Verbind je met ons

HomeEsports

Voorbeschouwing: CS:GO – ESL Pro League Season 13

Een nieuw jaar betekent natuurlijk ook een nieuw seizoen van de ESL Pro League, waarbij de teller nu reeds op 13 komt te staan. 24 teams mogen deelnemen aan dit toernooi op het hoogste niveau van CS:GO, maar waar kijken we het meeste naar uit?

Opvallend is meteen het grote aantal teams dat meedoet: 24 in totaal. Die teams zijn in vier groepen verdeeld, zodat het voor de teams en de kijkers een beetje overzichtelijk blijft. De winnaar van elke groep komt in een play‑in toernooi, een soort van mini play‑offs. Dat toernooi zorgt al voor een enorm voordeel richting de daadwerkelijke play‑offs, aangezien de verliezer in de derde ronde terechtkomt en de winnaars meteen plaatsnemen in de halve finale van het eindtoernooi. Het tweede en derde geplaatste team van elke groep komen dan weer aan het begin van de play-offs terecht, waardoor zij dus een ietwat langere weg hebben richting mogelijke eindwinst.

Groep A

In groep A valt direct op dat Renegades van de partij is. Het voornamelijk Australische roster is namelijk in Europa om mee te spelen en op niveau te blijven. Met een 41ste plek op de world ranking zal het echter lastig worden om mee te kunnen met de toppers, aangezien zij daarmee het slechtst genoteerde team zijn van de ESL Pro League.

Renegades is dus duidelijk niet de favoriet, want in deze groep zitten teams zoals BIG, Heroic en Complexity. Op ranking alleen zijn het drie teams van topniveau, met elk een notering in de top 10. Heroic heeft echter wel wat recente wisselingen in het team gehad, waardoor de resultaten mogelijk wat tegen kunnen vallen.

Vitality een B-ijrol?

Een van ’s werelds beste teams heeft wel wat moeite de laatste tijd. Vitality kan niet mee met de rest, maar is mogelijk alsnog het beste team van groep B. Voor het Franse team zal het nog lastig worden om tegen de vele internationale rosters goede resultaten te halen. Mousesports en FaZe Clan zitten namelijk ook in deze groep, waarbij Mousesports natuurlijk wil laten zien wat het kan, nadat Karrigan het team heeft verlaten voor FaZe.

Het sterke NiP en kwakkelende G2 Esports gaan misschien ook nog een rol spelen in deze groep. De Zweden kunnen mogelijk de positieve groei doorzetten in de komende maand en zich naar de play‑offs schieten, maar dan moet het wel voorbij G2 Esports geraken. De resultaten zijn nog niet naar wens voor dat team, ondanks dat superster NiKo als versterking erbij is gekomen. Wie weet zijn de aanpassingen op tijd gemaakt voor dit toernooi en komt er een grootse verrassing.

Cloud 9 en de Braziliaanse scene

Bij groep C komen we in een vreemde wereld terecht. Dit is namelijk de enige groep waar geen enkel vol Europees team in zit, maar wel drie Braziliaanse, twee CIS teams en Cloud9, dat een vreemde mengelmoes is van Amerikanen, Engelsen en een Deen. Deze groep is dan ook compleet onvoorspelbaar.

TeamOne en MIBR staan relatief laag op de ranglijst, evenals Cloud9. Logischerwijs zouden dit dan de afvallers moeten zijn van deze groep, waarbij het beste Braziliaanse team FURIA de eer van Brazilië nog een beetje weet te redden. Gambit en Natus Vincere zouden in principe zonder veel moeite zich door deze groep moeten kunnen spelen, aangezien zij beide recent nog op het hoogste niveau van het wereldtoneel wisten te winnen.

De groep des doods?

Dan missen we natuurlijk nog wel een paar topteams uit deze voorbeschouwing, denk bijvoorbeeld aan de nummer één van de wereld Astralis. De Denen hebben net als Vitality een enorme dip op het moment en zouden het in groep D behoorlijk lastig kunnen hebben. Liquid en Virtus Pro zijn de laatste tijd goed bezig en zullen dus wel hun mannetje kunnen staan, maar dan zijn er ook nog drie wat meer onzekere teams.

Nieuwkomer Endpoint zou in de eerste speeldagen mogelijk nog wat teams kunnen verrassen. Met een roster dat al lang met elkaar speelt, is het de heren eindelijk gelukt om in deze topleague te komen. Het wordt nu afwachten of ze die positie op het hoogste niveau ook kunnen behouden. Fnatic en Evil Geniuses zijn de underdogs met veel potentieel, al zijn ook bij deze teams wat kanttekeningen te plaatsen. Bij beide teams is er immers nog sprake van spelerswissels.

Er staan ons dus heel wat mooie wedstrijden te wachten in de ESL Pro League Season 13, die van 8 maart tot 11 april plaatsvindt.

Must See

More in Esports