Verbind je met ons

HomeBF Nieuws

Voorbeschouwing League of Legends – LCS

PerkZ zal zijn debuut maken in de LCS bij Cloud9 en vindt daar ook zijn oude teamgenoot Zven terug. Gaat deze transfer, die alvast veel ogen deed opgooien in het off-season (de periode waarin de meeste transfers plaatsvinden omdat er geen competities bezig zijn), genoeg zijn om NA eindelijk op de kaart te zetten? Zijn de retirements van Doublelift en Bjergsen een goede zaak voor de LCS? Zal dit jaar eindelijk de grote doorbraak zijn voor deze grote regio, die al jaren de grote prijzen aan hun Aziatische en Europese tegenhangers moet laten?

Na een teleurstellend einde voor Team Liquid aan het einde van de vorige split, ziet het ernaar uit dat de LCS geen favoriet meer heeft om de league te domineren. Waar voorheen TSM, Cloud9 en Team Liquid (en recenter FlyQuest) het voor het zeggen hadden, lijkt het talent dit jaar beter verdeeld te zitten over alle teams. Buiten dat ze goed verspreid zijn, zien we ook veel buitenlandse spelers in de league. Voornamelijk uit Europa en Korea.

Cloud9 won uiteindelijk het off-season en wist PerkZ te strikken. Na een lange periode op de botlane van G2 gestaan te hebben, wordt hij herenigt met zijn oude botlaner Zven bij Cloud9. Samen met de agressieve jungler Blaber en gecontroleerde support Vulcan, lijkt dit team volledig afgerond met een rookie toplaner. Alle ogen zijn op hen gericht, want zij lijken als sterkste team aan de split te beginnen. De vraag is nog maar of PerkZ de ruimte krijgt om de regio naar een nieuw niveau te tillen, of zal ook hij een van de EU-slachtoffers worden en stagneren in de league?Na een matige performance op Worlds, ziet het ernaar uit dat Team Liquid de grote middelen bovenhaalt. Met de toevoegingen van Alphari en Santorin kan je wel zeggen dat ze twee upgrades hebben binnengehaald in de toplane en jungle. Nu Jatt ook een extra jaar ervaring als coach heeft, zijn de verwachtingen voor Team Liquid hoog. LCS winnen is niet langer genoeg voor dit team, zij mogen hun doelstellingen al richten op een mogelijke kwalificatie voor de Mid-Season Invitational.

TSM moest afscheid nemen van hun sterspeler in de midlane, maar niet voorgoed. Bjergsen is immers de nieuwe coach van TSM en zal samen met Curry een nieuwe generatie van TSM starten. Ze kozen er dan ook voor om PowerOfEvil op de midlane te zetten. TSM staat erom bekend dat ze rond hun midlaner hun roster bouwen en dit jaar lijkt geen uitzondering. Met de toevoeging van Worlds finalisten Huni en SwordArt, hebben ze meer dan voldoende ervaring op hun line-up staan. Dit zal nodig zijn om zowel Spica als Lost op het niveau te brengen waarbij ook zij internationale competities aankunnen, om zo TSM weer op de kaart te zetten.

Geen enkel team mag onderschat worden in de LCS deze split. Zo zien we ook een heel sterk CLG en EG hun opmars maken voor een mogelijke strijd voor de eerste plaats. De grootste verliezer tijden het off-season lijkt toch FlyQuest, terwijl Immortals rekent op de expertise van enkele ex-LEC spelers en ex-LEC staff.

Een andere grote verrassing binnen de LCS is de line-up van Counter Logic Gaming kortweg CLG. Na een teleurstellend seizoen lijkt het erop dat CLG eindelijk weer klaar is om een top spot in de league te veroveren. Met de Europese toevoegingen van Finn en Broxah is een sterke topside alvast verzekerd. Hopelijk zien we de sterke kant(en) van Finn terug en laat hij de mindere performances in 2020. Broxah daarentegen blijft de slimme, strategische jungler die zijn best zal gaan doen om zijn team in een winnende positie te brengen. De line-up wordt vervolledigd met drie veteranen uit de LCS. Pobelter, WildTurtle en Smoothie zijn sterke waardes voor de Noord-Amerikaanse scene. Samen met EG lijken zij de dark horses met het meeste potentieel voor de aankomende split te zijn.

Het andere team waar we wel wat hoop op kunnen vestigen is Evil Geniuses. Over het algemeen heeft hun line-up zeer veel potentieel en is het voornamelijk de coach waar we veel hoop op vestigen. Peter Dun staat erom bekend dat hij een goed team tot een sterk team kan omvormen. Dat zagen we voorheen bij Splyce, maar ook bij MAD Lions in de LEC. Hij heeft deze keer een stevige basis om op te kunnen bouwen en heel wat potentieel om daar creatieve dingen mee te gaan doen. Het team bestaat uit spelers zoals Svenskeren, Jiizuke en IgNar, die reeds veel internationale ervaring hebben opgedaan. Aanvullend met wereldkampioen Impact en regionaal talent Deftly kan dit team wel eens het potentieel hebben om door te breken in de top vier.

100 Thieves kiest er dan weer voor om heel wat spelers te recycleren terwijl Immortals een mix zoekt tussen nieuw en oud talent. Op het roster van 100 Thieves zien we heel wat gezichten terugkomen die we al langer in de LCS zien. De enige speler die blijft is Ssumday en het lijkt dan ook dat hij de vaste waarde van 100T zal blijven. Bijgestaan door Closer, Damonte, FBI en huhi lijkt dit roster wel potentieel te hebben. De vraag is of er niet teveel vergane glorie vermengd zit op deze line-up. Immortals koos er dan weer voor om veteranen te mixen met nieuwe spelers. Zo lijkt het dat Xerxe (jungle) en Destiny (support) aan de slag gaan met Guilhoto (coach) om de nieuwkomers Revenge (top), Insanity (mid) en Raes (bot) op te leiden. Het kan ook een “redemption story” voor deze twee ex-LEC spelers en ex-LEC coach zijn, gezien hun wisselvallende prestaties van het laatste jaar.

De grootste verliezer van deze off-season lijkt wel FlyQuest te zijn. Zij verliezen hun twee sterspelers in Santorin en PowerOfEvil en vallen terug op Licorice om het over te nemen. Omringd door heel wat rookies lijkt het dat FlyQuest zal gaan inzetten op nieuw talent ontwikkelen. Niet alleen regionaal, want zo komt Josedeodo overgevlogen van Argentinië om deel uit te maken van dit project. Niet alleen FlyQuest waagt zich aan zo’n aanpak, ook Golden Guardians lijkt zich in een dergelijk project te gooien. Buiten Stixxay zien we voornamelijk nieuwe gezichten. De vraag is dus welk van deze twee teams het meeste succes zal kennen met deze aanpak.

Al bij al kan dit wel het spannendste seizoen voor de LCS tot dusver worden. De teams zijn aan elkaar gewaagd, dus het niveau van de competitie zal vanzelf omhoog gaan. Echter blijft de vraag of Noord-Amerika al dan niet zal gaan presteren op internationaal niveau en of de transfers van andere major regions daar aan zullen bijdragen.

Must See

More in BF Nieuws