Verbind je met ons

HomeEsports

Voorbeschouwing CS:GO – IEM Rio Major 2022 Challengers Stage

Ondanks dat dit evenement zeker niet kan tippen aan de Major die we eerder dit jaar in Antwerpen hebben mogen aanschouwen, mogen echte CS:GO fans zich weer opmaken voor wat wedstrijden van wereldniveau met de IEM Rio Major 2022.

Als eerste wordt de Challengers Stage gespeeld, waaruit acht teams zullen doorstromen naar de Legends Stage. In deze fase van het toernooi kunnen we zelfs al twee spelers uit de Benelux treffen, Fashr met Fnatic en Keoz met GamerLegion.

Logische promoverende teams

Sommige teams zijn op voorhand mentaal al wat verder dan andere. Vitality bijvoorbeeld, de huidige nummer één van de wereld, speelt ook in dit toernooi. Hierdoor moet het team dus nog een extra fase spelen, al is de kans groot dat het relatief snel door de Swiss stage komt.

Daarnaast zijn Cloud9, Outsiders en FURIA bijna niet weg te denken uit het hoofdtoernooi. Met name het laatste team wil op eigen Braziliaanse grond doorstoten en zo voor het grote publiek spelen. FURIA is echter niet het enige Braziliaanse team dat in deze Challengers Stage speelt, dus de onderlinge concurrentie zal mogelijk moordend zijn.

Braziliaanse thuisinvasie

Naast FURIA zijn Imperial en 00Nation de Braziliaanse vertegenwoordigers, al is er ook bij 9z nog een Braziliaanse speler te vinden. Imperial heeft zich via de laatst mogelijke wedstrijd weten te kwalificeren voor dit toernooi, waardoor de twijfel nog wel een beetje bestaat of de oude legendes mee kunnen draaien met de huidige topteams.

Ook bij 00Nation zijn wat bekende spelers aanwezig, namelijk Coldzera en Taco. Het lastige is dat ook dit team niet per se één van de grote kanshebbers is voor een top acht positie, met name wegens het feit dat het team al even niet meer tegen Europese teams heeft gespeeld, alsmede dat de wereld ranking niet helemaal mee zit.

Gaan de Benelux-spelers het halen?

Over Fashr en Fnatic lijkt haast geen twijfel te bestaan of de top acht wordt behaald. Het team is nog niet eens heel lang samen maar heeft met de Major-kwalificatie en een sterke stijging in het wereldklassement al laten zien dat het behoorlijk veel potentieel heeft. Wel moeten de spelers direct tegen Cloud9 in actie treden, een vrij lastige tegenstander.

GamerLegion komt als eerste 9z tegen, iets wat toch enigszins meer hoop biedt op een snelle win. Keoz moet daarna alleen niet te snel gaan juichen, aangezien bij een win je natuurlijk speelt tegen een ander winnend team. Het mag echter ook niet vergeten worden dat GamerLegion in de Europe RMR tegen G2 heeft gewonnen en een hele stevige overtime tegen FaZe nipt verloor. Is de wereldranking dan nog wel accuraat?

Geen OG’s meer bij MOUZ

Nog twee teams die een grote kans maken zijn MOUZ en OG. Allebei zijn het internationale teams, waar er dus veel spelers vanuit verschillende landen door elkaar zijn gehusseld. MOUZ heeft daarbij een zware rematch te gaan.

Op ESL Challenger Rotterdam werd het team namelijk uitgeschakeld door Outsiders, geheel toevallig nu ook de eerste tegenstander in de Challengers Stage. Het voordeel is nu wel dat het een best-of-one is in de eerste ronde, waarbij MOUZ in Rotterdam ook de eerste map wist te pakken. Kansje dus.

OG mag zich juist verheugen op een relatief makkelijke tegenstander in de eerste ronde. De Australiërs van Grayhound staan klaar om misschien wel in de pan gehakt te worden, al is OG zelf juist dalende in de ranglijsten. Het team staat momenteel vijftiende, een stuk lager dan de achtste plaats die een paar maanden terug werd vastgehouden.

Geeft dit een vertekend beeld? Mogelijk wel, aangezien het team zich wel voor de BLAST Premier Fall Finals heeft weten te kwalificeren en ook recent nog de tweede plaats wist te pakken bij de CCT Central Europe Series 2. Doordat er relatief weinig events zijn gespeeld door OG, zijn er wat oude punten verwijderd, al kan dat nu weer goedgemaakt worden met een stevige performance op de Major.

De IEM Rio Major 2022 Challengers Stage speelt zich af van 31 oktober tot 3 november, waarna er een rustdagje is. Gelukkig hoeft er niet lang gewacht te worden op het hoofdtoernooi, dat van 5 november tot 13 november gespeeld zal worden voor de fikse prijzenpot van $1.250.000 en de nog belangrijkere titel van Major kampioen.

Must See

More in Esports