Verbind je met ons

HomeEsports

Voorbeschouwing CS:GO – PGL Major Stockholm 2021

Het heeft even geduurd, maar het is eindelijk weer tijd voor een nieuwe Major. CS:GO heeft in dat opzicht even op zijn gat gelegen, maar Valve heeft er weer tijd en moeite in gestoken om de toppers van de wereld tegen elkaar te laten spelen en dat voor maar liefst twee miljoen dollar!

24 teams strijden voor de winst

Natuurlijk is het niet heel gek dat de nummer één en twee van de wereld, Natus Vincere en Gambit, aanwezig zijn en een grote kans maken op de winst. De teams hebben zich recent nog enorm dominant getoond, maar het format van een Major is altijd een stukje anders en kan daarmee verrassen. Hoe langer en hoe groter het toernooi, hoe groter de kans dat de toppers fouten zullen maken.

Allereerst zullen de teams het weer moeten uitspelen in een Swiss groepsfase, waarbij de teams na de eerste ronde worden gematched op de huidige stand in die groepsfase. Winnaars spelen dus tegen elkaar, verliezers ook. Een team dat middels dit systeem drie wins weet te pakken, mag door naar de volgende fase in het toernooi. Een team dat drie maal verliest, ligt uit het toernooi. Eerst spelen de 16 Challengers een Swiss uit, waarna de beste acht door mogen naar de New Legends Stage, waar al acht toppers staan te wachten en wederom de helft van de teams eruit geknipt wordt.

Astralis heeft een lange weg te gaan

Astralis, het meest succesvolle team in de geschiedenis van CS:GO, heeft nog best een lange weg af te leggen als het nog eens een Major op zijn naam wil schrijven. Het team moet zich namelijk via de Challengers Stage weten te kwalificeren voor de Legends en dan nog eens door de playoffs komen. Het team heeft er ook voor gekozen om Bubzkji thuis te laten, iets wat voor de speler zelf een grote verrassing was. Nieuwe kracht Lucky zal dus het verschil mogen en moeten maken.

Kan een oude bekende het nog?

Oud-speler van Astralis, Device, doet het wel vrij goed bij NIP. Het team is gestegen naar de derde plaats van de wereldranglijst en is een heuse uitdager voor de top. Bij het laatste evenement voorafgaand aan de Major, IEM Fall Europe 2021, was NIP zelfs het sterkste van iedereen. Let wel, hierbij waren de CIS teams zoals Natus Vincere en Gambit dus niet welkom, aangezien het een Europees event was.

Toch is het een enorme boost om als sterkste team van Europa te kunnen spelen in de Major, want Europa is behoorlijk sterk vertegenwoordigd in de top van de wereld, iets wat het Amerikaanse continent niet meer kan zeggen.

Bestaan ze nog?

Het blijft nog altijd wennen, Noord-Amerika en LATAM (Zuid-Amerika) die niet meer in de top terug te vinden zijn. Het beste team, Liquid, staat op plaats 13. Braziliaanse glorie en hoop moet komen van FURIA, momenteel 16e en dus ook niet helemaal meer met de top te vergelijken. Het kan dat deze teams weer gaan stijgen in de rankings, aangezien ze beide wel al in de Legends stage zitten, net als Evil Geniuses. Dit komt natuurlijk door goede resultaten in de vorige Major, die al even geleden is.

De kans is aanwezig dat deze kortere stap naar de playoffs juist ook kans geeft om goed in te lezen op de tegenstanders. De helft van de teams in de Legends Stage hebben zich namelijk eerst al moeten bewijzen in een andere Swiss groep. Het Amerikaanse continent heeft wel echt een nieuwe opleving nodig. De meeste toptoernooien zijn namelijk in Europa en ook de beste spelers vinden al snel hun weg naar het Oude Continent. Dit zou de boost kunnen zijn die Amerika nodig heeft om de spelers en de organisaties geïnteresseerd te houden.

Oceanië en Azië nog meer vergeten dan Amerika

Oh ja, er is nog een regio die mee doet, maar duidelijk is al wel dat de teams uit Oceanië en Azië dermate lang in de schaduw hebben geleefd en op afstand zijn gehouden door de pandemie. De teams hebben niet meer een echt hoge ranking door het gebrek aan toernooien, dus over het niveau kan je enkel maar speculeren. Renegades en Tyloo gaan toch maar weer een poging wagen, maar de kans op succes lijkt toch wel erg laag.

Vanaf 26 oktober wordt de PGL Major in Stockholm uitgespeeld. Het toernooi duurt voort tot en met de grote finale op 7 november, met publiek!

Must See

More in Esports