Verbind je met ons

Homewielersport

Vooruitblik Giro d’Italia 2024 | Favorieten & Wedtips

Cycling Giro

De Giro d’Italia is een van de drie grote wielerrondes, samen met de Tour de France en de Vuelta a España, en staat bekend om zijn zware slotweek en typisch Italiaanse landschappen. De ‘maglia rosa’, de iconische roze trui, is het symbool voor de leider in het algemeen klassement.

De editie van 2024, met een totale afstand van 3.400,8 km, omvat acht heuvelachtige etappes, zes vlakke ritten, vijf bergetappes en twee individuele tijdritten. Deze 107e editie begint op 4 mei met een etappe van ongeveer 140 km die drie bergpassen bevat. De Colle Maddalena, een klim van de tweede categorie, zal naar verwachting de beslissende klim zijn, zo’n 22 km voor de finish.

De tweede etappe kent een finish bergop bij het ‘Santuario di Oropa’, met een klim van 11,8 km tegen een gemiddeld stijgingspercentage van 6,2% en stukken tot 14%. Dit wordt een sleutelmoment voor de klassementsrenners.

De sprinters krijgen hun eerste kansen in de derde en vierde etappe, waarbij een kleine klim dicht bij de finish van de derde etappe cruciaal kan zijn voor de etappezege. De vijfde en zesde etappes, geclassificeerd als middelzware bergetappes, bieden kansen voor zowel sprinters als klassementsrenners. Vooral de zesde etappe, met secties op grindwegen, zal impact hebben op zowel de etappezege als het algemeen klassement.

De eerste individuele tijdrit vindt plaats na de zesde etappe en beslaat 40,6 km, met een beslissende invloed op het algemeen klassement. Deze wordt gevolgd door een zware bergetappe naar ‘Prati di Tivo’, waar de klassementsfavorieten naar voren zullen komen, hoewel ontsnappingen een rol kunnen spelen.

Na de rustdag worden de renners geconfronteerd met de ‘Cusano Mutri (Bocca Della Selva)’, een klim van de eerste categorie die ideaal is voor klimmers. De volgende drie etappes bieden de sprinters kansen, voordat de tweede tijdrit het klassement opnieuw door elkaar schudt.

De laatste week van de Giro d’Italia 2024 bestaat uit vier zware bergetappes en zal cruciaal zijn voor het algemeen klassement. Vooral etappe 15, met beklimmingen zoals ‘Passo di Foscagno’ en ‘Livigno (Mottolino)’, zal van groot belang zijn.

De zestiende etappe gaat door historisch terrein met de ‘Passo D. Stelvio’ en eindigt met een klim naar ‘Monte Pana’. De zeventiende etappe, een van de zwaarste, omvat vijf bergpassen zonder vlakke secties en biedt kansen voor de klimmers om het klassement op te schudden.

De Giro eindigt op 26 mei met een vlakke rit door Rome. Met een totaal van 71,8 km aan tijdritten en uitdagende bergetappes belooft deze editie een spectaculaire strijd om de ‘maglia rosa’.

Favorieten Giro d’Italia 2024: Algemeen Klassement en Sprinters

Nu je weet hoe de route zal gaan verlopen is het goed om eens te kijken naar de grote favorieten van Giro d’Italia  2024. Handig als je overweegt om in te zetten of live wedden op wielrennen.  Wil je inzetten op de Giro? Bekijk dan de beste sportweddenschappen, noteringen en outrights op de website van betFIRST.

Algemeen Klassement

Tadej Pogacar: De Sloveen is dé uitgesproken favoriet voor de eindoverwinning. Dit seizoen heeft hij al indrukwekkende overwinningen geboekt in de Strade Bianche, de Volta a Catalunya en Luik-Bastenaken-Luik. Als tweevoudig winnaar van de Tour de France is hij de renner die iedereen wil verslaan. Pogacar staat bekend om zijn opmerkelijke consistentie; hij eindigde in elke grote ronde waaraan hij deelnam op het podium.

Geraint Thomas. De Welshman eindigde vorig jaar als tweede in de Giro d’Italia, net achter Primoz Roglic. Thomas, kampioen van de Tour de France in 2018, zal het INEOS Grenadiers team leiden, met steun van sterke teamgenoten zoals Thymen Arensman. Arensman heeft ook kans op een goede algemene klassering, ondanks zijn ondersteunende rol. De Nederlander eindigde vorig jaar als zesde in deze race en behaalde dezelfde plek in de Vuelta a España 2022. Bovendien won hij een etappe in een grote ronde, namelijk de 15e etappe van de Vuelta a España 2022.Damiano Caruso: Deze ervaren Italiaanse renner heeft een grote kans om het podium te halen. Caruso eindigde vorig jaar als vierde in het algemeen klassement, slechts vier minuten en veertig seconden achter de winnaar, Primoz Roglic. In 2021 stond hij al op het podium van de Giro d’Italia, waar hij als tweede eindigde achter de Colombiaan Egan Bernal.

Nairo Quintana: De Colombiaan keert terug naar de grote rondes na een jaar zonder team. Zijn laatste grote ronde was in 2022, dus alle ogen zullen op hem gericht zijn als hij deze race aangaat.

Romain Bardet: Bardet, de ervaren Franse wielrenner, gaat de Giro d’Italia in met hoge verwachtingen ondanks dat hij in zijn recente deelnames aan grote rondes niet de verwachte resultaten behaalde. Toch heeft Bardet al podiumsucces gekend in grote rondes, hij werd tweede in de Tour de France 2016 en derde in 2017.

Sprinters

Tim Merlier: De Belg komt in uitstekende vorm naar de Giro, met dit seizoen al zeven overwinningen op zijn naam. Hij heeft ook al ervaring met het winnen van een etappe in de Giro d’Italia (2021).

Kaden Groves: Groves profileert zich als een duidelijke kandidaat voor etappeoverwinningen en de “maglia ciclamino” (puntenklassement trui), na een sterk seizoen in 2023 waarin hij drie etappes won in de Vuelta a España en ook de groene trui pakte, plus een etappeoverwinning in de Giro d’Italia.

Olav Kooij: Deze jonge Nederlandse renner maakt zijn debuut in een drieweekse race en streeft naar zijn eerste overwinning van het seizoen. In het vorige seizoen (2023) behaalde de jonge renner in totaal 13 overwinningen.

Genoeg opties voor jouw weddenschappen op wielrennen. Ja, natuurlijk is Pogacar de absolute favoriet voor de overwinning in het Algemeen Klassement. Maar er zijn zovéél meer wedopties. Zo kun je inzetten op Bergklassement, Jongerenklassement, Ploegklassement of bijvoorbeeld gaan voor een Top3 of Top10 voorspelling. Bekijk alle weddenschappen bij de beste bookmaker van België: betFIRST.

 

Must See

More in wielersport