Verbind je met ons

HomeVoetbal

Wie is de beste voetballer van 2023?

Argentinië Kroatië WK betfirst betting tips

Begin volgend jaar maakt de FIFA de beste voetballer van het jaar bekend. Het lijstje met favorieten werd ondertussen wel ingekort tot drie spelers. Lionel Messi, Erling Haaland en Kylian Mbappé zijn de laatst overgebleven kanshebbers om de FIFA Men’s Player award 2023 te winnen.

Messi kan voor de derde keer de felbegeerde prijs pakken, voor de overige twee zou het de eerste maal zijn. Naast de genomineerden lichten we ook het succesjaar van Harry Kane toe.

De beste odds in België om sportweddenschappen af te sluiten vind je bij betFIRST!


Lionel Messi – The last dance

Lionel Messi mocht enkele weken geleden zijn achtste Ballon d’Or in ontvangst nemen op het gala in Parijs. Niemand die dat in het begin van vorig seizoen had durven denken, want in het shirt van Paris Saint-Germain liet de Argentijn geen al te beste indruk na. Hoewel zijn statistieken niet slecht waren, kon de voormalige sterspeler van FC Barcelona nooit echt aarden in Frankrijk. De legendarische middenvelder werd gedegradeerd tot een van velen in het sterrenensemble van PSG.

Waarom mocht Messi dan toch die felbegeerde Gouden Bal in ontvangst nemen? Dat heeft hij uiteraard te danken aan zijn formidabele prestatie op het wereldkampioenschap in Qatar. De kleine middenvelder loodste op zijn 35 jaar Argentinië naar een eerste wereldtitel sinds 1986. Een prestatie die zo buitenaards was, dat France Football niet anders kon dan Messi opnieuw de hoogst haalbare individuele bekroning te schenken.

Het zal waarschijnlijk de laatste keer zijn dat Messi deze eer te beurt viel, want de Argentijn lijkt met zijn overstap naar Inter Miami CF in de Major League Soccer echt wel in de laatste fase van zijn carrière aangekomen.

Onterechte nominatie of niet?

Mogen we deze fenomenale prestatie nog meetellen als het gaat om de beste speler van 2023? Eigenlijk niet, gezien de WK finale in december van 2022 gespeeld werd. Toch heeft Messi nog zeker een plaats in deze lijst, al is de kans groot dat het waarschijnlijk wel de laatste keer zal zijn.

Ondanks het feit dat hij nooit het niveau van tijdens het afgelopen WK evenaarde bij PSG, was hij nog steeds goed genoeg om een belangrijke rol te spelen in de titelstrijd. Met onder meer het meest aantal assists in de Ligue 1, een constant hoog niveau en zijn nog steeds wervelend spelinzicht had hij een groot aandeel in de laatste titel van PSG.

Ook bij Inter Miami laat Messi nog steeds mooie dingen zien. De Argentijn zit ondertussen al elf goals en vijf assists in veertien wedstrijden. Hij leidde Miami bovendien naar de finale van de U.S. Open Cup en naar eindwinst in de allereerste League Cup, waarin hij ook topscorer en MVP werd.

Hij heeft dit jaar ook de mijlpaal van meer dan honderd doelpunten voor Argentinië overschreden en hij werd topscorer aller tijden in Europa. Dat zou moeten volstaan om de legendarische Messi nog voor een keertje op te nemen in het lijstje met de allerbeste spelers van 2023.


Erling Haaland – Noorse god met fenomenale statistieken

Erling Haaland sloot het seizoen 2022-2023 af met maar liefst 52 doelpunten in 53 wedstrijden. Daarmee bezorgde hij Manchester City de felbegeerde treble door zowel de Champions League, de Premier League als de FA Cup te winnen. Het Noorse fenomeen verpulverde ook het all-time doelpuntenrecord door in één seizoen in de Premier League 36 keer te scoren. Haaland had daar slechts 35 wedstrijden voor nodig.  Het is dan ook geen verrassing dat hij prijzen zoals de Premier League Golden Boot, de European Golden Shoe en de UEFA Men’s Player of the Year in wacht sleepte.

Ook in het nieuwe seizoen laat Haaland zien waarom hij tot de wereldtop behoort met alweer een indrukwekkende reeks van 19 doelpunten in 22 wedstrijden. Bovendien is de potige spits nog maar 23 jaar en is de ruimte voor groei dus nog heel erg groot. Haaland is een speler die dit soort lijstjes de komende jaren zal domineren.


Kylian Mbappé – Snelheidsduivel met een gigantisch scoringsvermogen

Kylian Mbappé pakte vorig jaar, samen met Messi, de titel in de Ligue 1. Bovendien sloot hij het seizoen af als topscorer in de Franse competitie met maar liefst 29 goals. In totaal was hij zelfs 41 keer trefzeker voor PSG in 43 wedstrijden. Ook op dit moment voert hij alweer de topschuttersstand aan met 16 goals. Dat zijn er meer dan dubbel zoveel als zijn eerste achtervolgers.

Ondanks het feit dat Mbappé nog steeds maar 25 jaar is, staat zijn prijzenkast al vol met trofeeën. Onder meer zes titels in de Ligue 1, drie Franse bekers, een tweede plaats in de Champions League, de UEFA Nations League en uiteraard ook de felbegeerde wereldbeker. Om nog maar te zwijgen van individuele bekroningen. Zo werd hij onder andere vier keer verkozen tot beste speler van de Ligue 1, veroverde hij vier keer een plaats in het UEFA Champions League Team of the Season en pakte hij vijf topschutters titels in de Ligue 1.

Een aanwinst voor iedere ploeg ter wereld

De Fransman is ook al zes keer genomineerd voor de Ballon d’Or en eindigde telkens in de top tien. Enkele weken geleden behaalde hij zijn hoogste positie ooit met een derde plaats. Messi won dit jaar de Gouden Bal en nam van de gelegenheid gebruik om toch ook zijn voormalige ploegmaat met complimentjes te bestrooien.

Mbappé toonde dit jaar alweer waarom hij een van de beste voetballers ter wereld is. Zijn topsnelheid en razendsnelle dribbels maakten van hem een nachtmerrie voor elke verdediger. Mbappé laat geen kans onbenut om te scoren met zijn klinisch afwerkingsvermogen. Kortom een spits die bij elke ploeg ter wereld meteen in de basis zou gedropt worden.


Harry Kane – Hoogst aantal gescoorde doelpunten

Drie spelers hebben op moment van schrijven vijftig doelpunten gemaakt in 2023. Mbappé en Haaland werden hierboven al besproken. Ook Cristiano Ronaldo zit aan vijftig stuks voor Portugal en Al-Nassr. Harry Kane heeft er echter als enige 51 achter zijn naam staan. Die scoorde hij voor Engeland, Tottenham en zijn nieuwe club Bayern München.

Na meer dan tien jaar bij Tottenham maakte hij afgelopen zomer de overstap naar Duitsland. De meningen waren alvast verdeeld. Terwijl sommigen vooraf hadden verwacht dat hij ook voor Bayern vlot zou scoren, waren er ook critici die vonden dat Kane niet in de Bundesliga paste. De eerste groep kreeg uiteindelijk overschot van gelijk, want Kane scoort aan een razendsnel tempo.  De Engelsman voert de topschuttersstand aan met 21 doelpunten in amper 15 wedstrijden. Ook in de Champions League scoorde hij al 4 keer in 6 wedstrijden.

Records in zijn eerste seizoen voor Bayern München

Kane werd trouwens de eerste speler in de geschiedenis van de Bundesliga die 17 doelpunten maakte in zijn eerste 11 wedstrijden. In vergelijking met die andere superster, Robert Lewandowski, had Kane maar liefst 20 wedstrijden minder nodig. Als Kane doorgaat op dit elan, zou hij ook weleens Lewandowski’s ongelofelijke seizoensrecord van 41 doelpunten in de Bundesliga kunnen verbreken.

Hij is ook de eerste speler in de geschiedenis van de Bundesliga die een hattrick scoorde in zijn eerste derby tegen Borussia Dortmund (4-0). Kane scoorde ook in andere wedstrijden nog twee hattricks en is daarmee de vierde speler die erin slaagt om minstens drie hattricks te scoren in hun debuutseizoen in de Bundesliga. Uwe Seeler (1963-64), Klaus Matischak (1963-64) en Siegfried Bronnert (1966-67) gingen hem voor.

Kane was tot slot ook duidelijk de beste speler van Tottenham in de tweede helft van vorig seizoen. Toen finishte hij het Premier League seizoen met 30 doelpunten in 38 wedstrijden. Goed voor een tweede plaats in de topschuttersstand met maar liefst 10 goals meer dan de nummer drie Ivan Toney en slechts 6 goals minder dan Haaland.

Zowel op einde van vorig seizoen voor Tottenham als in dit nieuwe seizoen voor Bayern München is Kane ontzettend belangrijk geweest. Hij is dan ook zonder twijfel een van de beste spelers van het afgelopen jaar. 

 

Must See

More in Voetbal