Verbind je met ons

HomeEsports

Geen Vitality maar wel Fnatic en XL in de playoffs van de LEC!

94,6% kans had Vitality om naar de playoffs te gaan bij het begin van de achtste week van de LEC. Met een line-up gebouwd rond veteraan Perkz en met supersterren Alphari en Carrzy kan je hen ook bijna niet wegdenken uit de conclusie van het seizoen. Aan de andere stond Fnatic op het punt om voor de eerste keer die playoffs niet te halen. Zo werd het heel spannend tot de laatste game van de dag.

De conclusie

Doordat Vitality niet wist te winnen dit weekend en Fnatic ook enkele games liet liggen, kwam het allemaal aan op de vijfde game op zondag. Die zou bepalen of er nog tiebreakers gespeeld moesten worden of niet, en of Fnatic het tot in de playoffs zou schoppen. Fnatic won daarbij van Misfits en kwam in de playoffs terecht, terwijl Vitality in de eerste tiebreaker voor de laatste plek in de playoffs vocht tegen Excel. Die game werd verrassend gewonnen door Excel waardoor Vitality geëlimineerd was. Dat betekende dat we nog eens een tiebreaker tussen Misfits en Fnatic kregen en deze keer wist Misfits wel te winnen. Zo bemachtigde Misfits nog een plek in de upper bracket en krijgen ze minstens één extra kans om het tot Worlds te schoppen. In volgorde eindigt het reguliere seizoen dan met G2 Esports, MAD Lions, Rogue, Misfits Gaming, Fnatic en Excel.

Favorieten

Het valt niet onder stoelen of banken te steken: G2 Esports blijft de grote favoriet om de LEC te winnen. Het team heeft al hun ticket voor Worlds 2022 geboekt en laat zien dat het samen kan komen op momenten dat het nodig is. Zo bevond het team zich in de vierde week van het reguliere seizoen nog bijna helemaal onderaan de standings, maar knalde het uiteindelijk toch naar de eerste plek in het reguliere seizoen. Aansluitend kan je MAD Lions en Rogue ook zeker als favorieten tellen, gezien hun sterke performances in het reguliere seizoen. Daar waar MAD Lions een belangrijke verandering ondergaan is in de midlane van Spring op Summer, is Rogue volledig hetzelfde gebleven. Die laatste twee zullen het ook tegen elkaar opnemen in de eerste ronde van de playoffs. Het zal alvast een veelbelovende start betekenen voor de rest van de playoffs.

Underdogs

Voor een tweede keer op rij haalt Excel de playoffs. Samen met Misfits zijn ze dan ook de underdogs in een groep vol met ervaren teams en spelers. Excel geraakte vorige playoffs niet voorbij Vitality terwijl Misfits één game verwijderd stond van Worlds 2021. Misfits rekent vooral op Vetheo, die in een competitie die wordt gedomineerd door de midlaners vanuit diezelfde midlane sterke prestaties blijft neerzetten. Excel moet dan weer rekenen op goed teamspel, dat gestuurd wordt door de ervaring van Nukeduck en de agressie van Markoon, dat hen door een early game kan helpen. De laatste weken werden de spelers van Excel best veel uit positie gevonden en werd het team daarop erg afgestraft. Misfits daarentegen ondervond nog wel eens problemen met hun rookie toplaner en wist ook niet altijd botlane tot in de puntjes uit te spelen. Als beide teams nog de puntjes op de i zetten en de grote fouten eruit filteren, kunnen ze wel eens verrassen.

Wat met Fnatic?

Dat is de vraag die iedereen zich stelt dit jaar. Fnatic kwam de league binnen als het échte superteam, gebouwd om te winnen na het verlies van sterspelers Rekkles en Bwipo. Op papier is het ook een van de sterkste Europese rosters die je kon bouwen dit seizoen, maar toch liet het team veel te wensen over. De communicatie vanuit de coaching staff na de Spring Split was ook heel duidelijk: het team was nog geen team maar bestond enkel uit individueel sterke spelers. Dat probleem zou opgelost moeten zijn in de zomer, maar dat lijkt verre van waar te zijn. Op het nippertje wist Fnatic zich te kwalificeren voor de playoffs en het team lijkt nog altijd geen identiteit te hebben. Spelen rond Upset gaf hen de meeste overwinningen, maar dat is een strategie die snel uitgedokterd kan worden door alle teams in de playoffs.

Worlds 2022

Drie teams mogen zich nog bij G2 Esports voegen om Europa te representeren op Worlds 2022. Op papier zouden MAD Lions, Rogue en Fnatic daar de favorieten voor moeten zijn, maar in de praktijk ziet het ernaar uit dat de vierde spot nog naar iedereen in de playoffs kan gaan.

Must See

More in Esports