Verbind je met ons

HomeEsports

Voorbeschouwing Dota 2 – Stockholm Major

De wereldwijde pandemie heeft de esportswereld meer dan twee jaar in een houdgreep gehad. Ook de Dota 2 wereld moest eraan moet geloven, met al een flinke tijd alleen maar online events. Nu is het echter tijd voor opnieuw het echte werk, met de Stockholm Major als het eerste grote offline Dota 2-toernooi sinds de pandemie. Een kans dus voor heel wat teams om die belangrijke DPC-punten mee naar huis te nemen.

Het slechte nieuws
Helaas moeten we hier direct van wal steken met slecht nieuws: er zal geen enkel Chinees team deelnemen aan het toernooi. In China geldt immers nog een strenge lockdown, wat jammer nieuws is voor enkele sterke teams, zoals LDG, en hun fans. Andere teams zullen misschien niet al te rouwig zijn om hun afwezigheid, want het geeft andere favorieten de kans om als winnaar uit de bus te komen.

De grote jongens

Door het gebrek aan Chinese teams wordt er nu vooral gekeken naar West-Europa en Zuidoost-Azië. In West-Europea presteren OG en Tundra al heel lang heel goed en hebben ondertussen een goede reputatie opgebouwd. Tundra is misschien nog een beetje wisselvallig, maar OG is een gevreesde tegenstander geworden. Dit jonge team wordt dan ook gecoacht door een organisatie met twee overwinningen op The International op hun conto. Van spannende experimentele strategieën, tot aan de meta-standaard, ze lijken het allemaal te kunnen. Ook het ontbreken van Misha door visumproblemen kan hen waarschijnlijk niet tegenhouden, want hij wordt vervangen door tweevoudig winnaar van TI, Ceb.

In Zuidoost-Azië zit ook een overweldigende hoeveelheid Dota 2-talent, dat zich steeds beter weet te organiseren. Onder leiding van Dota-legende Mushi is vooral BOOM Esports flink gegroeid. De winnaar van het Gamers Galaxy LAN-toernooi een paar maanden geleden, en een topteam in de eigen regio, zou zomaar deze eerste Major van het jaar op zijn naam kunnen schrijven.

Het Noord-Amerikaanse trio

Van het Noord-Amerikaanse top trio EG, TSM en Quincy Crew hebben EG en TSM zich gekwalificeerd voor de Major. EG schoot onder het nieuwe leiderschap van Jerax wat teleurstellend uit de startblokken, maar heeft zich in de eigen regio goed weten herstellen. TSM is een team dat soms ontzettend geweldig kan spelen, maar andere keren nog geen deuk in een pakje boter lijkt te slaan. Combineer dit met de slechte reputatie op het gebied van skill die Noord- en Zuid-Amerika met zich meedragen en het wordt lastig om te voorspellen hoe deze teams voor de dag gaan komen in de Zweedse hoofdstad.

Underdogs

Geen enkel Dota-toernooi is compleet zonder een paar flinke underdogs en dus heeft ook de Stockholm Major enkele teams die we zeker niet uit het oog mogen verliezen. Vanwege de Russische invasie van Oekraïne hebben we een tijdje weinig gezien vanuit die regio, maar tijdens het kwalificatietoernooi zagen we een supersterk BetBoom, dat geleid wordt door Sonneiko, vanuit het niets opdagen. We hebben echter nog een BOOM die een impact kan hebben op dit toernooi, want bij Gaimin Gladiators vinden we mid-speler BOOM, die samen met onder andere Immortalfaith niet kansloos zijn.

Dus wie?

Omdat de teams de laatste maanden enkel maar in hun eigen regio hebben kunnen spelen, is het wel bijzonder moeilijk om echte voorspellingen te doen. Daarnaast is een toernooi met een livepubliek ook altijd net iets anders dan online te spelen en is het afwachten geblazen welke teams breken onder de druk van het publiek.

Must See

More in Esports