Verbind je met ons

HomeWielrennen

Alles over de verschillende klassementen in de Vuelta

De leider in een grote wielerronde draagt al sinds het prille begin een opvallende trui. Zo is hij altijd makkelijk herkenbaar in het peloton. In de Tour de France is dat de iconische en legendarische gele trui. In de Giro d’Italia krijgt de leider een al even iconische roze trui, maar in la Vuelta hebben ze toch heel wat jaren nodig gehad om uiteindelijk tot bij hun ondertussen welbekende rode trui te geraken.

Naast de algemene leider vallen ook de beste sprinter, de beste klimmer en de beste jongere in de prijzen. In de Ronde van Spanje krijgen zij respectievelijk een groene trui, een blauwe bolletjestrui en een witte trui.

Wedden op wielersport kan via betFIRST, waar je de beste en meest recente odds kan vinden voor tal van wielerwedstrijden.

 

De kleur van La Vuelta door de jaren heen

De kleur van de leiderstrui in de Vuelta a España is in de loop der jaren verschillende keren veranderd. Pas sinds 2010 werd de rode trui zoals we ze nu kennen officieel in het leven geroepen.

In 1935 was het de Belg Antoon Dignef die voor de allereerste keer de leiderstrui mocht aantrekken. Hij won op 29 april de eerste etappe van Madrid naar Valladolid en kreeg toen een oranje trui. Nadien nam Gustaaf Deloor die leiderstrui over. Hij finishte uiteindelijk als eerste in Madrid in het oranje.

In 1941 koos de organisatie van de Vuelta voor een witte leiderstrui, om na amper één jaar op die beslissing terug te komen en in 1942 opnieuw het oranje in te voeren. Van 1945 tot 1950 zien we voor het eerst het rood verschijnen, al was het toen nog als een accentkleur in de vorm van een rode horizontale streep op een witte trui.

Van geel naar goud in la Vuelta

In 1955 duikt plots de gele trui op, naar het voorbeeld van de Tour de France. Die werd gedragen tot in 1998, met uitzondering van het jaar 1977. Toen Freddy Maertens de Vuelta van begin tot einde domineerde deed hij dat uitzonderlijk in de originele oranje trui.

Hoewel de organisatie de gele leiderstrui gebaseerd had op die van de Tour de France kwamen ze 33 jaar later toch tot het besef dat ze daarmee niet zo origineel waren geweest. De leiderstrui kreeg zijn zoveelste make-over en werd uiteindelijk goud.

De Ronde van Spanje kleurt rood

Sinds 2010 is de maillot rojo in het leven geroepen. Het rood staat symbool voor de strijdlust, de Spaanse hitte, de bergen en het komt ook terug in de nationale vlag. Mark Cavendish was de allereerste coureur die de rode trui mocht aantrekken. Hij kwam in 2010 in de openingsetappe als eerste over de meet in de ploegentijdrit met Team HTC–Columbia. Cavendish pakte meteen ook de groene en de witte trui.

Wedden op la Vuelta?


De blauwe bolletjestrui voor de beste klimmer van La Vuelta

Het bergklassement in la Vuelta a España is een prijs voor de beste klimmers in het wielrennen. Sinds 1950 krijgt de leider in de stand een groene trui. In 2006 werd deze vervangen door een oranje trui en vanaf 2010 koos men voor een witte trui met blauwe stippen, gelijkend op de iconische bolletjestrui uit de Tour de France.

De berekening van de Vuelta KOM aka The King of the Mountains  

Hoe wordt nu eigenlijk bepaald wie de beste klimmer is? Daarvoor moeten de renners punten verzamelen tijdens de verschillende bergetappes. Hoe zwaarder de klim, hoe meer punten er te verdienen vallen.

Alle bergen worden vooraf een categorie gegeven, variërend van derde categorie tot en met eerste categorie en zelfs buiten categorie. Daarbij wordt rekening gehouden met de totale lengte van de klim, de gemiddelde hellingsgraad en het steilste gedeelte.

De bergen van derde categorie zijn de minst zware en daarbij vallen dan ook het minst aantal punten te verdienen. Als een berg van eerste categorie overigens ook de aankomst van de etappe is, zijn er nog eens extra punten te verdienen. Dit gebeurt vaak bij de zogeheten koninginnenritten in grote rondes zoals de Vuelta.

Bergklassement: uitslag Vuelta 2023

Hoewel België en Nederland al sinds het ontstaan van het wielrennen overal ter wereld records breken, zijn ze vaak de grote afwezigen in de bergklassementen. Dat komt natuurlijk om de simpele reden dat we hier in de Lage Landen geen bergen hebben. Lange tijd was het enkel de Nederlander Joop Zoetemelk die sinds 1971 op de erelijst van de Vuelta staat.

Ondertussen is vooral België heel hard beginnen investeren in klimmers. Zo zijn er verschillende jongeren die bijvoorbeeld langdurige stages lopen in het buitenland. De wielerbond heeft ook een speciale afdeling in de Ardennen, puur gericht op jongeren met aanleg voor het klimmen. Op die manier willen ze talenten klaarstomen om ook in deze categorie mee te doen voor de prijzen. Onder meer Remco Evenepoel en Cian Uijtdebroeks zijn talenten uit deze opleiding.

Thomas De Gendt was in 2018 alvast de eerste Belg die de bolletjestrui in de Vuelta kon winnen. Als Evenepoel veilig in Madrid aankomt in de Vuelta 2023 zal zijn naam straks als tweede op de erelijst prijken.

Evenepoel zakte in de Ronde van Spanje door het ijs en stelde zijn doelen bij naar het behalen van de bolletjestrui. Het Belgische supertalent had al bij al niet veel moeite om dit klassement te domineren.

 

Sprint in de Vuelta 2023 etappe 15

Het puntenklassement in la Vuelta

De groene trui gaat naar de beste sprinter in het peloton van de Vuelta. Zij kunnen punten verdienen met tussensprints die vooraf bepaald worden. De eerste paar renners die onder de boog passeren krijgen klassementspunten. Ook met vlakke aankomsten vallen er heel wat punten te rapen. Een overwinning levert uiteraard het meest van al op. Een renner die bijvoorbeeld vier of vijf ritzeges kan pakken op het vlakke mag bijna zeker zijn van de groene trui.

Het puntenklassement kan altijd op heel wat interesse rekenen bij fans van de wielersport. Het is namelijk voor veel supporters de enige kans om hun favoriete sprinter een prijs te zien pakken in een grote ronde zoals de Vuelta. Renners die voor het bergklassement gaan, zijn bijna altijd ook kandidaten voor het algemeen klassement. Een sprinter pur sang rijdt drie weken mee om zijn kansen te grijpen in een handvol wedstrijden.


Overige klassementen in de Vuelta

Tot slot is er ook nog het jongerenklassement en het ploegenklassement in la Vuelta a España. De witte trui wordt uitgereikt aan de beste renner die jonger is dan 26 jaar. Hierbij wordt hetzelfde systeem als bij de rode trui gehanteerd. De laatste jaren gebeurt het meer en meer dat de leider in het algemene klassement niet ouder is dan 26 jaar. In dat geval mag de nummer twee in de jongerenstand met de witte trui rijden.

Het ploegenklassement wordt al toegekend sinds de start van de Vuelta in 1935. Iedere etappe wordt er rekening gehouden met de tijd van de eerste drie renners uit dezelfde ploeg. Die tijd wordt op het einde van de ronde samengeteld. De ploeg met in totaal de minste tijd, wint het ploegenklassement. Zij krijgen overigens geen speciale trui, maar wel een rood rugnummer. Ook mogen ze met een rode helm rijden indien de ploeg dit wenst.

 
Wedden op wielersport

Bij betFIRST kan je het hele jaar door wedden op zowat alle belangrijke wielerwedstrijden. Ook tijdens de winterstop kan je alvast een voorspelling plaatsen op wie bijvoorbeeld de volgende Tour de France zal winnen. Wordt het opnieuw een tweestrijd tussen Vingegaard en Pogacar of is het moment voor Evenepoel aangekomen?

Houd de wielerpagina van betFIRST zeker in de gaten om op de hoogte te blijven van de belangrijkste en meest recente odds.

Wedden op wielrennen

Must See

More in Wielrennen