Verbind je met ons

HomeEsports

Is de kloof tussen het Oosten en het Westen groter geworden voor Worlds 2022?

Op 29 september gaat Worlds 2022 van start met de play-in fase. Vanuit de poule van teams die daaraan deelnemen, stromen er slechts vier door naar het main event dat start op 7 oktober. Dat betekent dat vanuit de grote regio’s een team het niet uit de play-ins zal halen. Wat staat er ons nog verder allemaal te wachten en wie zijn de favorieten?

Play-ins

De grotere teams in de eerste fase van het evenement zijn namen die we allemaal wel kennen. De LPL (China) stuurt Royal Never Give Up, de LCK (Korea) stuurt DRX, de LEC (Europa) stuurt Fnatic en MAD Lions en uit de LCS (Noord-Amerika) zien we Evil Geniuses. Een team dat recent nog MSI won, een team dat recent nog een LCS-titel bemachtigde, een team dat nog geen enkele BO5 regionaal gewonnen heeft, een superteam en een team met Deft. Veel verhaallijnen zullen dus al geschreven worden in deze fase van het toernooi en dan hebben we het nog niet eens over de underdogs gehad. Dit jaar heeft elke kleinere regio lokaal verrast en met name Chiefs Esports Club lijkt een favoriet te worden uit die kleinere regio’s. Het team ging 21-0 in de regionale groepsfase en won de finale zonder al te veel moeite van het ander bekende team uit de regio, Pentanet.GG.

Main event

Van de teams die zich rechtstreeks gekwalificeerd hebben voor het main event, springen er toch enkele uit als duidelijke favorieten om het toernooi te winnen. De duidelijke favorieten zijn de winnaars van de LCK en de LPL: GenG en JG Gaming respectievelijk. Toch mag je daar ook de nummer twee en drie van de LPL bijvoegen, want de league daar was zo competitief dat op een bepaald moment iedereen kon winnen. Dat brengt dat zowel Top Esports als Edward Gaming ook in het lijstje van favorieten terechtkomen. Daarna pas komt T1 op het toneel. Een team dat je zeker niet mag onderschatten gezien ze het meest ervaren en beste team allertijden zijn in League of Legends esports. Het is duidelijk dat er best een kloof ontstaan is tussen deze vijf teams en de rest van de competitie.

Dark horses

Zoals op elk evenement en/of toernooi heb je teams waar de verwachtingen net wat lager liggen maar die wel verrassend uit de hoek kunnen komen. Teams waar, als alle omstandigheden perfect zijn en de meta het toelaat, legendes kunnen ontstaan. Een van die teams is G2 Esports. Na twee vernederende 0-3 nederlagen in de twee meest recent belangrijkste BO5 matches, is het team uit op wraak. De spelers zijn met hun neuzen op de feiten gedrukt en het werd duidelijk dat er nog heel wat werk is. Het verschil in niveau tussen Europa en Noord-Amerika is groot, in het voordeel van Europa. Echter is het verschil tussen Europa en het Oosten nog groter, wat het aanzienlijk moeilijk maakt om G2 Esports ooit als favoriet te bestempelen voor dit event.

Underdogs

Buiten dat je bijna elk team kan kwalificeren als underdog, houden we vooral twee teams in de gaten. Tegen heel wat verwachtingen in vinden we ons eerste team als de nummer één seed van een grote regio, namelijk Rogue. Na een snelle 3-0 finale gespeeld te hebben, leek Rogue als geen ander de meta uitgedokterd te hebben tijdens de LEC-playoffs. De vraag blijft dan wel of ze dat kunnen aanhouden over een langere periode zoals Worlds en of dit nog lukt tegen betere teams. Een ander team dat leek te verrassen is Damwon Gaming KIA. De oude wereldkampioen had in het reguliere seizoen moeite om de top drie binnen te komen, maar kwalificeerde zich aan de hand van punten voor het main event. Het is onduidelijk hoe het team gaat presteren nadat Canyon en ShowMaker niet de beste split achter de rug hebben. Misschien ontwikkelen beide teams zich wel tot potentiële favorieten of vallen ze al in de groepsfase.

Worlds is een genadeloos lang toernooi dat enkel weggelegd is voor de teams die niet enkel competitief sterk zijn op een hoog niveau, maar ook samen kunnen blijven door alle moeilijke periodes van zo’n toernooi heen. Mis niets van alle actie die al start met de play-ins op donderdag 29 september!

Must See

More in Esports