Verbind je met ons

HomeEuro 2020

Rode Duivels op 3 zeges van maximumscore

Eden_Hazard_-_Belgian_Red_Devils

België kwalificeerde zich donderdag als eerste land voor het EK 2020 en kan dus zonder zorgen afreizen naar Kazachstan. Wat staat er dus op het spel voor de Rode Duivels? België kan zich voor het eerst kwalificeren voor een tornooi met het maximaal aantal punten. Tijdens de drie voorgaande campagne pakten de Belgen 26 op 30 (WK Brazilië 2014), 23 op 30 (EK Frankrijk 2016) en 28 op 30 (WK Rusland 2018). Mochten Roberto Martinez het voor elkaar krijgen om al hun groepswedstrijden te winnen, dan zouden ze al een serieus statement sturen naar de andere kandidaat-winnaars.

Voor de trip naar Kazachtstan kan Martinez niet rekenen op Youri Tielemans, Romelu Lukaku en Leander Dendoncker. En vooral voor Lukaku is dat sneu. Hij scoorde al 6 doelpunten en bezet samen met Cristiano Ronaldo (Portugal), Marko Arnautovic (Oostenrijk), Raheem Sterling (Engeland) en Memphis Depay (Nederland) momenteel de 4e plaats in het topschuttersklassement achter Eran Zahavi (Israël, 10 goals), Artem Dzyuba (Rusland, 8 goals) en Harry Kane (Engeland, 7 doelpunten). Tegen de wisselvallige verdediging van Kazachstan had Big Rom zeker een paar goals kunnen meepikken om de kloof met koploper Zahavi kleiner te maken. Met amper twee duels tegen Cyprus en Rusland op de agenda ziet het er niet naar uit dat Lukaku Zahavi nog zal kunnen bijbenen.

Voor Kazachstan zit de EK-campagne er ondanks het 2-1 verlies tegen Cyprus nog niet op. De Kazakken maken nog een waterkansje op de play-offs en zullen in hun laatste thuiswedstrijd van de kwalificaties hun doldwaze fans een zege willen schenken. Op het kunstgras van de Astana Arena gingen Schotland (3-0) en San Marino (4-0) al onderuit. Kazachstan weet waar het aan toe is: als ze België willen kloppen, moeten ze zeker niet op achterstand komen. België ging in de zeven duels met een voorsprong de rust in en zes keer gebeurde dat met een clean sheet.

Kazachstan kan ook met met een merkwaardige statistiek uitpakken: de 9 doelpunten tot dusver werden gescoord door 9 verschillende spelers. En vreemd genoeg kon aanvaller Sergey Khizhnichenko, die met 8 doelpunten slechts 5 stuks verwijderd is van topscorer aller tijden Ruslan Baltiev, nog niet scoren.

Must See

More in Euro 2020