Verbind je met ons

HomeTennis

Alle informatie over het grandslamtoernooi: de geschiedenis en evolutie van de US Open

Het tennisseizoen wordt ieder jaar traditioneel afgesloten met de US Open. Het is naast de Australian Open, Roland Garros en Wimbledon het vierde en laatste toernooi in de Grand Slam van het tennis. De US Open wordt in de periode van augustus en september in New York gespeeld.

Wij duiken alvast even in de rijke geschiedenis van de US Open zodat je ook in de toekomst helemaal klaar bent om te wedden op tennis!

 

USTA Billie Jean King National Tennis Center in Flushing

USTA Billie Jean King National Tennis Center in Flushing

 

Het ontstaan van de US Open

De US Open is één van de oudste tennistoernooien ter wereld. Het werd al in 1881 opgericht als het U.S. National Men’s Singles Championship. Toen konden enkel mannen zonder profstatuut deelnemen. Nadien werden ook het enkelspel voor de vrouwen en de verschillende dubbelspel kampioenschappen toegevoegd.

Het toernooi werd vanaf 1924 door de Internationale Tennisfederatie gekozen als één van de vier officiële grandslamtoernooien.

Bij de start van het zogeheten open tijdperk in 1968 werden uiteindelijk alle disciplines samengevoegd tot de US Open. Tennis werd tot dan opgedeeld in amateurs en professionals die elk hun eigen toernooien speelden. De naam US Open is tot op heden onveranderd gebleven.

Ook voor de officiële samensmelting werden er wel al enkele straffe US Open uitslagen genoteerd. Zo behaalden bij de mannen Bill Tilden, William Larned en Richard Sears elk zeven overwinningen. Bij de vrouwen doet Molla Bjurstedt-Mallory zelfs nog straffer met maar liefst acht overwinningen.


Records op het US Open enkelspel mannen

Jimmy Connors was de eerste tennisser die in het professionele tennis vijf keer de US Open kon winnen tussen 1974 en 1983. Nadien slaagden ook Pete Sampras en meer recent Roger Federer erin om dit te evenaren. Een record dat waarschijnlijk niet snel zal gebroken worden. De Zwitser is namelijk al met tennispensioen en ook eerste achtervolgers Rafael Nadal en Novak Đoković met respectievelijk vier en drie eindzeges worden er niet jonger op.

De Spanjaard Carlos Alcaraz won voor het eerst in 2022 nadat hij de US Open mannen finale won van Casper Ruud. Hij zou alvast een goede kandidaat zijn om op te wedden in de volgende US Open edities.

Wedden op Carlos Alcaraz?


Records op het US Open enkelspel vrouwen

Sinds 1968 dragen twee vrouwen de titel van het meeste US Open overwinningen. Zowel Serena Williams als Chris Evert behaalden elk maar liefst zes eindzeges. Van de huidige generatie speelsters behaalde Naomi Osaka ook al twee overwinningen.De Japanse is zeker iemand om in de gaten te houden.

Wedden op Iga Świątek lijkt alvast ook geen slecht plan. De jonge Poolse tennisster wordt namelijk een heel mooie toekomst voorspeld. Ook zij kon het toernooi al een keertje winnen. In 2023 zal ze haar titel alvast niet verlengen, al blijft ze wel een speelster die de komende jaren altijd bij de favorieten zal gerekend worden.


Belgische US Open tennis geschiedenis

Op de erelijst van de US Open zal je helaas niet veel Belgische namen tegenkomen. In 2019 stond Elise Mertens samen met Aryna Sabalenka in de finale van het vrouwen dubbelspel, maar zij moesten de duimen leggen voor het duo Viktoryja Azarenka en Ashleigh Barty.

Ook Kirsten Flipkens stond in 2022 in de finale van het US Open dubbelspel gemengd. Samen met de Fransman Édouard Roger-Vasselin verloren ze echter van de Australiërs Storm Sanders en John Peers.

Uiteindelijk slaagden slechts twee Belgische tennissters er in om de eindzege op dit legendarische toernooi te pakken: Kim Clijsters en Justine Henin.


Kim Clijsters op de US Open

Clijsters zal ongetwijfeld voor altijd een speciale connectie met de US Open hebben. Het was namelijk de allereerste grandslamfinale die ze ooit won. Op 10 september 2005 versloeg ze op dominante wijze Mary Pierce met 6–3 en 6–1. Nadien kon ze ook in 2009 en 2010 de eindzege pakken tegen respectievelijk Caroline Wozniacki en Vera Zvonareva.

Daarmee is Clijsters één van de zeven speelsters die het toernooi drie of meer keer kon winnen. De enige US Open finale die ze uiteindelijk ooit verloor was in 2003 tegen Henin.


Justine Henin op de US Open

Henin stond in 2003 voor de eerste keer in de finale van de US Open. Het was na Roland Garros meteen ook de tweede keer dat ze tegenover Clijsters in een finale stond. Henin won beide finales, inclusief ook het derde onderonsje op de Australian Open. De Waalse tennisster ging ook in 2007 met de eindzege lopen door Svetlana Kuznetsova met 6–1 en 6–3 te verslaan.

Samen met de drie overwinningen van Clijsters zitten de twee dames dus aan vijf Belgische eindzeges. Daarmee staat ons land op de vierde plaats. Enkel Duitsland (6), Australië (6) en de Verenigde staten (92) hebben sinds 1887 meer gewonnen tijdens het US Open enkelspel vrouwen.


Wedden op tennis

Via betFIRST kan je op gelijk welk moment de beste odds voor alle mogelijke tennistoernooien raadplegen. Ook tijdens de wedstrijden worden de odds meteen bijgewerkt, zodat live wedden perfect mogelijk is.

Tot slot zijn er via betFIRST TV ook telkens verschillende tenniswedstrijden live te bekijken en dat helemaal gratis voor iedereen met een betFIRST-account!

De beste en meest recente quoteringen om te wedden op tennis?

Must See

More in Tennis