Verbind je met ons

HomeEuro 2020

EK 2020: Preview groep C

Preview Groep C

In groep C wordt Nederland gezien als grote favoriet. Met Oekraïne, Oostenrijk en Noord-Macedonië als tegenstanders hebben zij zeer gunstig geloot. Kunnen onze Zuiderburen de verwachtingen waarmaken?

Wat weten we over de landen?

Nederland moet het doen zonder hun aanvoerder Virgil van Dijk, een groot gemis in de verdediging. Ze kunnen echter verder met een fitte selectie toewerken naar de start van EURO 2020. Trainer Frank de Boer twijfelt nog met welke opstelling hij gaat spelen, wordt het 4-4-3 of toch 5-3-2? Over het algemeen is het niet verstandig om zo laat in de voorbereiding nog van tactiek te veranderen. Maar wellicht bewijst het Nederlands elftal ons het tegendeel.

Oekraïne kwalificeerde zich knap in een poule met Portugal en Servië. Vooral aanvallend kunnen de Oekraïners rekenen op flink wat kwaliteit. Met onder andere Malinovskyi, Yarmolenko, Tsygankov en Yaremchuk (KAA Gent) kan het de tegenstanders goed onder druk zetten. In de verdediging is Oleksandr Zinchenko van Manchester City de bekendste naam. Trainer Shevchenko heeft besloten om Konoplyanka, met meer dan 80 interlands, niet te selecteren.

Oostenrijk heeft een zeer gebalanceerd team, zonder echte sterspeler. Zo zijn er, volgens Transfermarkt, 13 spelers met een marktwaarde van tenminste 10 miljoen euro. De bekendste naam bij ‘Das Team’ is vermoedelijk David Alaba. Na bijna zijn hele carriere bij Bayen Munchen te hebben gespeeld, zal hij volgend seizoen voor Real Madrid spelen. Naast de ervaren Alaba, zullen Marko Arnautovic en Marcel Sabitzer ook zeker hun duit in het zakje doen tijdens deze campagne.

Noord-Macedonië is de vreemde eend in de bijt op dit EK. Het kwalificeerde zich ternauwernood voor de play-offs en versloeg daarin Kosovo en Georgië. De sluwe vos Goran Pandev is de oudste en meest bekende speler uit de selectie. Enis Bardhi (Levante) en Eljif Elmas (Napoli) zijn de andere spelers die voor de nodige creativiteit moeten zorgen bij de absolute underdog van groep C. Door het gebrek aan diepte in de selectie, is de verwachting dat Noord-Macedonië in de groepsfase gaat stranden.

Outright-odds voor groep C?

Nederland is uiteraard de grote favoriet om deze groep te winnen, de odds zijn dan ook slechts 1.36. Oekraïne en Oostenrijk hebben daarentegen een stuk interessantere noteringen van respectievelijk 5.50 en 6.50. In het geval dat Noord-Macedonië de groep wint, ontvang je maar liefst 19 keer je inzet.

Als je wilt inzetten op wie zich kwalificeert voor de 1/8-finales, dan ontvang je voor Nederland odds van 1.02. Voor Oekraïne krijg je 1.33 keer je inzet en voor Oostenrijk 1.36 keer je inzet. Noord-Macedonië staat genoteerd aan odds 3.25.


De meest interessante weddenschap is misschien wel wie er laatste wordt in de groep. Denk je dat underdog Noord-Macedonië geen hoge ogen gaat gooien? Dan ontvang je 1.50 keer je inzet. Voor Oostenrijk (4.00), Oekraïne (5.00) en Nederland (34.00) zijn de uitbetalingen vele malen hoger.

Interessante voetbalweddenschappen?

Het Nederlands elftal speelt niet het beste voetbal van de afgelopen jaren. Frank de Boer heeft daarnaast al aangegeven dat het mogelijk gunstig is om tweede te worden in de groep om zodoende de sterke landen in groep F te ontlopen. Het krijgt echter zeer lage odds om de groep te winnen (1.36). Daarom kan het lonen om in te zetten op Oekraïne (odds 5.50) of Oostenrijk (odds 6.50) om de groep te winnen.

Op basis van het bovenstaande zou Nederland het dus best eens ‘rustig aan’ kunnen gaan doen in de laatste groepsfase tegen Noord-Macedonië. Wedden op een dubbele kans (Noord-Macedonië wint of gelijkspel) brengt je maar liefst 4.65 keer je inzet op. Deze theorie gaat natuurlijk alleen op als Nederland al voldoende punten heeft gehaald in de eerste 2 wedstrijden.

Noord-Macedonië lijkt op het eerste zicht niet genoeg kwaliteit te hebben om een resultaat te boeken tegen één van de andere landen. Odds van 1.50 om als laatste in de groep te eindigen zijn misschien niet heel hoog maar zeker wel het bekijken waard. Een ander scenario is namelijk niet heel waarschijnlijk.

Het is al mogelijk om op alle zes de wedstrijden in de groepsfase in te zetten. De wedstrijd tussen Oekraïne en Oostenrijk op 21 juni belooft een cruciale te worden. De odds liggen zeer dicht bij elkaar: Oekraïne wint (2.85), een gelijkspel (3.30) of Oostenrijk wint (2.70). Aangezien 16 van de 24 landen zich kwalificeren voor de volgende ronde, is een salonremise hier niet ondenkbaar. Vind jij dit een goede voetbalweddenschap?

Must See

More in Euro 2020