Verbind je met ons

HomeEsports

Voorbeschouwing CS:GO – ESL Pro League Season 16

Eén van de belangrijkste CSGO-toernooien van het jaar gaat vanaf 31 augustus weer los, namelijk de ESL Pro League. Aangezien dit zestiende seizoen zich zo kort voor de kwalificaties voor de volgende Major bevindt, is het wel even afwachten hoe het zal verlopen. Gaan teams strategieën bewaren voor die qualifiers of pakt men liever toch al een zakcentje mee voor de RMR-toernooien?

MOUZ stormt top vijf in

Het zeer bekende MOUZ is schijnbaar weer terug van weggeweest. De organisatie heeft met name geprobeerd te focussen op het ontwikkelen van nieuw talent, iets wat nu zijn vruchten afwerpt. Het team heeft zich al voor de Europe RMR weten te kwalificeren en is daarmee ook de top vijf van de wereldranking ingeslopen.

Het team heeft in recente toernooien echter de rest van de wereldtoppers nog niet echt kunnen uitdagen, dus de vraag rest nog of het team dat in één van de meest competitieve toernooien van het jaar wel kan doen. Met ENCE, Heroic en Astralis in dezelfde groep wordt het namelijk erg lastig om die top drie positie te pakken en een plek in de playoffs te waarborgen.

Twee Nederlanders in groep A

Dit jaar zien we twee Nederlanders terug in de ESL Pro League, iets wat al lang niet meer is voorgekomen. Voor Fnatic speelt FASHR mee en bij Endpoint CRUC1AL. Beide teams krijgen met Natus Vincere, Vitality en Spirit wel flinke tegenstand in de groep. Toch lijkt er voor Fnatic wel een kans te liggen.

Het team heeft nog maar net een compleet herbouwd roster, maar lijkt al vrij snel op elkaar ingespeeld te zijn. Daarbij lijken de andere groepsgenoten, op Natus Vincere na, niet helemaal op hun best. De eerste plaats in de groep wordt lastig, maar zich kwalificeren voor de rest van het toernooi is zeker niet onmogelijk.

Portugezen willen laten zien wat ze waard zijn

In groep B zitten twee teams die Portugees spreken, namelijk FTW en de Brazilianen van MIBR. Met een wankelende gigant als G2, die recent grote wisselingen in het roster heeft doorgevoerd, kan er voor één van deze teams een kans liggen om toe te slaan.

FaZe is logischerwijs nog altijd de favoriet en ook BIG blijft een stevig team. In deze niet extreem sterke groep zou de top drie voor de Duitsers in zicht moeten blijven. De groep wordt namelijk afgemaakt door Outsiders, een team dat al een tijd zonder organisatie zit en steeds verder terugzakt in het klassement. Wordt het weer Jame-time of zal het team tot de pijnlijke realisatie komen dat er niet veel groei meer in zit?

Groep D qua ranking het makkelijkst

De gemiddelde ranking op de wereldranglijst is bij groep D het laagst, met als best gerankte team Cloud9. Dat team zou dan ook vrij eenvoudig hier de eerste plek moeten kunnen pakken, al is er altijd een kans dat de Spaanse Inquisitie onverwacht komt binnenvallen.

Movistar Riders is momenteel het zesde team van de wereld en heeft recent nog een kleine spelerswissel doorgevoerd. De spelers haalden zelfs de top vier op IEM Cologne 2022, iets wat maar even laat zien hoe snel de groei is en dat elk team toch rekening moet houden met deze licht onverwachte tegenstander.

Daarna duikelen we ineens een stukje naar beneden met iets minder consistente teams zoals Liquid en FURIA. Regelmatig komen deze namen langs op grote toernooien, maar op een top vier van FURIA bij IEM Dallas na is er niet altijd veel moois te zien. De teams zitten nog wel in de top 10, waardoor ze nog een stuk beter doen dan Eternal Fire en Evil Geniuses, die daar toch wel een eindje vanaf zitten.

De prognose voor deze groep lijkt dan een top twee voor Movistar Riders en Cloud9, met mogelijk Liquid als hekkensluiter en het laatste team dat vanuit deze groep naar de playoffs gaat.

De ESL Pro League Season 16 start op 31 augustus met de uiteindelijke finale op 2 oktober. Met een forse prijzenpot van $823.000 mogen de spelers weer alles uit de kast halen om te laten zien dat zij een kanshebber zijn voor de Major die relatief snel erna volgt.

Must See

More in Esports