Verbind je met ons

HomeLigue 1

PSG tegen de rest

Kylian Mbappé - PSG 2019-2020

Quizvraag: welke Franse club slaagde er in 2008 in om zijn zevende titel op rij te winnen? Het antwoord is Lyon. De ruggengraat van de ploeg was een combinatie van Franse topspelers (Grégory Coupet, Anthony Réveillère, Mathieu Bodmer, Sidney Govou, Hatem Ben Arfa, Karim Benzema), Braziliaanse sambavoetballers (Cris, Juninho, Fabio Santos, Ederson, Fred, Cléber Anderson) aangevuld met mannen als Kim Källström en Milan Baros. Het mythische record van l’OL zal nog even standhouden, maar straks kan PSG qua titels op gelijke hoogte komen van negenvoudig landskampioen Marseille. En daarna komen de tien titels van recordhouder Saint-Etienne in het vizier.

Net zoals de voorbije jaren is de inzet van de twintig clubs minus PSG maximaal plaats twee. Sinds de machtsgreep van PSG in 2013 was de afstand met de tweede in de stand kolossaal: 8 punten op Marseille (seizoen 2012-2013), 9 punten op Monaco (seizoen 2013-2014), 8 punten op Lyon (seizoen 2014-2015), 31 punten op Lyon (seizoen 2015-2016), 13 punten op Monaco (seizoen 2017-2018) en 16 punten op Lille (seizoen 2018-2019).

Hoe groot de kloof dit seizoen zal zijn, zal voornamelijk afhangen van de doelpuntenproductie van Kylian Mbappé, vorig seizoen goed voor 33 goals, en het humeur van Neymar. En toch hopen de positivo’s onder de voetbalfans dat Lyon zich in het titeldebat kan mengen. Voorzitter Jean-Michel Aulas deed alvast zijn deel van het werk door 65 miljoen te investeren in de aankoop van Joachim Andersen (Sampdoria), Thiago Mendes (Lille), Youssouf Koné (Lille) en Jean Lucas (Flamengo).

Revanche voor Marseille?

De rest van de ploegen zullen moeten vechten om de kruimels. En dat geldt evenzeer voor vice-kampioen Lille. Les Dogues verdienden zo’n 150 miljoen euro dankzij de verkoop van onder andere sterspeler Nicolas Pépé aan Arsenal, maar ze moeten van nul beginnen nadat ze helemaal werden leeggeplukt.

Marseille en zijn sterkhouders Steven Mandanda, Kevin Strootman, Dimitri Payet en Florian Thauvin azen dan weer op revanche na een seizoen dat afgesloten werd zonder Europees voetbal. De subtop is in principe voorbehouden aan teams als Monaco, Nice, Bordeaux, Rennes en Montpellier.

Onderaan mogen de twee promovendi Metz, dé liftploeg bij uitstek de laatste jaren, en Brest hun borst nat maken. Of kunnen ze een gelijkaardig parcours afleggen als Stade de Reims en Nîmes, die vorig seizoen als nieuwkomers in de Ligue 1 respectievelijk 9e en 10e eindigden? Afspraak vrijdag wanneer Monaco en Lyon de aftrap geven van het nieuwe seizoen.

 

Must See

More in Ligue 1