Verbind je met ons

HomeEsports

Voorbeschouwing: EU Masters play-ins

Het is bijna zo ver, de European Masters komen eraan en bijna alle teams zijn bekend. Dit tournament is het eerste opstapje dat veel talent in Europa gebruikt om in hogere European Regional Leagues (ERL), de League of Legends European Championship (LEC) of misschien zelfs de League of Legends Championship Series (LCS) te komen. Alle beste teams van de regionale leagues vechten het tegen elkaar uit om binnen de maand een kampioen te kronen.

Format

Niet elk team kwalificeert zich meteen voor het “Main Event” waar de beste teams van elke regio terug te vinden zijn. Kleinere regionale leagues, zoals die van België en Nederland, moeten eerst door de play-ins komen. Daar vinden we naast de kampioenen van nog enkele kleinere landen ook de lagere seeds van de grotere regio’s zoals Spanje, Duitsland en Frankrijk. Dit is dus al een voorproefje met duidelijke favorieten om door te stromen naar het effectieve eindtoernooi.

Play-ins favorieten

Maar eerst staan dus de play-ins op het menu. Zoals aangehaald zitten daar al enkele sterke teams in van regio’s die het al vaak goed gedaan hebben op de European Masters. De favorieten zijn de volgende:

#3 van de LFL (Frankrijk): nog niet bekend

#3 van de Prime League (Duitsland): Schalke Evolution

#3 van de LVP (Spanje): G2 Arctic

#3 van de Ultraliga (Polen): Illuminar Gaming

#2 van de NLC (Verenigd Koninkrijk, Noorwegen, Zweden, Finland en Denemarken): Fnatic Rising.

Door de sterke prestaties van deze regio’s in voorgaande edities van het toernooi, zijn zij ook nu de favorieten om zich te kwalificeren voor de EU Masters. Het is echter niet onwaarschijnlijk dat een van deze teams het niet haalt, gezien het niveau van de regionale leagues alleen maar gestegen is. Het is ook altijd een beetje koffiedik kijken hoe het niveau in al die verschillende competities momenteel is. Zo maakte Italië vorige keer ook al een goede naam voor zichzelf en ziet het er ook deze keer weer sterk uit.

Het stijgende niveau

Regio’s zoals Italië, Griekenland, de Balkan en de Baltische landen weten elke editie wel weer te verrassen. Het is niet zomaar dat de kampioenen van Griekenland en Italië nu al zeker zijn van hun plekje op het eindtoernooi. Hun tweede seeds, respectievelijk Gamespace MCE en Mkers, mogen eerst in de play-ins aan de slag.  Het is dus een lonend systeem waarbij je meer kans maakt naarmate je teams en league sterker worden. Enkel de Benelux, Portugal en de Baltische landen hebben geen team dat rechtstreeks geplaatst is, maar daar willen zij dus verandering in brengen. White Dragons en For The Win van Portugal lieten alvast een sterke regionale finale zien, maar ook eSuba en SINNERS Esports van Tsjechië sturen vaak individueel sterke spelers. Reken daar ook Goskilla en Method2Madness van de Baltische landen bij en je hebt play-ins waar elk team aan elkaar gewaagd is. We wachten enkel nog op de kwalificatie van een team van de Balkan om de groepsfase compleet te maken.

België & Nederland

Ook de Lage Landen sturen twee teams naar de play-ins. Zij komen in het tournament als echte underdogs, aangezien geen van beide landen al ooit tot voorbij de play-ins is geraakt. KVM Esports (België) en PSV Esports (Nederland) zijn toevallig ook twee voetbalclubs die achter de schermen het leagueteam afvaardigen. Hun kansen zijn niet heel groot, maar ze hebben wel het grote voordeel dat ze vaak onderschat worden. Met het creatieve spel van KVM Esports en hun onorthodoxe champion select, zou het zomaar kunnen doorstoten als de tegenstand minder goed voorbereid is. Aan de andere kant hebben we ook PSV Esports dat sterke macro-gameplay liet zien en heel veel verbeteringen doorheen het reguliere seizoen. Met de ervaring van Anthrax en Kruimel zouden er niet al te veel zenuwen mee gemoeid mogen zijn.

Must See

More in Esports