Verbind je met ons

HomeRugby

Hoe moet je wedden op rugby union?

Betting on rugby union is a swell thing to try on betFIRST Sport

Weinig contactsporten zijn zo zwaar als rugby, vaak beschouwd als een ‘beestensport gespeeld door heren’. Een leuk extraatje voor rugbyfans, of zij die er eentje willen worden, is dat het meer value bets kan bieden dan voetbal. Dit omdat rugby in vergelijking met voetbal veel minder gemediatiseerd is en daardoor is het veel moeilijker voor bookmakers als betFIRST om over nuttige informatie te beschikken. Het is dat onderdeel dat punters een beetje voorsprong kan geven en we zullen de manieren om dit te doen hieronder verkennen.

De belangrijkste markten bij het wedden op rugby

Outright, Handicaps, Totaal aantal punten & Tries

Outright

Outrights (1X2) is de eenvoudigste markt waar je op kan wedden. Hoewel het zeer populair is bij het wedden op voetbal, vanwege de verhoogde kans dat één van de drie uitkomsten zich voordoet, is het in het rugby niet de meest sexy markt. Dit omdat de kans op een gelijkspel meestal onder de 5% ligt (2,25% in het Zeslandentornooi sinds 2000). Je kan dus verwachten om odds boven de 20.00 te zien voor een gelijkspel en als gevolg daarvan verminderen de odds voor winst voor één van beide ploegen drastisch. Bovendien ga je in rugby minder snel een grote verrassing zien. Dat is nu eenmaal de aard van het scoresysteem en het mechanisme van het spel. Door deze twee factoren zullen de favorieten zelden een aantrekkelijke notering hebben. Dat sluit een degelijke value bet echter niet uit aangezien de markten kunnen overreageren op recente resultaten of onderreageren op bepaalde spelers die afwezig zijn.

Handicaps

Onze favoriete markt om op te wedden in rugby. Door de bovengenoemde redenen is de 1X2 markt dus vaker slecht geprijsd maar handicaps zetten beide teams weer op min of meer gelijke hoogte waardoor er waarde te vinden is. Teams krijgen een vast aantal punten als een ‘head-start’ krijgen en vanaf dan kan je inzetten voor punten voor de underdog of tegen punten voor de favoriet.

De belangrijkste factoren om te checken alvorens te wedden

 1. Recente vorm
 2. Teamnieuws (sleutelspelers, top tryscorers, zwakke uit te buiten spelers)
 3. Speelstijlen/Andere factoren
 4. Historische resultaten

We hebben de clash tussen Schotland en Engand op het Zeslandentornooi 2020 als voorbeeld genomen. De bookmakers zetten de handicap lijn op 8 punten in het voordeel van Schotland.

 1. Recente vorm – Engeland zag er in hun openingsronde in het Stade de France erg laks uit en incasseerde maar liefst 17 punten in de eerste helft. Terwijl Schotland in Dublin net niet thuisland Ierland kon verslaan.
 2. Teamnieuws:
 • Engeland: Billy Vunipola out & George Furbank (jongere) in op fullback
  • Engeland heeft het altijd moeilijk zonder hun grote nummer acht Vunipola. Furbank ontbrak het aan ervaring/kwaliteit en kon dus worden uitgebuit.
 • Scotland: Finn Russell out
  • Scotland had een erg beloftevolle vervanger in Adam Hastings om sterspeler Russell te vervangen.
 1. Speelstijlen/Andere factoren

Schotland is waarschijnlijk het meest aanvallende team van de twee en het is bekend dat ze genieten van een gevecht in de regen. Met het weer dat erg nat en winderig was, zou de score nooit hoog oplopen.

 1. Historische resultaten

De Engelsen hebben slechts één keer met meer dan acht punten verschil in hun zeven partijenop Murrayfield sinds 2006 (W3-D1-L3).

Billy Vunipola - Engeland

Billy Vunipola – Engeland

Gezien de bovenstaande analyse, leek inzetten op Schotland +8 Handicap een zekere weddenschap. En inderdaad, de wedstrijd eindigde op 13-6 en dat was dus een winstgevende keuze geweest.

Totaal aantal punten

In deze markt bepaal je of je denkt dat de totale punten van beide teams onder of boven een bepaald getal zullen liggen. Historische resultaten kunnen minder gewicht hebben in deze markt, omdat het afhankelijk is van het hier en nu. Hoewel het zeker geen kwaad kan om terug te kijken op de head-to-heads. Toch zullen hier vooral de recente wedstrijden voor extra duiding zorgen. Net als het weer, de scheidsrechter, de speelstijlen en eventuele terugkerende/geblesseerde spelers.

Tries

Bij deze rugby betting markt ligt de focus vanzelfsprekend op de vleugelspelers en de outside backs omdat in elke wedstrijd de kans erg groot is dat zij een try scoren. De waarde moet je hier dus vinden bij die spelers die minder evident zijn als maker van een punt. Tijdens het WK 2019 stond Engeland bijvoorbeeld bekend voor zijn sterke voorlinie en de hevige lineouts. Daardoor kwamen de twee Engelse hoekspelers vaker in aanmerking als tryscorer. Het is ook makkelijker om een try te scoren in de tweede dan in de eerste helft en effectief: invaller Luke Cowan-Dickie viel op en scoorde in de 77ste en 80ste minuut een try tegen Tonga & Argentinië. Wat een winst had je kunnen maken als je op hem had gewed om te scoren in één van die wedstrijden!

Conclusie

Informatie is de sleutel tot succes bij het wedden op eender welke sport op betFIRST en in combinatie met wat onderzoek naar de verschillende teams zal je ongetwijfeld in staat zijn om winst te maken. Het is ook van het grootste belang dat je rekening houdt met alle verschillende parameters voordat je een weddenschap aangaat. Gaande van het teamnieuws over het weerbericht tot de locatie. Neem dus je tijd en begin met klein inzetten!

Must See

More in Rugby