Verbind je met ons

HomeEuro 2020

EK 2020: Team review – Finland

Groep B - Finland

Met slechts 5,5 miljoen inwoners is het een sterke prestatie dat Finland zich heeft gekwalificeerd. Het is de eerste keer dat ze deelnemen aan een groot toernooi. Is hun honger gestild of wordt het een gelijkaardig avontuur als IJsland tijdens het EK van 2016?

De Finse ploeg

De Finnen behaalden 18 op 30 en kwalificeerden zich voor het EK ten koste van Griekenland en Bosnië & Herzegovina. Al is de kwalificatie van Finland gedeeltelijk te danken aan het puntenverlies van Griekenland tegen Liechtenstein. En dat op eigen terrein! Maar Finland slaagde erin Griekenland te verslaan in een onderling duel. De oefenwedstrijden van onze Duivels hebben laten zien dat het niet evident is. Moeten we dan toch vrezen voor het zwakke broertje van de groep?

Op papier heeft Finland geen schijn van kans tegen de troepen van Martinez. Hun selectiewaarde bedraagt slechts 44 miljoen. Ter vergelijking, de Rode Duivels hebben een totale marktwaarde van maar liefst 670 miljoen.

Bij het vermelden van de Nationale Finse ploeg denk je onmiddellijk aan Teemu Pukki. Hij speelt sinds 2018 voor Norwich City en is een legende bij zijn club. Logisch ook, met 66 goals in 120 wedstrijden. Ook bij de nationale ploeg vindt hij vlot de weg naar doel. In 89 interlands scoorde hij 30 goals.

Op het middelveld moeten we vooral kijken naar Tim Sparv. De 34-jarige is actief in de Finse competitie, dus qua niveau moeten we ons wellicht niet te veel zorgen maken. Maar hij is heel belangrijk voor het team op vlak van leiderschap. Met zijn ervaring maakt hij de spelers rondom hem beter.

Het zwakke punt van de Finnen ligt in de verdediging. De beste verdediger is wellicht Jere Uronen. Voor velen een bekende naam, want hij speelt voor KRC Genk. Al komt hij niet veel aan spelen toe. Laat ons even samenvatten. Romelu Lukaku speelt tegen een verdediging waarvan de beste verdediger een bankzitter van Genk is. Dat wordt smullen! Al hebben ze met Hrádecky van Leverkussen een heel betrouwbaar sluitstuk. Hij is een echte puntenpakker voor Finland.

Wedden op het EK

Zoals eerder aangetoond hebben de Finnen een zwakke verdediging. betFIRST geeft je dan ook odds van 2.00 wanneer de Belgen minstens drie keer scoren. Deze voetbalweddenschap is lastig om in te schatten. De Rode Duivels nemen het op tegen Finland in de laatste groepswedstrijd op maandag 21 juni. Het goede nieuws is dat er wellicht meer spelers fit zullen zijn. We verwachten Kevin De Bruyne in de basis, hopelijk een fitte Eden Hazard en misschien zelfs Witsel. Dit zijn factoren die voetbalwedden interessant maken.

Wanneer de Belgen de eerste twee duels winnen, is het mogelijk dat Martinez spelers spaart voor de wedstrijd tegen het zwakke broertje. Denk maar aan het EK in 2018. In de laatste wedstrijd tegen Engeland stelde Martinez een volledig B-elftal op. Wanneer dit gebeurt, is de kans om drie of meer keer te scoren een stuk kleiner.

Bij betFIRST krijg je odds van 3.25 als Finland zich kwalificeert. In een systeem waarbij er 16 van de 24 deelnemende landen doorgaan, kan dit interessant zijn. Het kan alvast een voordeel zijn om als laatste tegen de sterke Belgen te spelen omdat ze dan mogelijk tegen een B-elftal spelen. Wellicht zullen de Denen ook te sterk zijn. Maar waarom niet doorgaan als beste derde ten koste van de Russen?

Must See

More in Euro 2020