Verbind je met ons

HomeWielrennen

Voorbeschouwing Parijs-Nice: kan Evenepoel zijn eerste overwinning hier pakken?

Paris-Nice

Parijs-Nice, de prestigieuze Franse etappekoers, start op 3 maart en loopt door tot 10 maart. Deze race is één van de belangrijkste kleinere etappekoersen van het seizoen en trekt steevast toprenners aan. Een blik op de winnaarslijst onthult namen als Alberto Contador, Bradley Wiggins, Eddy Merckx, en vele anderen. De laatste twee edities werden opgeëist door Primož Roglič (2022) en Tadej Pogačar (2023). Dit jaar zal Pogačar echter niet van de partij zijn, aangezien hij zijn zinnen heeft gezet op de Tirreno-Adriatico met als doel deze te winnen.

Wil je wedden op wielrennen? betFIRST is de plek met de meeste sportweddenschappen en de beste quoteringen.


Voorbeschouwing Parijs-Nice 

Deze race staat centraal aan het begin van het seizoen voor vele wielrenners, vooral voor degenen die zich richten op een climax in de Giro d’Italia of de Tour de France. Dit is duidelijk te zien aan de deelname van de Sloveen Primož Roglič, wiens hoofddoel dit seizoen het winnen van de Tour de France is. Zijn grootste concurrenten om dit doel te behalen zijn Tadej Pogačar en Jonas Vingegaard.
Voor Roglič wordt dit de eerste keer dat hij in een grote ronde direct tegen Vingegaard zal racen, aangezien ze tot nu toe altijd teamgenoten waren. 

Parcours Parijs-Nice

De 82ste editie van de race omvat 8 etappes, met als grootste aandachtspunt de ploegentijdrit in de derde etappe. Deze editie kenmerkt zich door een uitzonderlijke veelzijdigheid, met routes die geschikt zijn voor elke type renner, inclusief ploegentijdritten, zware bergetappes en vlakke trajecten perfect voor sprinters.

Aan de race zullen 22 teams deelnemen, inclusief de 18 WorldTeams en twee teams op uitnodiging, TotalEnergies en Tudor. Daarnaast zijn ook de beste twee ProTeams van het vorige seizoen, Lotto Dstny en Israel-Premier Tech, aanwezig.

De eerste etappe is een middengebergte etappe van 157,7 km met vier beklimmingen van de derde categorie, waaronder één in de laatste kilometers die waarschijnlijk de etappezege zal bepalen. Sprinters zullen deze beklimmingen moeten overleven als ze kans willen maken op de etappezege.

De tweede etappe bestrijkt een afstand van 177,6 km en is voornamelijk vlak, perfect voor sprinters. De etappe bevat slechts twee beklimmingen van de derde categorie in het begin.

De cruciale dag voor de renners die mikken op de eindoverwinning in het algemeen klassement komt met een ploegentijdrit van bijna 27 km op de derde etappe, inclusief enkele kleine heuvels om de etappe uitdagender te maken.

De tijdrit zet de toon voor de eerste bergetappe van deze editie van Parijs-Nice. Deze etappe omvat een totaal van zes beklimmingen van de tweede categorie en één van de eerste categorie. De beklimming van de eerste categorie wordt ongeveer 20 km voor de finish aangepakt, met een lengte van 5,1 km, een gemiddeld stijgingspercentage van 7,3%, en maximale hellingen van 15%. Deze beklimming wordt gevolgd door een uitgebreide afdaling, en de etappe wordt beslist met de beklimming naar Mont Brouilly, een beklimming van de tweede categorie met een lengte van 3 km en maximale hellingen van 13%.

In de 5e etappe neemt de race een rustiger tempo aan, met maar vier beklimmingen van de derde categorie halverwege en een vlakke aankomstlijn. Ondanks deze ogenschijnlijk kalme etappe, is het cruciaal voor sprinterteams om de koers vanaf de start strak in handen te houden om een eventuele ontsnapping geen kans te geven op succes.

De bergen keren terug in de zesde etappe, met in totaal 4 beklimmingen van de tweede categorie en één van de derde categorie. Het keerpunt van de etappe ligt op ongeveer 20 km van de finish, waar een beklimming van de tweede categorie van 1,8 km met een gemiddeld stijgingspercentage van 10% wordt bekroond, met secties die een maximale helling van 19% bereiken.

De strijd om het algemeen klassement zet zich voort in de 7e etappe, waar renners te maken krijgen met 2 beklimmingen van de eerste categorie en één van de tweede categorie. De twee beklimmingen van de eerste categorie bevinden zich aan het einde van de etappe, waar renners de “Col Saint-Martin-La Colmaiane” beklimmen, een klim van 7,5 km met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,1%, en vervolgens afdalen naar de laatste beklimming naar de “Auron”, die 7,3 km lang zal zijn met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,2%. Deze etappe zal ongetwijfeld doorslaggevend zijn in het bepalen van de winnaar van deze editie van Parijs-Nice.

De achtste en laatste etappe vindt plaats op 10 maart. De renners zullen 3 beklimmingen van de tweede categorie en twee laatste beklimmingen van de eerste categorie onder ogen zien. De top wordt bereikt op slechts 9 km van de finish, met een lengte van 3,6 km, een gemiddeld stijgingspercentage van 8,8%, en secties met hellingen die tot 16% stijging bereiken. Dit zal de race beslissen en onthullen welke renner gekroond zal worden als kampioen van de 82ste editie van Parijs-Nice.

Favorieten overwinning Parijs-Nice 2024

Deze editie van Parijs-Nice zal kenmerken door deelname van hoog niveau. Twee namen springen eruit: Primož Roglič  en Remco Evenepoel.
Primož Roglič wil zijn overwinning van 2022 in het algemeen klassement herhalen en direct een overwinning noterren met zijn nieuwe team, Bora-Hansgrohe. De andere rennen? Natuurlijk Remco Evenepoel. Hij is erop gebrand om deze race voor het eerst op zijn naam te schrijven als onderdeel van zijn voorbereiding op de Tour de France in juli.



Andere sterke kanshebbers zijn de Spanjaard Carlos Rodríguez (Ineos Grenadiers) en de Fransman David Gaudu (Groupama-FDJ). Carlos Rodríguez hoopt de goede resultaten in de Tour de France van vorig seizoen, waar hij een 5e plaats in het algemeen klassement veiligstelde, een mooi vervolg te geven in 2024.

Bij de sprinters springen enkele namen in het oog, waaronder Mads Pedersen, Arnaud Démare, Fabio Jakobsen en het jonge talent Olav Kooij, die streeft naar een herhaling van zijn succes van het voorgaande seizoen. Hoewel er veel sprinters meedoen, verdient Pedersens actuele vorm en het voor hem geschikte parcours speciale aandacht.

Wedden op wielersport

Bij betFIRST kan je het hele jaar door wedden op zowat alle belangrijke wielerwedstrijden. Niet alleen op Paris-Nice, maar je kunt nu ook alvast een voorspelling plaatsen op wie bijvoorbeeld de volgende Tour de France zal winnen. 

Houd de wielerpagina en de sportweddenschappen van betFIRST zeker in de gaten om op de hoogte te blijven van de belangrijkste en meest recente odds.

 

Must See

More in Wielrennen