Verbind je met ons

HomeFormule 1

Een een-tweetje voor Red Bull en Verstappen in Abi Dhabi?

Het Formule 1 seizoen loopt op zijn einde. In Abu Dhabi staat dit weekend namelijk de laatste Grand Prix van dit jaar op het programma. Wereldkampioen Max Verstappen gaat in de Verenigde Arabische Emiraten op zoek naar zijn 19e zege. Eerder won hij hier op het Yas Marina circuit ook al in 2020, 2021 en 2022.

Voor Red Bull staat officieel niets meer op het spel. De Oostenrijkse renstal pakte al de constructeurs titel, de coureurs titel en zelfs het vice-wereldkampioenschap met Sergio Perez. Voor de andere teams staat er wel nog heel wat op het spel, want de tweede en vierde plaats in het constructeurs klassement liggen nog voor het grijpen.

Beginnen doen we met de vrije training op vrijdag. Zaterdag volgt dan de kwalificatie en de Grand Prix van Abu Dhabi staat uiteindelijk gepland op zondag om 14u00 Belgische tijd.

De beste odds in België om sportweddenschappen af te sluiten vind je bij betFIRST!


Het wereldkampioenschap van 2021

Het Yas Marina circuit in Abu Dhabi zal voor altijd onlosmakelijk verbonden zijn aan de waarschijnlijk spannendste Grand Prix uit de recente Formule 1 geschiedenis. In 2021 werd Max Verstappen hier namelijk voor de eerste keer wereldkampioen na een bloedstollende race. Zowel Verstappen als Lewis Hamilton begonnen namelijk aan de beslissende Grand Prix met exact hetzelfde aantal punten, nadat ze eerder in het seizoen al een paar keer haasje-over hadden gespeeld in de strijd om de eerste plaats in het coureurs klassement.

De start van de Red Bull dominantie

Verstappen had in de kwalificaties de pole positie veroverd, maar in een incidentrijke race was het toch vooral Hamilton die het meeste aantal rondes aan de leiding reed en lange tijd op weg was naar recordbrekend achtste wereldkampioenschap. Een safety car in het slot van de race schudde echter de hele grid grondig door elkaar. Verstappen naderde plots tot op een seconde van Hamilton met nog maar een ronde te gaan. De Nederlander maakte goed gebruik van zijn vers rubber om hem in de laatste sector van het Yas Marina in te halen.

De wedstrijd kende een ongelooflijke ontknoping met Verstappen, die tegen alle verwachtingen toch nog won. De Grand Prix kende een enorme nasleep met onder meer het ontslag van race directeur Michael Masi en wijzigingen in de regels voor de safety car. Het Red Bull tijdperk is sindsdien officieel aangebroken en het is misschien ook wel het moment waarop Max Verstappen een betere F1 coureur dan Lewis Hamilton werd?


Hevige strijd tussen de constructeurs

Voor Red Bull zit het seizoen er eigenlijk op. Zij kunnen in Abu Dhabi enkel hun ongelofelijk winstpercentage van 95,23% opkrikken naar 95,45% ofwel 21 overwinningen in 22 races. Wees er overigens maar zeker van dat Christian Horner en co ook dat allerlaatste puntje op de i zullen willen zetten, al is het maar om hun dominante seizoen in schoonheid af te sluiten.

Voor de andere constructeurs staat er overigens wel nog heel wat op het spel. Zowel in de strijd om de tweede plaats als om de vierde plaats.

Mercedes vs Ferrari

Mercedes staat momenteel op een tweede plaats in het constructeurs klassement, maar ze worden op de voet gevolgd door Ferrari op amper vier punten. Als je weet dat er in theorie een maximum van 44 punten te grabbel liggen, is die voorsprong dus verwaarloosbaar.

Het is daarom dat vooral het team van Toto Wolff zich momenteel het meeste zorgen moet maken. Ferrari heeft namelijk op het Yas Marina circuit een groot voordeel, want de Scuderia heeft momenteel het beste bandenmanagement en dat is in het bloedhete Abu Dhabi uiterst belangrijk.

Ook op gebied van prestaties doet Ferrari het momenteel beter dan Mercedes. Charles Leclerc liet in Las Vegas mooie dingen zien en hij reed onverwachts nog naar een tweede plaats na een spectaculaire overtake bij Checo Perez in de laatste ronde. Carlos Sainz finishte na een desastreus weekend nog als zesde. Hamilton en Georges Russel moesten tevreden zijn met respectievelijk P7 en P8.

McLaren vs Aston Martin

McLaren heeft momenteel negen punten voorsprong op Aston Martin. Zij zullen zondag strijden om de vierde plaats. Hoewel Aston Martin maar liefst tien punten kon inlopen tijdens de afgelopen Grand Prix in Las Vegas, is McLaren de grote favoriet om dit onderlinge duel in Abu Dhabi te winnen.

In Las Vegas had namelijk Lance Stroll onverwacht een heel erg goeie dag, met een vijfde plaats als resultaat. Ouderdomsdeken Fernando Alonso had dan weer een complete off day en finishte slechts als negende. Dat is geen goed teken met het oog op deze laatste Grand Prix.

Lando Norris op het podium?

Ook bij McLaren hadden beide chauffeurs pech. Oscar Piastri finishte slechts als tiende, maar hij pakte wel een extra punt door de snelste ronde neer te zetten. Lando Norris crashte in ronde drie en mocht meteen een kruis over Las Vegas trekken.

Als Aston Martin terug over McLaren wil springen, zal Stroll opnieuw een superdag moeten hebben. Dan moet Alonso zich meteen herpakken en zowel Norris als Piastri zouden opnieuw een vorm van pech moeten hebben. Als McLaren deze race goed aanpakt, zouden ze dus echt wel in staat moeten zijn om beter dan Aston Martin te presteren in Abu Dhabi, gezien ze gewoonweg de betere wagen hebben en in principe ook minstens één, maar misschien zelfs wel twee betere chauffeurs.

Zeker Norris zit momenteel in de vorm van zijn leven met vijf podiumplaatsen in zijn laatste zeven races. Bovendien slaagde hij zelfs in om daarvan ook vier keer op P2 te eindigen. De kans dat de Brit met Belgische roots in de Verenigde Arabische Emiraten opnieuw op het podium eindigt en zo de vierde plaats voor zijn werkgever in zijn eentje veilig stelt, is dan ook heel groot.

Norris finish op het podium

 


Boosted odd: nog eens een een-tweetje voor Red Bull?

Afgelopen weekend in Las Vegas zat Red Bull alvast heel dicht bij een een-tweetje. Terwijl Verstappen aan de leiding reed, vochten Perez en Leclerc een onderonsje uit. De Mexicaan verloor het duel echter nipt en zo zag het team van Red Bull Racing een heel mooi een-tweetje in rook opgaan.

Het feit dat zelfs Verstappen nog alles uit de kast haalde om toch maar dat unieke resultaat te halen, doet ons wel vermoeden dat Red Bull ook in de slotrace voor een een-tweetje zal gaan. De Nederlander probeerde namelijk zijn ploegmaat een tow te geven door wat van zijn voorsprong prijs te geven en Perez als het ware mee te slepen.

Dat is in het verleden weleens anders geweest, toen Verstappen zijn ploegmaat zelfs weigerde te helpen in veilige omstandigheden. De plooien lijken nu echt wel gladgestreken. Misschien lukt het in deze laatste race van het seizoen nu wel om samen goud en zilver te pakken in Abu Dhabi.

Boosted odd: Red Bull finisht op P1 en P2

Must See

More in Formule 1