Verbind je met ons

HomeTennis

De US Open en de toekomst van het tennis met oog voor diversiteit

stadion US Open

Tennis is al sinds mensenheugenis een klassieke sport met heel wat bizarre regeltjes waar door de jaren heen nauwelijks van afgeweken is. Een elite sport met een bepaalde etiquette waar niet alleen de spelers maar ook de supporters zich aan moeten houden.

Behalve dan misschien op de US Open. Hier zal je geen strikte witte kledij vinden zoals voorgeschreven op Wimbledon. Zij zetten de laatste jaren steeds meer en meer in op de regenboogkleuren. En ook de supporters, die gedragen zich in de Verenigde Staten toch net iets anders.

Wil je wedden op tennis? De beste odd vind je bij betFIRST!

De US Open heeft het grootste en luidruchtigste stadion

In zowat iedere sport ter wereld zijn supporters die zingen, roepen, drinken en plezier maken de normaalste zaak van de wereld. We kunnen ons dan ook geen muisstil stadion voorstellen vlak voor de aftrap van de finale van de wereldbeker of een lege piste bij de aankomst van Parijs-Roubaix.

Toch zijn er twee sporten die helemaal afwijken van deze norm: golf en tennis. Al decennialang is het verboden om lawaai te maken bij deze twee elite sporten, al lijkt bij tennis stilaan het tij toch te keren. Dat hebben ze vooral te danken aan de US Open.

Een unieke Amerikaanse sfeer

Nergens wordt er door de tennissers zoveel geklaagd als in het Arthur Ashe Stadium. Je hoort er vliegtuigen, treinen en auto’s. Tijdens wissels knalt er luide muziek door de boxen en de 23.000 toeschouwers… die gedragen zich op en top Amerikaans.

“De US Open is het grootste en luidruchtigste van alle tennis stadions ter wereld”, vertelde Novak Djokovic tijdens een interview. “Er is een constante echo vanwege de dakconstructie. Die zorgt er voor dat elk geluid binnen het stadion blijft.”

Alsof dat nog niet genoeg is, wordt er ook al jarenlang geklaagd over een indringende geur van marihuana op baan 17. Het is nochtans ten strengste verboden om wiet te roken binnen het stadion, maar toch verklaarden al verschillende tennissers dat de geur hen afleidde.

Kan de US Open tennis voorgoed veranderen?

Uiteraard wordt dan ook de vraag gesteld of de tennis etiquette die al zo lang onveranderd gebleven is, nog wel van deze tijd is? Het tijdperk van onder meer Roger Federer, Rafael Nadal, Serena en Venus Williams en Caroline Wozniacki is officieel voorbij. Enkel Novak Djokovic is de enige die nog steeds op topniveau presteert en uitstekende tennis uitslagen blijft halen.

De Serviër is wel altijd al een beetje een buitenbeentje geweest. Hij houdt van grapjes, heeft geen schrik om iemand uit te dagen en hij dolt graag met het publiek. Net zoals vele jonge talenten de dag van vandaag. Spelers als Cori Gauff, Carlos Alcaraz en Frances Tiafoe omarmen het publiek met hun lawaai en enthousiasme.

Gauff pompt het publiek zelfs regelmatig op en spoort ze aan om luidruchtig te zijn. Ook het Spaanse toptalent Alcaraz is erg enthousiast over de energie van de fans op de US Open. Tennis zou er in de toekomst heel anders kunnen gaan uitzien en dan bedoelen we vooral een pak luidruchtiger.

Ook de atmosfeer en vooral spelers die er goed mee om kunnen, zouden wel eens een heel belangrijke factor kunnen gaan spelen als je sportweddenschappen afsluit.

medewerker us open polsbandje regenboogkleuren

Medewerker US Open met polsbandje in regenboogkleuren

Diversiteit en exclusiviteit op de US Open

De US Open bestaat al sinds 1881, maar dat houdt het grandslamtoernooi niet tegen om te blijven investeren in de toekomst. Sinds 2021 heeft de Amerikaanse tennisbond Marisa Grimes aangesteld om de diversiteit en inclusiviteit, zowel intern als binnen de tennissport, te garanderen. De USTA, de zogeheten binnenlandse tennisfederatie, wil op die manier een nieuwe generatie van diverse spelers aanspreken en zo de toekomst van het Amerikaanse tennis verzekeren.

Het hoofddoel van Grimes’ aanstelling is om de gelijkheid actief te bevorderen en tevens een veilige omgeving te bieden voor LGBTQ+ spelers, medewerkers, coaches, officials, fans en alle andere aanwezigen.

US Open Pride Day steunt de LGBTQ+ gemeenschap

De US Open begon in 2019 met de campagne Love All: An Open Conversation, waarin onder meer LGBTQ+ atleten Jason Collins, Adam Rippon en Billy Beane hun stem lieten horen. Het was het begin van iets wat zou uitgroeien tot een jaarlijkse traditie.

In 2021 werd onder leiding van Grimes de eerste Open Pride Day gehouden. Ondertussen zijn we aan de derde editie van het evenement toe. Ieder jaar nemen steeds meer mensen deel aan de Pride in en rond het USTA Billie Jean King National Tennis Center in de wijk Flushing in New York.

US Open tennis fans verenigen zich

Ook visueel is het toernooi helemaal aangepast aan het pride thema. Dit jaar vond het evenement plaats op 31 augustus 2023, drie dagen na de officiële openingswedstrijden van de US Open.

Verschillende pride vlaggen wapperen bij de ingang van het USTA Billie Jean King National Tennis Center. In het stadion zelf zijn er lichtshows te zien en ook na zonsondergang blijft de buitenkant van het Arthur Ashe Stadium een hele nacht schitteren in rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet.

Ook verschillende spelers, coaches, medewerkers en fans zijn die dag te zien met polsbandjes in de regenboogkleuren. 


betFIRST TV

Met betFIRST TV hoef je geen enkele opslag, smash of tiebreak te missen. Om gebruik te maken van deze gratis dienst volstaat het om een account aan te maken via www.betfirst.be. Alle leden met een account waarop een saldo van minimaal €5 staat of leden die een weddenschap geplaatst hebben in de laatste 48 uur kunnen genieten van betFIRST TV.

Als je het betFIRST TV-icoon naast een wedstrijd ziet verschijnen, kan je deze live op je telefoon en laptop bekijken. Terwijl je de gratis match bekijkt, kan je meteen ook de laatste nieuwe live weddenschappen in de gaten houden. Handig toch?

Wedden op tennis?

 

Must See

More in Tennis