Verbind je met ons

HomeEredivisie

Vanavond laatste echte horde voor Ajax op weg naar titel?

Ajax

Amsterdam stond vorige week in rep en roer na de fenomenale vertoning tegen het Juventus van Cristiano Ronaldo en de kwalificatie voor de halve finales van de Champions League. Even verderop in Rotterdam en Eindhoven zagen ze de Europese triomf van hun gemeenschappelijke rivaal met het nodige tandengeknars aan. Niet het minst toen de Nederlandse voetbalbond besliste om de kalender helemaal overhoop te gooien om Ajax de nodige rust te gunnen in aanloop naar de dubbele confrontatie met Tottenham.

Toch zullen ze bij PSV blij zijn dat Ajax de komende weken zijn focus moet verdelen tussen het kampioenschap, de Champions League en de bekerfinale tegen Willem II. Het is maar de vraag of de jonge garde van Eric ten Hag mentaal in staat is om tot het einde van het seizoen zomaar te schakelen tussen de verschillende competities.

Ajax heeft wel het psychologische voordeel – het maakte in geen tijd een achterstand van vijf punten goed – en heeft ook een beter doelsaldo dan PSV. Mochten de twee ploegen een gelijkaardig parcours afleggen, dan zou PSV in de komende drie duels zijn saldo moeten opkrikken met twaalf doelpunten meer dan Ajax. Onbegonnen werk dus.

Het programma van de Ajacieden oogt op papier makkelijker dan dat van PSV. Als Ajax vanavond wint van Vitesse (6de), dat recent PSV nog op een gelijkspel hield in de Gelredome, ligt de weg naar de titel helemaal open. Niemand kan zich inbeelden dat Utrecht (7de) en De Graafschap (17de) de Nederlandse recordkampioen iets in de weg kunnen leggen. Dusan Tadic en consorten beschouwen dat soort wedstrijden als een opwarmertje voor een eventuele Champions League-finale tegen Barcelona of Liverpool. PSV van zijn kant moet donderdag naar revelatie Willem II (8ste), heeft een lastige verplaatsing in Alkmaar tegen AZ (4de) en ontvangt op de laatste speeldag Heracles (5de). Vooral het duel bij AZ zou wel eens cruciaal kunnen zijn voor de ploeg van topschutter Luuk de Jong.

 

Must See

More in Eredivisie