Verbind je met ons

HomeEsports

Voorbeschouwing – League of Legends in Europa

2021 was een fantastisch jaar voor de regionale leagues in Europa, maar in 2022 maken ze zelfs de kans de grote leagues te overstijgen. Dat komt mede door de spraakmakende transfers die plaatsvonden in het off-season, maar ook de investering van heel wat voetbalclubs in de grote regionale leagues draagt zijn steentje bij. De verwachtingen voor de Franse, Spaanse en Duitse league liggen hoog, dus wij vatten alvast even samen wat er gebeurd is en wat je mag verwachten dit jaar.

Franse overmacht

Als je League Of Legends volgt, heb je het ongetwijfeld meegekregen: een van Europa’s bekendste en sterkste spelers koos ervoor om dit jaar te starten in de Franse league (LFL), in plaats van de LEC. We hebben het natuurlijk over Rekkles die zal gaan spelen voor het befaamde Karmine Corp, het team dat meermaals de European Masters won. De LFL haalt nu soms al meer kijkcijfers dan de grote leagues en met deze transfer zal dat niet minder het geval zijn. Niet alleen Europese, maar ook Noord-Amerikaanse spelers zoals Cody Sun zullen dit seizoen hun debuut maken in de Franse league. De spelers die we net genoemd hebben, hebben alvast één ding gemeenschappelijk: ze spelen in de botlane. De Franse league zit trouwens boordevol botlane-talent. Veel van die spelers hebben ook de ervaring van in de LEC (of in Cody Sun’s geval, de LCS) gespeeld te hebben. Daartussen vinden we ook onze landgenoot Asza die in het verleden wel eens op de analist desk verscheen in de Benelux. Gepaard met heel wat sterke spelers die al in een major league hebben gespeeld of veteranen zijn in het regionale circuit, ziet de Franse league eruit als de sterkste competitie die Europa buiten de LEC te bieden heeft.

Spaans inhaalmanoeuvre

Met de investering van bekende streamers zoals Ibai en verschillende voetbalteams zal de Spaanse league (LVP) ongetwijfeld ook een grote groei kennen dit jaar. We zagen net voor het einde van 2021 FC Barcelona, naast Real Madrid en Manchester United één van de bekendste voetbalclubs ter wereld, hun entree maken in de LVP. Dat niet alleen, ook een van de bekendste LEC-teams heeft een spot te pakken gekregen in de league. Zo zal Fnatic.Rising vanaf nu onder de naam Fnatic TQ de competitie aangaan. Ook G2 Esports en MAD Lions hebben trouwens een academy team in de LVP, wat van de competitie een ware kweekvijver voor toptalent maakt. Zo zullen we ook de Nederlandse trots Hadess in actie zien, als jungler voor MAD Lions Madrid. Hadess speelde zichzelf eerder meermaals in de kijker in de Benelux en in de European Masters.

Duitse wildcard

Je hebt nu gehoord over de Franse en Spaanse league en denkt ongetwijfeld: hoe kan dit overtroffen worden? Dan moet je niet verder kijken dan de Duitse league, want die heeft de eer om sOAZ weer te mogen verwelkomen bij WAVE Esports, wat de league een heel stuk interessanter maakt. Daar waar we in de Franse league naar de botlane kijken, kijken we in de Duitse league maar al te graag naar de toplane, met naast sOAz ook nog Alois van SK Gaming Prime. De Nederlander mag dit jaar dus bewijzen wat hij waard is tegenover een meervoudig Europees kampioen en Worlds finalist. Ook namen als Pride, iBo en Sacre mag je zeker niet vergeten in het lijstje van geweldige toplaners. Toch mag je niet vergeten dat we ook nog een Nederlandse midlaner hebben bij Eintracht Spandau: Special. Na zijn korte passages bij Excel en de Franse league, heeft hij nu zijn weg gevonden naar de Duitse competitie.

Toekomst

De toekomst van de regionale leagues ziet er veelbelovend uit. Niet alleen zijn er nu spelers die zonder al te veel problemen liever in de regionale league spelen dan in de major league, maar ook de kijkcijfers zijn fenomenaal. Een showmatch tussen het team van Ibai, KOI uit de Spaanse league, en het bekendste team uit de Franse league, Karmine Corp, toonde eind 2021 al wat er mogelijk is voor de regionale leagues: een uitverkocht stadium, honderdduizenden kijkers en een betoverende sfeer. De toon is gezet en de hype zal ongetwijfeld volgen.

Must See

More in Esports