Verbind je met ons

HomeWielrennen

Strade Bianche 2024: Pogacar op jacht naar tweede overwinning

Strade Bianche

De Strade Bianche is zo’n race die meteen tot de verbeelding spreekt, pal in het hart van Toscane, Italië. Hoewel de race pas sinds 2007 op de kalender staat, heeft ze al snel een speciaal plekje veroverd bij de liefhebbers van de voorjaarsklassiekers.

Wat deze koers zo speciaal maakt? De beroemde grindpaden(sterrato) die dwars door de heuvels en het karakteristieke Toscaanse landschap slingeren, maken de race zowel adembenemend mooi als genadeloos uitdagend.
Aanstaande zaterdag (2 maart) begint de Strade Bianche 2024. Of je nu gaat kijken of niet, bij betFIRST vind je de beste sportweddenschappen voor de wielersport. 

Voorbeschouwing Strade Bianche 2024

Om alle wielersportfans en iedereen geïnteresseerd in het wedden op wielrennen zo goed mogelijk voor te bereiden, kijken we samen vooruit naar de editie van de Strade Bianche dit jaar.  In 2024 trotseren de renners een parcours van 215 km, met 15 grindsecties die samen meer dan 70 km aan uitdagingen vormen. Het langste grindpad, van wel 11,9 km, ligt al in de eerste 90 km van de koers.

Het wordt pas echt spannend als we Siena naderen. De laatste drie grindsecties, die zo’n 26 kilometer voor de finishlijn beginnen, beloven vuurwerk. De eerste, een afdaling gevolgd door een korte klim van 3,3 km, leidt naar “Colle Pinzuto”, een klim van 2,4 km die perfect is voor een demarrage. Met de opgebouwde vermoeidheid en stijgingspercentages tot 15%, is dit de uitgelezen kans om het verschil te maken. En net wanneer je denkt dat je alles hebt gehad, volgt er een laatste grindsectie van 1,1 km, drie kilometer voor het einde. Dit stuk, bekend als “Le Tolfe”, is kort maar verraderlijk steil met stukken tot 18% stijging.

Zo, met dit unieke parcours is de Strade Bianche niet alleen een test van kracht en uithoudingsvermogen, maar ook van pure klasse en tactiek. Wie hier wint, schrijft geschiedenis.

Strade Bianche 3

De race start en eindigt in de historische stad Siena. Ondanks de korte geschiedenis van de race, is de finish nu al iconisch: op “Piazza del Campo”, midden in het stadscentrum, waar de renners arriveren na een laatste klim door de stadsstraten. Deze klim begint ongeveer 2 km voor de finish, stijgend via “vía Esterna di Fontebranda,” met een gemiddeld stijgingspercentage van 9%. De laatste 500 meter worden het zwaarst, met een gemiddeld stijgingspercentage van 10%, overgaand naar een geplaveid stuk dat piekt met een maximale stijging van 16% als de renners “Via Santa Caterina” oversteken.

De renners bereiken de top van de klim ongeveer 300 meter voor de finish en komen uiteindelijk aan op “Piazza del Campo.”

Deze klim zal cruciaal zijn om te bepalen wie de overwinning zal behalen, en in voorgaande edities hebben we gezien hoe renners hun limieten bereikten, zoals Wout Van Aert in 2018. De Belgische renner kwam zo uitgeput aan bij de laatste klim dat, gecombineerd met de zwaarte van de klim, hij zelfs viel voordat hij de top bereikte, maar toch de derde positie wist te behouden.

Hoewel de Strade Bianche relatief nieuw is in de wielersport, prijken er al grote namen op de erelijst, waaronder Wout Van Aert, Julián Alaphilippe, Michal Kwiatkowski, Tadej Pogacar en nog vele andere wielertoppers.

De wielrenner met de meeste overwinningen in de Strade Bianche is Fabian Cancellara, die op drie gelegenheden triomfeerde op “Piazza del Campo”, in 2008, 2012 en 2016. Het is het vermelden waard dat, na zijn prestaties in de race, Cancellara werd geëerd door een van de “sterrato” secties van de race naar hem te vernoemen, waardoor het de zwaarste strook werd met een lengte van ongeveer 11,5 km.

Dit alles heeft bij veel fans discussies opgewekt over het idee om de Strade Bianche toe te voegen aan de bestaande vijf monumenten van het wielrennen, waardoor er in totaal zes monumenten zouden zijn.

Dit zijn de winnaars van de Strade Bianche van de afgelopen jaren:

Jaar Winnaar
2023 Tom Pidcock
2022 Tadej Pogacar
2021 Mathieu van der Poel
2020 Wout van Aert
2019 Julian Alaphilippe
2018 Tiesj Benoot
2017 Michal Kwiatkowski
2016 Fabian Cancellara
2015 Zdeněk Štybar
2014 Michal Kwiatkowski

De favorieten en wedtips voor Strade Bianche 2024

Overweeg je om te wedden op de Strade Bianche? Je bent zeker niet de enige. Sportweddenschappen op de Wielersport zijn al jaren enorm populair bij betFIRST. Niet voor niets bespreken we op de betFIRST blog de belangrijkste wielerevenementen en delen we voorbeschouwingen en wedtips.  Om je te helpen met het live wedden op de Strade Bianche dit jaar is het belangrijk om te weten wie nu de favorieten zijn voor de overwinning.

En dit jaar is Tadej Pogacar de onbetwiste topfavoriet voor de Strade Bianche en hoopt hij hetzelfde resultaat als in 2022 te behalen. Maar de concurrentie ligt op de loer, met teamgenoten Marc Hirschi en Tim Wellens die ook in topvorm zijn. Titelverdediger Tom Pidcock van INEOS Grenadiers is gebrand op succes, terwijl Lotto-Dstny verrast met vormkanonnen Maxim Van Gils en Lennert Van Eetvelt. Ook outsiders zoals Daniel Felipe Martinez en Ben Healy mogen niet uitgesloten worden van de lijst met kanshebbers. 

Strade Bianche 2024
Wie zal dit jaar de witte wegen van Toscane domineren en zich een plek in de geschiedenisboeken veroveren?

Dit zijn de belangrijkste favorieten met de beste quoteringen bij betFIRST:

  • Tadej Pogacar: De Sloveen start als duidelijke favoriet en zal zijn titel van 2022 verdedigen op een parcours dat zijn kwaliteiten als renner ten goede komt.
  • Christophe Laporte: Dit jaar ligt er voor deze renner een gouden kans voor het grijpen om te winnen. Nu zijn teamgenoot Wout Van Aert er niet bij is, stapt hij naar voren als de onbetwiste kopman van het team.
  • Julian Alaphilippe: Het parcours van de race sluit perfect aan bij de kenmerken van deze Franse renner, die al weet wat nodig is om deze race te winnen. Alaphilippe verzekerde zich van de overwinning in 2019.
  • Thomas Pidcock: De renner van het INEOS Grenadiers team is een duidelijke favoriet en heeft als hoofddoel zijn titel van het vorige jaar (2023) te verdedigen. Daarnaast wordt hij ondersteund door een krachtig team, inclusief renners zoals Geraint Thomas, Egan Bernal, en Michal Kwiatkowski (winnaar van de editie 2014).
  • Matej Mohoric: De Sloveen van het Bahrain-Victorious team behoort tot de favorieten. De winnaar van Milaan-San Remo 2022 zal waarschijnlijk mikken op de overwinning met aanvallen in de laatste heuvels.
  • Ben Healy: Deze jonge Ierse renner had een succesvol seizoen 2023 en hoopt deze goede vorm mee te nemen naar dit jaar. Met zijn 23 jaar benadert hij deze race met veel jeugdig enthousiasme, met als doel zijn eerste overwinning van het seizoen veilig te stellen.

Must See

More in Wielrennen