Verbind je met ons

HomeFormule 1

Is Max Verstappen een betere F1 coureur dan Lewis Hamilton?

Nog nooit in de hele geschiedenis van de Formule 1 heeft een coureur een seizoen gedomineerd zoals Max Verstappen in 2023. De Nederlander met Belgische roots zal komend weekend zo goed als zeker zijn derde opeenvolgende wereldtitel behalen. Daarmee klimt hij nu al in de statistieken naast grootheden als Niki Lauda, Nelson Piquet en Ayrton Senna die elk ook drie titels behaalden.

Mogen we vanaf nu Verstappen in een adem noemen met de allergrootste F1 helden of moet de 26-jarige zich eerst nog bewijzen tegen een jongere generatie? Ook aan de zeven wereldtitels van Michael Schumacher en Lewis Hamilton zit hij nog lang niet. Al kan niemand ontkennen dat Verstappen op dit moment de enige man op de grid lijkt die ooit het mythische record zou kunnen breken.

Wedden op Formule 1? Bij betFIRST vind je ieder GP weekend de beste odds.


De eerste overwinning van Max Verstappen

Dat Verstappen een mooie toekomst in de Formule 1 was weggelegd, stond eigenlijk al in de sterren geschreven. Verstappen is de zoon van voormalig Formule 1-coureur Jos Verstappen en tweevoudig Belgisch karting kampioene Sophie Kumpen. Het racen is hem dus met de paplepel ingegeven.

Dat werd meteen ook duidelijk toen hij op amper 17-jarige leeftijd met Scuderia Toro Rosso de jongste F1 coureur werd tijdens de Grand Prix van Australië in 2015. Amper een jaar later maakte hij de overstap naar het grotere Red Bull Racing en won hij in Barcelona zijn allereerste Grand Prix. Hij werd daarmee meteen ook de jongste GP-winnaar aller tijden.


Aantal zeges van Max Verstappen

Sinds zijn eerste overwinning van het seizoen 2015 rijgt Verstappen de overwinningen aan elkaar. Het is nog maar een kwestie van enkele races vooraleer de Nederlander de kaap van 50 overwinningen behaalt. Hij zal daarvoor geen 200 Grand Prix’s nodig gehad hebben. Ter vergelijking, F1 legende Ayrton Senna pakte 41 overwinningen in 161 races. Alain Prost had er 199 nodig om de kaap van 50 te overschrijden. Lewis Hamilton is op dit moment de coureur met het meest aantal zeges. Hij won maar liefst 103 keer in 326 races.

 

Drie wereldtitels op rij?

Als alles goed gaat, pakt Verstappen in de Grand Prix van Qatar zijn derde wereldtitel op rij. De Red Bull coureur heeft nog slechts een handvol punten nodig om mathematisch zeker te zijn van de eindzege. Slechts vier F1 piloten konden ooit drie of meer wereldtitels na elkaar behalen: Juan Manuel Fangio, Michael Schumacher, Sebastian Vettel en Lewis Hamilton. Stuk voor stuk grootheden uit de motorsport.

Wereldkampioen in Abu Dhabi in 2021

Het seizoen 2021 staat in de geschiedenisboeken als een van de spannendste edities ooit in de Formule 1 en daar heeft Verstappen eigenhandig voor gezorgd. Bij de start van het seizoen had de Nederlander zich al verschillende keren gemeten met het team van Mercedes en meer bepaald eerste rijder Hamilton. 

Verstappen werd de voorgaande seizoenen telkens knap derde, maar kwam dus iedere keer net een tikkeltje te kort. In 2021 kregen we uiteindelijk voor de eerste keer een gelijkwaardige strijd tussen Hamilton en Verstappen die zou duren tot in de allerlaatste ronde van het seizoen.

In Abu Dhabi begonnen beide rijders met exact hetzelfde aantal punten aan de beslissende GP. Het was zonder twijfel dé race van het seizoen en een droomscenario voor elke liefhebber van de sport. Verstappen begon op het Yas Marina Circuit vanaf pole, maar toch zag het er lange tijd naar uit dat Hamilton in zijn Mercedes de eindzege zou behalen en zo zijn achtste wereldtitel te pakken. Daarmee zou de Brit zichzelf tot de ultieme GOAT kunnen uitroepen door het mythische record van Schumacher te breken.

Dat was echter buiten de safety car gerekend. Die zorgde in het slot nog voor een bloedstollende thriller, want Verstappen kon plots in de allerlaatste ronde aansluiten bij Hamilton mét vers rubber onder zijn Red Bull bolide. Enkele minuten later gebeurde het onmogelijke… Het was niet Hamilton, maar wel Verstappen die de overwinning behaalde in de GP van Abu Dhabi.

Strijd met Leclerc om de tweede wereldtitel

In het seizoen daarop was Hamilton vastbesloten om Verstappen opnieuw het vuur aan de schenen te leggen, maar al snel bleek dat de Mercedes de nieuwe regels die ingevoerd werden vanaf dat seizoen niet goed verteerd had. Hamilton kon op geen enkel moment een vuist maken tegen Verstappen. Het einde van het Mercedes tijdperk was officieel in gang gezet.

Het gevaar kwam echter uit een andere hoek. Ferrari leek namelijk over een pijlsnelle wagen te beschikken. Met Charles Leclerc hebben ze bovendien ook een uitzonderlijk talent in hun rangen. De Monegask begon uitstekend aan het seizoen en nam al snel de leiding in de strijd om de wereldtitel. Red Bull kende namelijk een barslechte start met onder meer een 19e plaats en een DNF voor Verstappen in zijn eerste twee Grand Prix’s.

Het tij keerde echter snel. Het team van Christian Horner keerde terug naar de tekentafel en vond een oplossing voor de problemen waarmee de RB18 kampte. Bij Ferrari werden de rollen dan weer omgedraaid. Het team maakte later in het seizoen heel wat bizarre tactische blunders en ook de wagen bleek niet altijd even betrouwbaar.

De laatste race waarin Verstappen uiteindelijk punten moest behalen was de GP van Japan. Hij behaalde vier races voor het einde zijn tweede titel op het circuit van Suzuka.

Max Verstappen aan de leiding in zijn Red Bull

Dominantie van Red Bull in 2023

Nog zes races te gaan in het seizoen 2023, maar Red Bull heeft nu al de constructeurs titel te pakken. Het team van Horner domineert al een heel seizoen en won maar liefst vijftien keer in zestien races. Daarmee hadden ze in de GP van Japan genoeg punten voor een zesde titel in hun geschiedenis.

Van de zestien races werden er trouwens maar liefst 13 gewonnen door Verstappen. Daarmee zit hij momenteel aan een winstpercentage van boven de 80 procent en doet hij beter dan de 75 procent van Alberto Ascari in 1952. De Italiaan won toen zes van de amper acht races. 

In een meer recentere geschiedenis kon Schumacher al een keer 13 op 18 behalen en Vettel 13 op 19. Met nog zes races te gaan dit seizoen zou Verstappen wel eens een quasi onbreekbaar record kunnen neerzetten.

Wedden op de GP van Qatar

 

Is Max Verstappen een van de F1-grootheden aller tijden geworden?

Op basis van welke argumenten evalueren we de carrière van een Formule 1 coureur en plaatsen we hen in het selecte groepje van de besten aller tijden? Telt enkel het aantal wereldtitels, zoals bij Schumacher en Hamilton? Dan worden mannen als Nikki Lauda en Alain Prost helaas benadeeld door het feit dat ze destijds moesten opboksen tegen veel sterkere tegenstanders. Om nog maar te zwijgen van een Ayrton Senna of Gilles Villeneuve die op jonge leeftijd om het leven kwamen en nooit hun volle potentieel hebben kunnen laten zien.

Dan heb je ook piloten zoals Kimi Räikkönen en Fernando Alonso die uitblinken in het aantal jaren dat ze actief op het allerhoogste niveau gepresteerd hebben. Of gaat het gewoonweg om coureurs met tonnen charisma en uitstraling zoals James Hunt of Nigel Mansell?

Kortom, er zijn tal van redenen waarom bepaalde F1 coureurs bij het grote publiek als ‘de beste’ worden gezien, terwijl andere grote namen sneller vergeten zullen worden. Een ding is zeker, Verstappen wordt nu al vergeleken met de meest legendarische F1 piloten. De Nederlander zette op zijn 26e jarige leeftijd al tal van records neer en hij is bovendien geen onbesproken persoon.

Verstappen is geliefd en gehaat in de F1 wereld door zijn killer mentaliteit en zijn uitspraken met het hart op de tong. Mocht de Nederlander morgen zijn helm voorgoed opbergen, zal hij nu al voor altijd zijn plaats in de F1 geschiedenis veroverd hebben.


Wedden op Formule 1

Bij betFIRST kan je het hele jaar door wedden op alle Grand Prix’s. Ook voor de vrije trainingen op vrijdag en de kwalificaties op zaterdag zijn er verschillende odds beschikbaar. 

Dankzij de razendsnelle updates kan je telkens de belangrijkste en meest recente weddenschappen terugvinden.

Wedden op Formule 1

Must See

More in Formule 1