannen.

Drie jaar later werd er besloten om bij de vrouwen over te stappen naar een etappekoers, maar daar kwam uiteindelijk heel wat kritiek op. Vooral drievoudige winnares Annemiek van Vleuten liet duidelijk weten dat de wedstrijd veel te gemakkelijk was en ze zichzelf absoluut geen “grote ronde” zouden mogen noemen.

La Vuelta España Femenina

Die slechte commentaar is duidelijk aangekomen, want in 2023 kreeg de wedstrijd een serieuze upgrade. Unipublic en de Amaury Sport Organisation doopten de gloednieuwe ronde om tot de Vuelta España Femenina. Een échte grote ronde met zeven etappes die voortaan in mei verreden wordt. Van Vleuten pakte haar derde eindzege in deze Ronde van Spanje voor vrouwen.


Opvallende cijfers in het wielrennen tijdens de Vuelta

Roberto Heras Hernández mag zich de absolute kampioen van de Ronde van Spanje noemen. Naast een derde en een tweede plaats behaalde de Spanjaard in 2000, 2003, 2004 en 2005 de eindoverwinning. Tot op de dag van vandaag deed niemand ooit beter.

Naast het feit dat de recordhouder een Spanjaard is, domineren de thuisrijders over het algemeen wel hun eigen Vuelta. Met 32 eindzeges door 23 verschillende Spaanse wielrenners doen ze het een pak beter dan gelijk welke andere nationaliteit. In totaal pakten de Spanjaarden ook meer dan 550 ritzeges doorheen de geschiedenis van de Vuelta.

Freddy Maertens in de Vuelta van 1977

De meest dominante zege in de Ronde van Spanje moet die van Freddy Maertens in 1977 geweest zijn. Maertens, die toen voor de wielerploeg Flandria reed, won maar liefst dertien (!) etappes van de in totaal negentien. Een absoluut record dat hoogstwaarschijnlijk nooit nog zal verbroken worden.

Ook de proloog wist Maertens te winnen, waardoor hij meteen de Gouden trui mocht aantrekken, de voorloper van de Rode trui zoals we die tegenwoordig kennen. Na de eerste officiële etappe veroverde hij ook de puntentrui. Maertens gaf een hele Vuelta beide truien op geen enkel moment nog uit handen. Hij won uiteindelijk met een kleine drie minuten voorsprong op de Spanjaard Miguel María Lasa.

Wielrenners die hun plaats in Vuelta geschiedenis veroverden

Delio Rodríguez en Alex Zülle hebben hun plaats in de geschiedenis van de Vuelta meer dan verdiend. De Spaanse spurter Rodríguez behaalde met 39 etappes namelijk het meest aantal overwinningen in de Ronde van Spanje.

De Zwitser Zülle reed dan weer maar liefst 48 dagen rond in de leiderstrui. Een absoluut record. Hij won negen etappes en veroverde ook twee eindoverwinningen in 1996 en 1997.

Tot slot is er ook nog José Luis Laguía die het meeste bergklassement overwinningen pakte. Hij heeft in totaal vijf keer de bolletjestrui mogen dragen bij de aankomst in Madrid. De meeste puntenklassement overwinningen worden gedeeld door Sean Kelly, Laurent Jalabert en Alejandro Valverde, die elk vier keer de beste sprinter in de Vuelta waren.


Wedden op wielersport

Bij betFIRST kan je het hele jaar door wedden op zowat alle belangrijke wielerwedstrijden. Ook tijdens de winterstop kan je alvast een voorspelling plaatsen op wie bijvoorbeeld de volgende Tour de France zal winnen. Wordt het opnieuw een tweestrijd tussen Vingegaard en Pogacar of is het moment voor Evenepoel aangekomen?

Houd de wielerpagina van betFIRST zeker in de gaten om op de hoogte te blijven van de belangrijkste en meest recente odds.

Wedden op wielrennen

Must See

More in Wielrennen