Verbind je met ons

HomeJupiler Pro League

Afscheid van een legende: Eden Hazard beëindigt carrière

Eden Hazard besloot om in oktober 2023 officieel zijn voetbalschoenen aan de haak te hangen. Op 32-jarige leeftijd kondigde de Belgische voetbalsensatie het afscheid van zijn carrière als profvoetballer aan: “Na 16 jaar en meer dan 700 matchen stop ik als professioneel voetballer”. Het gerucht hing al langer in de lucht, maar zijn gedwongen afscheid bij Real Madrid gaf uiteindelijk de doorslag.

Hazard speelde in zijn carrière slechts voor drie verschillende clubs: LOSC Lille, Chelsea en Real Madrid. Daarnaast maakte hij ook furore als kapitein van de Rode Duivels bij de nationale ploeg.

Wedden op voetbal? BetFIRST biedt de beste quoteringen aan voor onder andere de Jupiler Pro League, Premier League en La Liga.


Persoonlijk leven

Hazard werd geboren op 7 januari 1991 in La Louvière en groeide op in ’s Gravenbrakel. Voetbal werd hem met de paplepel ingegeven want zowel zijn vader Thierry als zijn moeder Carine speelden beiden voetbal op professioneel niveau. Eden is de oudste van vier broers: Thorgan, Kylian en Ethan. Ook zij werden allemaal profvoetballer.

Eden Hazard: gezin met zijn grote liefde

Hazard leerde zijn echtgenote al op erg vroege leeftijd kennen op de middelbare school. Daar begon hij in 2004 een relatie met Natacha Van Honacker. Toen Hazard amper één jaar later naar de jeugdopleiding van Lille vertrok, bleef Natacha achter om haar studies af te maken. De twee hielden er wel een lat relatie aan over. Zodra zij haar middelbare school had afgemaakt, ging ze Hazard achterna.

Eden Hazard: kinderen bij de vleet

In 2010 verwelkomde het koppel Yannis, hun eerste zoon. Twee jaar voor hun huwelijk in 2012 en hun verhuizing naar Engeland. Niet veel later werd hun tweede zoon geboren: Leo Hazard. Eden Hazard stond ondertussen aan het begin van een geweldige carrière bij Chelsea FC, maar ook op persoonlijk vlak bleef alles uitstekend lopen. Eden Hazard’s 4e en 5e zoon kwamen er uiteindelijk in Madrid. Zij kregen de namen Santi en Samy.


Carrière overzicht van Tubeke tot Real Madrid

Als piepjonge snaak begon Hazard te voetballen bij Royal Stade Brainois. Hij speelde in totaal acht jaar bij de club alvorens hij naar AFC Tubize trok. Tijdens een lokaal toernooi werd hij opgemerkt door een scout uit Lille. Vader Thierry vond het aanbod van de club uit Noord-Frankrijk perfect passen bij zijn oudste zoon. De trainingsfaciliteiten waren er stukken beter en hoewel Eden in het buitenland ging voetballen bleef hij toch erg dicht bij huis wonen.

Eden Hazard: LOSC Lille, het prille begin

Hazard maakte meteen een uitstekende indruk in Frankrijk. Hij kreeg vanaf het begin heel veel invalbeurten aangeboden. Hij bedankte zijn coach bovendien met een doelpunt in de allereerste wedstrijd waarin hij mocht starten. Met zes goals en vier assists werd hij verkozen tot de beste jongere in de Franse competitie. Ook het seizoen daarop kreeg Hazard diezelfde prijs.

Het hoogtepunt kwam er uiteindelijk in 2011 toen hij de dubbel pakte door zowel de Ligue 1 als de Coupe de France te winnen. Hazard werd in dat topseizoen als jongste voetballer ooit tot Speler van het Jaar in Frankrijk verkozen. In 2012 ontving hij voor een tweede maal deze persoonlijke bekroning nadat hij in 49 wedstrijden 22 keer scoorde en 22 assists gaf. 

Ondertussen was Hazard ook de scouts van Chelsea FC opgevallen. Zij hadden maar liefst 40 miljoen euro over voor het Belgische toptalent.

Eden Hazard: Chelsea FC, het toppunt van zijn carrière

Bij Chelsea groeide Hazard uit tot een levende legende. Al in zijn eerste seizoen kon de vinnige aanvallende middenvelder zijn stempel drukken met 13 doelpunten en 22 assists in 62 wedstrijden. Hij won meteen ook de UEFA Europa League. Die trofee kon hij ook nog een tweede keer winnen in het seizoen 2018/19. Het was meteen ook zijn laatste prijs voor zijn vertrek naar Real Madrid.

Hazard veroverde pas echt zijn heldenstatus door maar liefst twee keer de Premier League en een keer de FA Cup te winnen. In totaal kwam hij in 350 wedstrijden 110 keer tot scoren en gaf hij 94 assists. Hij won verschillende individuele prijzen maar de twee meest prestigieuze waren ongetwijfeld de PFA Players’ Player of the Year en de FWA Footballer of the Year.

In de zomer van 2019 werd hij de duurste uitgaande transfer van Chelsea ooit toen hij voor een bedrag van tussen de 115 miljoen en 160 miljoen euro naar Real Madrid verhuisde. Voor de Spaanse traditieclub was het bovendien ook de duurste inkomende transfer.

Wedden op de Premier League


Eden Hazard: Real Madrid, een einde in mineur

Ondanks de torenhoge verwachtingen slaagde Hazard er nooit in om zijn stempel te drukken bij Real Madrid. De Belg had bijna continu last van blessureleed en ook het Spaanse voetbal bleek hem toch minder goed te bevallen dan in Frankrijk en Engeland. Hazard spendeerde uiteindelijk meer tijd in de lappenmand en op de bank, dan op het gras van Bernabéu. Na vier seizoenen kwam er een einde aan het Spaanse avontuur. Hazard kwam slechts 76 keer in actie waarin hij amper 7 doelpunten scoorde en 12 assists uitdeelde.

Eden Hazard beëindigt zijn carrière

Het afscheid van Eden Hazard (32) zat er al een tijdje aan te komen. De vroege exit van België op het WK 2022 in Qatar was de aanzet voor zijn eerdere vertrek al bij de Rode Duivels. Ook het feit dat zijn carrière bij Real Madrid nooit echt van de grond kwam zal ongetwijfeld meegespeeld hebben in zijn beslissing om op vroege leeftijd zijn carrière te beëindigen en geen nieuwe club meer te zoeken. 

Om het met de woorden van Eden Hazard zelf te zeggen: “Je moet naar jezelf luisteren en op het juiste moment stop kunnen zeggen.”

Must See

More in Jupiler Pro League