Verbind je met ons

HomeWielrennen

Voorbeschouwing en Favorieten Ronde van Vlaanderen 2024

Tour de Flanders

De Ronde van Vlaanderen is een van de meest prestigieuze en uitdagende voorjaarsklassiekers in het professionele wielrennen. Gehouden in de Vlaamse regio van België, is deze race een hoeksteen van de klassiekerskalender, met een geschiedenis die teruggaat tot 1913. Sindsdien heeft het erkenning gekregen voor zijn veeleisende route en zijn cruciale rol in de wielerwereld. Klaar voor de race? Plaats je sportweddenschappen en bewonder het spektakel.

De Ronde van Vlaanderen wordt gekenmerkt door zijn beruchte heuvels en kasseienstroken, die een unieke uitdaging vormen voor wielrenners. Beklimmingen zoals de Oude Kwaremont, de Paterberg en de Koppenberg zijn iconisch vanwege hun steile hellingen en hun impact op de racestrategie. Deze secties testen niet alleen het fysieke uithoudingsvermogen van de renners, maar ook hun technische vaardigheden terwijl ze smalle, kasseienwegen navigeren, vaak onder veranderende weersomstandigheden.

De sfeer bij de Ronde van Vlaanderen is ongeëvenaard. De wegen zijn omzoomd met gepassioneerde fans, wat bijdraagt aan de grandeur van de race. De Vlaamse regio is gedurende de hele dag gehuld in wielerkoorts, met levendige menigten die de wielrenners aanmoedigen, terwijl ze de uitdagende secties van het parcours trotseren. Genoeg om nog meer te genieten van het wedden op wielrennen.

De editie van 2024 vindt plaats op 31 maart. Deze editie zal een totale afstand van 270,8 kilometer beslaan. De race begint in de stad Antwerpen en eindigt in de stad Oudenaarde, waar de finishlijn zal zijn.

De route voor deze editie van de race zal vergelijkbaar zijn met voorgaande edities, maar zal kleine wijzigingen bevatten om de zaken wat te veranderen voor de renners. Onder deze wijzigingen enkele opvallende zoals het weglaten van secties zoals de “Kortekeer”, de “Eikenberg”, en de “Kanarieberg”, die zijn vervangen door de “Kapelleberg”.

De slotfase van de etappe zal worden gemarkeerd door de opeenvolgende beklimmingen van de “Oude Kwaremont” en de “Paterberg”, waar de race zal worden beslist en waar de sterkste renner van de editie 2024 zal worden onthuld. Dit zijn twee van de meest iconische heuvels van de race, waar de overwinning bij talrijke gelegenheden is beslist. Een getuigenis hiervan is de editie van 2023, waar de Sloveense renner Tadej Pogacar (een van de belangrijkste favorieten om de race dit jaar opnieuw te winnen) zijn kracht toonde door aan te vallen en de andere renners af te schudden, solo over de finishlijn te komen.

Favorieten Ronde van Vlaanderen 2024

Deze editie zal gekenmerkt worden door talrijke arrangementen. Wout Van Aert, één van de favorieten, raakte geblesseerd na zijn val bij A Travers la Flandre. Ook de zieke Christophe Laporte zal de start missen. Tenslotte zal ook Tadej Pogacar niet meedoen, omdat zijn doel is om overwinningen in de Giro en de Tour de France aan elkaar te rijgen.

Julián Alaphilippe: Hoewel de tweevoudig wereldkampioen momenteel niet in zijn beste sportieve vorm is, kunnen zijn explosiviteit en strijdlust in zijn voordeel werken tijdens deze race. De Fransman heeft slechts drie keer deelgenomen aan de Ronde van Vlaanderen, maar zijn optreden in de editie van 2020 springt eruit. Hij reed aan de leiding in de finale kilometers naast Wout Van Aert en Mathieu Van der Poel. Toen hij echter enkele kilometers voor de finish tegen een motor aanreed, moest hij de race opgeven. 

Mads Pedersen: De voormalig wereldkampioen van Team Lidl-Trek is erop gebrand de teleurstelling van vorig jaar, waar hij derde werd, van zich af te schudden. Pedersen is een van de beste sprinters in het peloton met goede kwaliteiten op kasseien en korte klimmen, waardoor hij goed past bij de kenmerken van deze race. Hij is ook uitstekend in vorm aan het begin van dit seizoen met al zes overwinningen.

Mathieu Van der Poel: De huidige wereldkampioen is, samen met Tadej Pogacar, de voornaamste te kloppen man. Van der Poel heeft deze race al twee keer gewonnen (2020 en 2022) en werd twee keer tweede (2021 en 2023). Zijn kenmerkende aanvalsstrategieën en zijn indrukwekkende topsnelheid onderscheiden hem in het peloton. Bovendien onderstreept zijn recente overwinning op de “E3 Saxo Classic” op 22 maart zijn uitstekende vorm, wat hem een geduchte tegenstander maakt in elke race.

 

Must See

More in Wielrennen