Verbind je met ons

HomeBundesliga

De belangrijkste gebeurtenissen in het voetbal van 2023

Het afgelopen jaar was er eentje met heel wat opvallende gebeurtenissen in de voetbalwereld. Wij blikken dan ook graag terug op 2023 met een overzicht van de belangrijkste wedstrijden.

Daarnaast lichten we ook de meest opvallende spelers uit die in 2023 hun voetbalschoenen definitief aan de haak hebben gehangen. Tot slot zijn er ook de vier spelers die wereldwijd het meest aantal doelpunten op het hoogste niveau scoorden.  

De beste odds in België om sportweddenschappen af te sluiten vind je bij betFIRST!

De belangrijkste voetbal matchen van 2023

Liverpool – Manchester United (7-0)
Premier League, 05.03.2023

Liverpool stuurde begin maart hun rivalen van Manchester United met een 7-0 nederlaag terug naar huis. De ploeg onder leiding van Erik ten Hag was nochtans de lichte favoriet, maar daar trokken de Reds zich duidelijk niets van aan. Nochtans ging het in de eerste helft nog vrij gelijk op, maar Liverpool scoorde maar liefst zes doelpunten na de rust met onder andere een hattrick van Mohamed Salah.

De wedstrijd ging meteen ook de geschiedenis in, want Salah kroonde zich tot de all-time Premier League topscorer van Liverpool. Ook bij United schreven ze geschiedenis, al hadden ze dat waarschijnlijk liever niet gedaan. Het was namelijk hun slechtste resultaat in 92 jaar Premier League. Deze nederlaag komt bij het lijstje van hun grootste verliespartijen samen met hun nederlagen tegen de Blackburn Rovers in 1926, tegen Aston Villa in 1930 en tegen Wolverhampton in 1931. Telkens verloren ze met 7-0.

Een wedstrijd om snel te vergeten voor Manchester United, maar wel eentje die ze voor eeuwig zullen koesteren in Merseyside.

Manchester City – Arsenal (4-1)
Premier League, 26.05.2023

Manchester City heeft het seizoen in 2023 uiteraard uitstekend afgesloten met de felbegeerde treble. City speelde dan ook heel wat fantastische wedstrijden, maar dé match van 2023 was ongetwijfeld de competitiewedstrijd tegen Arsenal op 26 april. Een nederlaag zou City op acht punten zetten van de Gunners, terwijl een overwinning de achterstand op de koplopers tot slechts twee punten zou verkleinen.

De spanning was dan ook te snijden in het Etihad stadion, maar onder leiding van een meesterlijke Kevin De Bruyne nam City de wedstrijd al snel in een machtsgreep. De Rode Duivel nam daarbij twee goals voor zijn rekening. Ook John Stones en Erling Haaland hadden hun aandeel in de 4-1 overwinning die City op weg zette naar hun derde opeenvolgende titel in Engeland.

KRC Genk – Antwerp FC (2-2)
Jupiler Pro League, 04.06.2023

In 2023 kregen we ongetwijfeld een van de spannende titelraces in de geschiedenis van de Jupiler Pro League. Op de slotspeeldag konden zowel Union Sint-Gillis, Racing Genk als Antwerp FC nog kampioen spelen. Elke ploeg had op een bepaald moment van de avond trouwens de titel virtueel in handen, maar het was uiteindelijk Antwerp dat geschiedenis schreef.

Als een donderslag bij een blauw-gele hemel slaagt Club Brugge er vlak voor het einde van de wedstrijd in om Union helemaal uit te tellen met een 1-3 overwinning in het Dudenpark. Bij Racing Genk zitten ze op dat moment op rozen, want zij staan dan 2-1 voor in eigen huis tegen Antwerp. Dankzij de late nederlaag van Union moeten de Limburgers plots nog maar een handvol minuten volmaken vooraleer het feest kan losbarsten.

Dat lijkt ook te gaan lukken, tot zelfs in de 94e minuut is Genk virtueel kampioen. Tot plots de bal voor de voeten van kapitein Toby Aldeirwereld komt. Die knalt het leer van buiten de zestien snoeihard in de winkelhaak. Het is de letterlijke definitie van een wereldgoal. Niet Union, niet Genk, maar wel Antwerp wordt kampioen in een ongeëvenaard spannende slotspeeldag in de Belgische competitie.   


Deze legendarische spelers stopten ermee in 2023


Gianluigi Buffon – 45 jaar

Eén van ’s werelds meest legendarische doelmannen ooit hing in 2023 zijn voetbalschoenen definitief aan de haak. Gianluigi Buffon begon zijn lange carrière in Parma, waar hij na enkele jaren in de jeugdacademie in 1995 debuteerde in het eerste elftal. In 2001 stapte hij over naar Juventus voor een recordbedrag. De publiekslieveling bleef maar liefst 17 jaar bij De Oude Dame en behaalde er 9 titels en 3 bekers. In 2006 won hij ook met Italië het wereldkampioenschap. Na een tussenstop bij PSG keerde hij uiteindelijk terug naar de club waar het voor hem allemaal begon, om nog één seizoen alles te geven voor Parma.

Zlatan Ibrahimovic – 41 jaar

Aan alles komt een eind, zelfs aan de carrière van Zlatan Ibrahimovic. De Zweed zal de geschiedenis ingaan als een van de meest iconische spelers ooit. Hij speelde voor Malmö FF, Ajax, Juventus, Internazionale, FC Barcelona, AC Milan, Paris Saint-Germain, Manchester United en LA Galaxy. Vooral in Frankrijk en Italië behaalde hij zijn grootste successen.

Ibrahimovic werd namelijk vier keer kampioen en pakte drie bekers met PSG. Ook in Italië pakte hij in totaal vijf titels en drie bekers met Inter en AC Milan. Naar die laatste club keerde hij op het einde van zijn carrière terug. In zijn laatste seizoen bij AC Milan kwam hij slechts nog vier keer aan de bak. Hij besloot daarom om in een emotionele afscheidsspeech zijn pensioen aan te kondigen op 41-jarige leeftijd.

Eden Hazard – 32 jaar

Wat hadden we graag nog wat langer kunnen genieten van Eden Hazard, maar de voormalige Rode Duivel stopte ermee in oktober van 2023. Het gerucht hing al langer in de lucht, maar zijn gedwongen afscheid bij Real Madrid gaf uiteindelijk de doorslag. Hazard speelde in zijn carrière slechts voor drie verschillende clubs: LOSC Lille, Chelsea en Real Madrid.

Bij die eerste twee behaalde hij grootse successen, maar in zijn vier jaar bij Real Madrid liet hij helaas geen beste indruk na. Hazard zal vooral herinnerd worden als een van de beste technische voetballers ooit met toch vooral ook een heel hoog je m’en fous-gehalte. Hij loodste ook de Rode Duivels op het WK van 2018 naar de derde plaats. Ons beste resultaat ooit. Merci et au revoir, monsieur Hazard!


De topschutters wereldwijd van 2023

Erling Haaland – 50 goals

Met 50 goals doet Erling Haaland maar liefst 10 goals beter dan de volgende spelers in het rijtje. Drie spelers, waaronder Romelu Lukaku, scoorden elk 40 doelpunten in 2023. Haaland sloot het seizoen 2022-2023 onder meer af met het all-time doelpuntenrecord in een seizoen in de Premier League door maar liefst 36 keer te scoren in slechts 35 wedstrijden. Ook in dit nieuwe seizoen laat Haaland zien waarom hij tot de wereldtop behoort met alweer een indrukwekkende reeks van 19 doelpunten in 22 wedstrijden. Goed voor 50 goals in totaal in 2023.

Kylian Mbappe – 52 goals

Het mag ondertussen wel duidelijk zijn dat Kylian Mbappe een van de beste spitsen ter wereld is. Hij sloot het seizoen af als topscorer in de Franse competitie voor de vijfde keer op rij. Hij scoorde voor Paris-Saint Germain maar liefst 29 goals in de Ligue 1. Ook na de zomer stond het vizier van de Fransman nog steeds op scherp, want hij sluit 2023 af met maar liefst 52 gescoorde doelpunten in totaal.  

Harry Kane – 52 doelpunten

Na meer dan tien jaar bij Tottenham maakte Harry Kane afgelopen zomer de overstap naar Bayern München, waar de Engelsman aan een razendsnel tempo scoort. Hij werd zelfs de eerste speler in de geschiedenis van de Bundesliga die 17 doelpunten kon scoren in zijn eerste 11 wedstrijden. Dat opgeteld met zijn sterke seizoenseinde bij Tottenham brengt zijn totaal op 52 gescoorde doelpunten.

Cristiano Ronaldo – 53 doelpunten

Hij is ondertussen al 38 jaar, maar het scoren zal hij nooit verleren. Superster Cristiano Ronaldo speelt tegenwoordig dan wel in Saoedi-Arabië, maar het feit dat hij nog steeds deze topschuttersstand kan aanvoeren is best wel indrukwekkend te noemen. Voor Al-Nassr en Portugal was Ronaldo het afgelopen jaar goed voor maar liefst 53 goals.

Must See

More in Bundesliga