Verbind je met ons

HomeEsports

Voorbeschouwing: League of Legends – LEC

Een zeer bewogen off-season (periode waarin alle grote competities afgelopen zijn en de meeste transfers plaatsvinden) leidt een lang geanticipeerd nieuw seizoen van de LEC in. Tien teams die het tegen elkaar gaan opnemen, maar de grootste vraag is: wie gaat G2 Esports van de troon stoten?

Elk jaar zien we grote verrassingen tijdens de laatste maanden van het jaar, de periode waarin alle transfers plaatsvinden. Het grootste nieuws was toch wel dat het gezicht, de sterspeler, de kapitein van Fnatic, Rekkles, de stap zet naar de grootste concurrent in G2 Esports. Het is niet de eerste keer dat dit voorvalt. G2 Esports heeft eerder ook de midlaner van Fnatic gestrikt. Dit bracht G2 Esports een MSI titel en Worlds Finals op. Met de nieuwe toevoeging van Rekkles ziet G2 Esports er sterker uit dan ooit. Wie kan hen van de troon stoten?

Zoals we in het verleden geleerd hebben, is Europa voornamelijk gedomineerd door twee teams. Zij vechten het vaak uit in de finales om te beslissen wie de nummer één van Europa is. Bij G2 Esports kan je dus ook een sterk Fnatic rekenen. Het verlies van Rekkles werd direct goedgemaakt door de toevoeging van Upset, Nisqy én YamatoCannon. De verwachting is dat zij samen met G2 Esports sterk uit de startblokken zullen schieten.

Wat 2020 ons heeft geleerd is dat elk team in de LEC voor verrassingen kan zorgen. Zo begonnen Rogue en MAD Lions erg sterk, maar moesten ze in de play-offs uiteindelijk toch onderdoen voor bovengenoemde teams.

Dit jaar zien we een nieuwe ervaren speler naar Rogue komen, namelijk Odoamne. Hij zal Finn vervangen die op het einde van het jaar heel wat inconsistenter speelde. Hij zal de taak van shotcalling overnemen van Vander die het team verlaat voor nieuwkomer Trymbi. MAD Lions besloot dan weer om slechts voor één wissel te gaan. Armut zal het overnemen van Orome. Er wordt dan ook verwacht dat deze twee teams weer sterk zullen presteren aan het begin van dit nieuwe seizoen van de LEC. Play-offs is het doel, finale is de droom.

Aansluitend zien we vooral Misfits Gaming en SK Gaming sterke stappen ondernemen om hun nieuwe line-ups samen te stellen.

Met de toevoegingen van Vetheo, Agresivoo en Vander zien we een mooie mix van opkomend talent met gevestigde waardes bij Misfits Gaming. Dit zou voor een mooie balans moeten zorgen waar de ervaren spelers de nieuwe spelers wegwijs maken. Met de reeds sterke marksman Kobbe lijkt Misfits een beetje de dark horse rol op zich te nemen.

SK Gaming verloor al snel de zeer getalenteerde Crownshot die we niet gaan terugzien in de LEC voor de start van het nieuwe seizoen. Voor het eerst zullen we TynX in actie zien in de LEC, al dan niet de sterkste ERL jungler die we bezig zagen op EU Masters. Met de transfers van Blue (de tweede Belgische midlaner en derde Belgische speler in de LEC) en Treatz krijgen we een line-up die moeilijk in te schatten valt. Het talent is aanwezig, maar bij de synergy plaatsen we nog een vraagteken.

Deze zes teams lijken alvast hun ogen gezet te hebben op play-offs, maar het zou niet de LEC zijn als er geen miracle runs mogelijk zijn. Zowel Excel Esports als FC Schalke 04 kunnen daar (weer) voor zorgen. Qua niveau zitten deze teams niet ver af van Misfits Gaming en SK Gaming, maar ze zullen zich moeten bewijzen.

Vooral Excel laat al langer weten dat ze ambitie hebben om in de top vier van Europa binnen te breken. Dit lukte hen echter vorig jaar niet en met het verlies van Caedrel zijn er grote schoenen te vullen. Het grote geluk voor LEC-teams is dat ze een grote talentenpool hebben om uit te kiezen: EU Masters. Ook Excel heeft dit gedaan en vervolledigt hun line-up met Dan in de jungle en Czekolad in de midlane.

FC Schalke 04 koos dan weer voor een internationale transfer in Broken Blade. Die komt overgevlogen van het nummer één team in Noord-Amerika: TSM. De vraag is dan ook welke kennis hij meeneemt en wat hij daarmee kan doen met dit roster. Gilius staat weer op post samen met Abbedagge (aka Fakerdagge) dus de miracle run is nooit ver weg.

Voor Astralis en Team Vitality zijn de verwachtingen dan weer lager. Het ziet er naar uit dat zij de hekkensluiters zullen zijn. Toch zal de competitie sluwer zijn, gezien er heel wat op het spel staat voor Astralis die voorheen onder de naam Origen deelnamen. Zij hebben heel wat fans teleurgesteld doordat ze met grote beloftes kwamen die ze telkens niet konden inlossen. Misschien dat MSI winnaar  promisq daar verandering in kan brengen?

Vitality had dan weer hoge ogen gegooid toen er sprake was van een superteam voor 2021. Alphari, Trick, Perkz, Upset en Hylissang zouden allemaal onder de organisatie gaan spelen onder leiding van Perkz. Dit ging echter niet door toen Perkz besloot om naar Cloud9 te trekken en die plannen dus in het water vielen. Het huidige roster lijkt dan ook te vertrouwen op het ongeteste talent van Szygenda en reeds bewezen spelers Milica, Comp en Labrov. Samen met Skeanz zullen zij het moeten gaan doen. Play-offs lijken ver weg voor dit team, maar niets is onmogelijk in de LEC.

Het ziet er dus weer naar uit dat de LEC spannend gaat worden in 2021. Elk team heeft het potentieel om te verrassen, zeker met zoveel ongetest en nieuw talent in de line-ups. Wie staat er op om het gevecht naar G2 en Fnatic te brengen? Welk team gaat sterk uit de startblokken komen? Krijgen we weer een miracle run? We gaan het samen zien bij de start van het nieuwe seizoen van de LEC op 22 januari.

Must See

More in Esports