Verbind je met ons

HomeEuro 2020

Rode Duivels willen nare herinneringen aan Krestovsky Stadium verjagen

RRussia-Belgium-EURO-2020

De Rode Duivels zullen vanavond wellicht met gemengde gevoelens het Krestovsky Stadium van Zenit betreden. Zestien maanden geleden werden de Belgen in dat zelfde stadion door Frankrijk uit de WK-finale gehouden en pakten ze vier dagen later de derde plaats na een 2-0 zege tegen Engeland.

Na de demonstratie in het Koning Bouwdewijnstadion tegen Rusland (3-1) mag België met het nodige vertrouwen naar Sint-Petersburg afzakken. Met een punt zijn de stoottroepen van Roberto Martinez zeker van de eerste plaats in groep I.

Het scenario van de match lijkt op voorhand vast te liggen. Rusland scoorde 8 van zijn 15 goals in zijn thuiswedstrijden na het uur en België scoorde 7 van zijn 17 doelpunten op verplaatsing in de eerste helft. En zo te zien zal er zeker een doelpunt vallen tussen de tachtigste en negentigste minuut. In de vier duels met inzet (WK 1970, WK 2002, WK 2014, EK-kwalificatieduels 2020) werd er telkens in dat tijdsbestek gescoord en er viel zelfs drie keer een doelpunt pal in minuut 88.

Wat België niet in de hand heeft is Artem Dzyuba die straks een thuismatch speelt in Sint-Petersburg. Dzyuba is met 9 doelpunten derde op de topschutterslijst en is meer dan ooit de talisman van de Russen. In 13 van de 16 matchen waarin de 31-jarige spits scoorde, trok Rusland aan het langste eind. Dzyuba zit intussen aan 24 goals in 40 interlands voor de huidige nummer 37 op de FIFA-ranking en met een gemiddelde van 0,6 goals per match doet Dzyuba even goed als Romelu Lukaku (0,61 goals per match).

Thibaut Courtois kloppen, wordt een ander paar mouwen want de doelman van Real Madrid hield in deze EK-campagne al zeven keer op rij de nul. Denis Cheryshev, die er straks ook bij zal lopen, is de enige speler die de bal voorbij Courtois kreeg.