Verbind je met ons

HomeRugby

Mini Hercules moet brutale Engelsen temmen

Sinds het ontstaan van het WK rugby in 1987 is er een zekerheid: om de twaalf jaar staat Zuid-Afrika in de finale. En na hun WK-zeges in 1995 en 2007 hebben de Springboks dus opnieuw een afspraak met de geschiedenis.

Wellicht zullen de Zuid-Afrikanen de historische zege van 1995 nooit meer kunnen evenaren. Vierentwintig jaar geleden sloeg de nieuwe regenboognatie de sportwereld met verstomming toen het in eigen land, voor de ogen van Nelson Mandela, zijn eerste WK-deelname verzilverde met de Webb Ellis Cup.

Het nieuwkomertje van weleer kan zaterdag zijn derde wereldtitel pakken en zich naast Nieuw-Zeeland hijsen als grootste rugbynatie ter wereld. Veel zal afhangen in welke mate Engeland ‘s werelds beste scrum-half Faf De Klerk, bijgenaamd mini Hercules, kan afstoppen. Een taak die weggelegd lijkt voor de ervaren Ben Youngs.

Vier jaar nadat Engeland zich op eigen bodem haast belachelijk maakte – het moest toen afhaken in de poulefase – is de nummer een in de World Rugby Rankings back in business. De Engelsen moeten het hebben van hun power en de confrontatie met Zuid-Afrika staat nu al te boek als een krachtmeting tussen de twee meest robuuste teams ter wereld. Dat het team van Eddie Jones voor niets terugdeinst, bewees het in de halve finale tegen tornooifavoriet Nieuw-Zeeland toen de 15 Engelsen tijdens de traditionele haka van de All Blacks in een V-formatie gingen staan.

Engeland, wereldkampioen in 2003, heeft wel de statistieken tegen: het verloor 25 van de 42 ontmoetingen met Zuid-Afrika en won slechts 15 duels. In het Nissan Stadium van Yokohama kan Engeland zaterdag de klok terugdraaien en revanche nemen voor de verloren WK-finale van 2007.

Eerste try: Jonny May (Engeland) @ 9.00
Man van de match: Maro Itoje (Engeland) @ 8.00
Engeland wordt Wereldkampioen @ 1.44

*Met dank aan Masters of Betfirst voor de tips

** De aangegeven noteringen zijn indicatief en juridisch niet-bindend

 

 

Must See

More in Rugby