Verbind je met ons

HomePremier League

Veertien Belgen nemen de wapens op in de Premier League

Youri Tielemans - Leicester City 2019-2020

Wereldwijd stemmen  miljoenen mensen af op de Premier League. En net als de voorbije jaren spelen de Belgen een hoofdrol in Europa’s meest opwindende competitie.

Toby Alderweireld – Tottenham

Ondanks een relatief lage opstapclausule van 28 miljoen euro, die weliswaar eind juli afliep, zit Alderweireld nog steeds bij Tottenham. Er liep nauwelijks een concreet voorstel binnen en sinds het verstrijken van de deadline heeft voorzitter Daniel Levy de handen vrij om de transferprijs kunstmatig te verhogen. Levy speelt een gevaarlijk spelletje aangezien het contract van Alderweireld dit seizoen afloopt. Ondanks alle transferperikelen twijfelt niemand eraan dat de Antwerpenaar er zal staan voor de eerste competitiematch tegen Aston Villa.

Michy Batshuayi – Chelsea

Acht minuten. Meer had Batshuayi niet nodig om het eerste doelpunt van het seizoen te maken van Chelsea in de voorbereidingswedstrijd tegen het Ierse Bohemians. Na uitleenbeurten aan Borussia Dortmund, Valencia en Crystal Palace is het nu of nooit voor Batsman. Door het transferverbod dat de club werd opgelegd, kon Chelsea geen nieuwe aanvallers strikken en dat was goed nieuwe voor Batshuayi. Tot aan de winterstop zal hij aan manager Frank Lampard moeten bewijzen dat hij een toekomst heeft op Stamford Bridge.

Christian Benteke – Crystal Palace

Hij scoorde de voorbije twee seizoenen vier doelpunten voor Crystal Palace. In Selhurst Park zullen ze zich wellicht afvragen waarom ze drie jaar geleden ruim dertig miljoen euro hebben betaald voor een speler die meer tijd doorbracht bij de kiné dan op het veld. Met nog een contractjaar te gaan, wordt het voor de Luikenaar een cruciaal seizoen. Hij sloeg een paar maanden geleden een aanbod af van het Chinese Shandong Luneng Taishan en dat kan erop wijzen dat hij nog voldoende gemotiveerd is om zijn hoge transfersom en zijn riante salaris terug te betalen in doelpunten.

Kevin De Bruyne – Man City

De eerste trofee is al binnen voor De Bruyne na winst tegen Liverpool in de Community Shield. Maar De Bruyne en co mikken véél hoger. Manchester City kan de eerste ploeg zijn sinds Manchester United in 2009 die drie keer na elkaar de Premier League wint en de Citizens willen eindelijk komaf maken met de vloek van de Champions League. Op persoonlijk vlak wil De Bruyne het vorige seizoen uitwissen dat deels de mist inging door blessures.

Steven Defour – Burnley

Sinds januari 2018 speelde Defour welgeteld 12 matchen voor Burnley en het ziet er niet naar uit dat hij de komende weken voldoende hersteld zal zijn van een hardnekkige kuitblessure. Indien fit is Defour zeker van een basisplaats, maar het is afwachten wanneer de manager Sean Dyche een beroep zal kunnen doen op de voormalige Rode Duivel.

Leander Dendoncker – Wolves

Na een moeilijk begin in de West Midlands is Dendoncker niet meer weg te denken uit het vijfmansmiddenveld van Nuno Espírito Santo. De West-Vlaming zorgt voor evenwicht in het Portugees en Spaans getint elftal dat vooral aan aanvallen denkt. Voor Dendoncker wordt het zaak om beter te doen dan vorig seizoen toen hij 1469 minuten in actie kwam in de Premier League en twee keer scoorde.

Björn Engels – Aston Villa

Engels is na zijn passage bij Olympiakos (2017-2018) en Stade de Reims (2018-2019) toe aan zijn derde club in drie seizoenen. Heeft Engels met Aston Villa, dat zo’n 150 miljoen euro uitgaf aan inkomende transfers, een club gevonden waar hij zich gedurende enkele jaren kan settelen? Dat zal vooral afhangen van het seizoen dat de traditieclub uit Birmingham zal draaien. Engels heeft in principe een basisstek in een ploeg die met Marvelous Nakamba, Wesley, Lovre Kalinic en Trezeguet opvallend Belgisch kleurt.

Christian Kabasele – Watford

Kabasele kan dit seizoen een mijlpaal bereiken: indien hij 35 keer in actie komt rondt hij de kaap van de 100 Premier League-duels. Het zou een huzarenstuk zijn mocht Kabasele effectief aan dat aantal komen aangezien hij met Craig Dawson, Craig Cathcart, Sebastian Prödl en Adrian Mariappa moet strijden voor de twee plaatsen centraal in de verdediging.

Kevin Mirallas – Everton

Het zou zomaar kunnen dat we Mirallas straks voor het eerst te zien zullen krijgen in de Jupiler League. Eind juni werd zijn naam genoemd bij Anderlecht en hij liet via Twitter weten open te staan voor een terugkeer naar Standard. Bovendien loopt zijn contract in Goodison Park eind dit seizoen af. Maar voorlopig moet hij zijn manager Marco Silva proberen te overtuigen op een voor hem ongewone positie als rechtsback.

Divock Origi – Liverpool

Maanden moest Origi zijn frustraties verbijten op de bank – hij paste niet in het dynamische voetbal van Jürgen Klopp. In de laatste weken van het seizoen maakte hij zich onsterfelijk op Anfield Road door twee keer te scoren in de halve finale van de Champions League tegen Barcelona en de 2-0 te maken in de finale tegen Tottenham. Het leverde hem een contractverlenging op waarvan de duur niet werd vrijgegeven. Liverpool haalde in het tussenseizoen geen enkele nieuwe aanvaller en dat betekent dat Origi minstens een rol als luxejoker zal krijgen.

Divock Origi - Liverpool FC 2019-2020

Divock Origi – Liverpool FC

Dennis Praet – Leicester City

Dennis Praet maakte pas op deadline day de overstap van Sampdoria naar The Foxes. Leicester legde maar liefst 19,5 miljoen euro op tafel voor de 25-jarige middenvelder. Hij tekende voor 5 seizoenen. In het King Power Stadium wordt hij herenigd met Anderlecht-maatje Youri Tielemans. Die connectie moet ongetwijfeld vonken geven al zal het vooral voor Praet vechten worden om een basisplaats.

Youri Tielemans – Leicester City

De zonovergoten Côte d’Azur inruilen voor het grauwe Leicester. Dat was niet meteen het plan toen Tielemans met een titel bij Anderlecht op zak in de zomer van 2017 in Monaco neerstreek. Na zijn geslaagde uitleenbeurt in het King Power Stadium, bekroont met 3 doelpunten en 5 assists, lijkt Tielemans toch eerder gemaakt voor een no-nonsensecompetitie als de Premier League dan de gesloten Ligue 1. Met Ayoze Pérez en Jamie Vardy voor hem zal de 23-voudige Rode Duivel zich helemaal kunnen uitleven.

Leandro Trossard – Brighton & Hove Albion

Een match made in heaven is het wellicht niet voor Trossard. Zijn tranfser naar Brighton is eerder een verstandshuwelijk dat hem zal toelaten om de Premier League te ontdekken en van daaruit door te groeien naar een echte subtopper. En de kampioenenmaker van Genk zal in de eerste plaats vooral moeten wennen aan voetballen tegen de degradatie.

Leandro Trossard - Brighton & Hove Albion 2019-2020

Leandro Trossard – Brighton & Hove Albion

Jan Vertonghen – Tottenham

Vertonghen is de pionier onder de Premier League-Belgen. Sinds zijn overstap van Ajax naar Tottenham in 2012 speelde de centrale verdediger 286 wedstrijden voor de Spurs, maar in die periode won hij geen enkele prijs. Hij was er nochtans twee keer dichtbij: in 2015 verloor hij de League Cup-finale tegen Chelsea en vorig seizoen was Liverpool iets te sterk in de Champions League. Vertonghen kan zich wel troosten met zijn uitverkiezing in de PFA Team of the Year in het seizoen 2012 – 2013 en 2017 – 2018, maar in zijn 8e seizoen in Engeland snakt hij naar een eerste trofee.

Must See

More in Premier League