Verbind je met ons

HomeEsports

Voorbeschouwing CS:GO – ESL Pro League Season 15

Van de CS:GO ESL Pro League hebben we ondertussen al veertien seizoenen achter de kiezen en ook voor het vijftiende seizoen verwachten we weer de beste teams van de wereld. Wie komt dit jaar het beste voor de dag in deze lange, zware krachtmeting?

Niet meer EU Pro League

Voor de coronacrisis werd de ESL Pro League eerst opgesplitst in verschillende regio’s, waarna op het eindtoernooi werd bepaald welk team zich nu echt het allerbeste mag noemen. Tegenwoordig is het echter een heerlijke mix van internationale teams, die wel allemaal vanuit Europa moeten spelen. Ook dit jaar zijn er weer een pak internationale teams aanwezig.

Vanuit Australië is Looking For Org aangekomen, uit Brazilië FURIA en GODSENT. Leuk om de teams te zien, maar realistisch gezien maken ze niet een al te grote kans. Daarvoor moet je kijken naar de CIS krachtpatsers, de Europese talenten en de Noord-Amerikaanse spierballen die mee doen.

Wie maakt de meeste kans?

CIS is qua regio natuurlijk nog altijd oppermachtig, met NAVI en Gambit die al een hele lange tijd aan de top staan. Recent is er echter ook weer wat leven gekomen in de Europese teams en dan voornamelijk die met een ietwat internationaler roster. FaZe Clan wist bijvoorbeeld uit een gekke positie toch IEM Katowice 2022 te winnen, terwijl ook G2 Esports weer met de top mee lijkt te kunnen spelen.

Samen met Vitality bezetten zij achter NAVI en Gambit de top vijf van de wereld, wat laat zien hoe sterk Engelssprekende teams weer zijn geworden. Het samen gooien van groot talent lijkt nu de juiste resultaten te leveren, waardoor de dominantie van de CIS-teams plots niet meer zo logisch lijkt.

Met 24 teams genoeg ruimte voor anderen

Buiten de standaard top vijf zijn er nog meer teams die aan het groeien zijn. Denk daarbij aan NiP en Astralis, twee vanouds sterke Scandinavische teams die weer in de top 10 van de wereld terug te vinden zijn. Beide teams mikken minder op het aantrekken van wereldsterren en focussen juist weer op het groeien van een wat jonger roster. Die strategie heeft ook al zijn effect gehad, al is de groei van de jonge spelers de laatste tijd weer wat afgevlakt.

Gelukkig zijn er nog genoeg minder hoog geplaatste teams aanwezig, waardoor de kans groot is dat Astralis en NiP hoge ogen kunnen gooien en zich zeer waarschijnlijk wel voor het eindtoernooi weten te plaatsen.

Liquid stijgt snel

Een snel stijgend en veelbelovend team is natuurlijk dat van Liquid, één van de grootste en rijkste organisaties in de wereld. Het team heeft met Shox een mooie toevoeging gedaan, maar raakte daarmee wel alle punten in de wereldranking kwijt. Al snel wisten de spelers zich tot de 42ste plaats te spelen, waarbij de top 30 na deze League zeker in het verschiet ligt.

Het meest recente toernooi, IEM Katowice, was één om snel te vergeten. In de eerste ronde moest Liquid tegen uiteindelijke winnaar FaZe spelen. Deze match leverde natuurlijk niet het gewenste resultaat op, maar ook de tweede pot was niet veel makkelijker. Liquid moest namelijk tegen de runner-up van het hele toernooi, G2 Esports, vechten voor behoud in het toernooi. Ook die wedstrijd liep dus uit op een deceptie, waardoor het team wel wat recht te zetten heeft in deze ESL Pro League.

Heroic comeback

Een team dat vorig jaar een tijdje op één stond was het Deense Heroic, maar ook nu lijkt het team weer op weg te zijn naar de top. Met een derde/vierde plek bij IEM Katowice 2022 is er weer licht aan het einde van de tunnel. Kan de legendarische cadiaN weer stralen op het wereldtoneel of komt het team keer op keer te kort?

De ESL Pro League Season 15 begint op 9 maart, waarna het toernooi een gehele maand in beslag zal nemen. De uiteindelijke final zal in een best-of-five worden beslecht op 10 april.

Must See

More in Esports