Verbind je met ons

HomeEuro 2020

Kwalificatie lonkt voor 2,8 miljoen Kosovaren

Amir-Rrahmani---Kosovo

De twee miljoen Kosovaren in Kosovo en hun 800.000 landgenoten die verspreid wonen over heel West-Europa en de VS zullen vanavond als één man achter hun nationale voetbalploeg staan. Het nieuwste UEFA-lid heeft genoeg aan een zege in Tsjechië en een gelijkspel tegen Engeland om zich te plaatsen voor het EK 2020 en Europese voetbalgeschiedenis te schrijven.

De opdracht voor het piepjonge Kosovo, dat het met een team doet waarin amper drie spelers de kaap van de dertig jaar overschreden hebben, wordt aartsmoeilijk. Tsjechië klopte in oktober het ongenaakbaar gewaande Engeland met 2-1 en won ook de twee andere thuismatchen tegen Bulgarije (2-1) en Montenegro (3-0). Opvallend genoeg wisselden de Tsjechen de voorbije 24 duels de zeges en nederlagen af. De laatste keer dat het team van bondscoach Jaroslav Šilhavý gelijkspeelde dateert al van de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Noorwegen (1-1) in juni 2017.

De Kosovaren kunnen terugblikken op een knappe reeks met één nederlaag in zestien officiële wedstrijden – alleen Engeland (5-3) was in die periode een maat te sterk – en moet hopen dat aanvoerder/topschutter Amir Rrahmani boven zichzelf uitstijgt om die indrukwekkende kadans aan te houden.

Must See

More in Euro 2020