Verbind je met ons

HomeRugby

Ontdek hier de meest opvallende records op het WK rugby

Het wereldkampioenschap rugby 2023 in Frankrijk wordt een absolute feesteditie. Het toernooi is namelijk aan haar tienjarig jubileum toegekomen in hetzelfde jaar dat de sport zelf haar 200e verjaardag viert. In 1823 werd rugby namelijk voor de allereerste keer gespeeld door William Webb Ellis, althans dat maken de liefhebbers zichzelf graag wijs.

Het is dan ook het ideale moment om enkele iconische records uit de afgelopen wereldkampioenschappen erbij te nemen

De beste en meest recente odds om te wedden op rugby vind je via betFIRST. Op dit moment kun je verschillende weddenschappen plaatsen op de Rugby World Cup 2023!

 

Het verschil tussen het WK rugby en de Rugby League World Cup

Het wereldkampioenschap rugby 2023 is momenteel volop aan de gang, maar dit toernooi is niet te verwarren met de Rugby League World Cup. Rugby is namelijk onderverdeeld in twee hoofdcategorieën: Rugby Union, dat wordt bestuurd door de World Rugby en de Rugby League, dat wordt bestuurd door de Rugby League International Federation.

Eén van de grootste verschillen tussen Rugby Union en Rugby League is het aantal spelers. Zo wordt het populaire Rugby Union, vaak afgekort tot simpelweg rugby, gespeeld met vijftien spelers. Rugby League bestaat uit teams met dertien spelers. Daarnaast zijn er ook verschillende spelregels en worden beide wereldkampioenschappen via een ander toernooi format gespeeld.

Wedden op het WK Rugby 2023


Rugby World Cup 2023

Van 8 september tot en met 28 oktober staat in Frankrijk het WK rugby 2023, georganiseerd door de Rugby Union, op het programma. Het is ondertussen al de tiende editie van het vierjaarlijkse wereldkampioenschap sinds het ontstaan in 1987. De finale van de wereldbeker rugby 2023 staat gepland op 27 oktober in het Stade de France, gelegen in Saint-Denis, een buitenwijk van Parijs.

Wereldbeker 2023 wedstrijd Zuid-Afrika tegen Ierland

Wereldbeker 2023 wedstrijd Zuid-Afrika tegen Ierland

De meeste overwinningen op het WK rugby

In totaal zijn er 25 verschillende landen die ooit deelgenomen hebben aan de Rugby World Cup. Daarvan hebben Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika met voorsprong de beste nationale ploegen. Beide landen wonnen namelijk elk drie keer het toernooi. Als Nieuw-Zeeland of Zuid-Afrika op het wereldkampioenschap rugby 2023 kan zegevieren, schrijven ze sowieso geschiedenis als het eerste en enige land met vier eindzeges.

Australië mocht zich in het verleden ook al tweemaal tot wereldkampioen rugby kronen. Tot slot kon ook Engeland het toernooi al één keer winnen. Frankrijk blijft voorlopig de grootste pechvogel met drie zilveren medailles, één bronzen medaille en twee keer een vierde plaats. Lukt het hen in eigen land wel om eindelijk de felbegeerde wereldbeker te pakken?

Frankrijk wint het WK rugby 2023

 

Individuele records op het wereldkampioenschap rugby

Tijdens de afgelopen wereldkampioenschappen zijn er heel wat records gevestigd. Vooral Nieuw-Zeeland is erg dominant als het om individuele resultaten gaat, al zorgt Jonny Wilkinson in zijn eentje voor enkele eervolle vermeldingen voor Engeland, waaronder één van de allerbelangrijkste statistieken: het meest aantal punten.

World Rugby records van Jonny Wilkinson

Een speler die absoluut niet mag ontbreken als het over de geschiedenis van de wereldbeker rugby gaat is Jonny Wilkinson. De Engelsman is de recordhouder met het meest aantal gescoorde punten. In totaal wist hij 277 punten te behalen voor zijn nationale ploeg in al zijn gespeelde WK-wedstrijden. Dat zijn er maar liefst 50 meer dan de Schot Gavin Hastings. Daarnaast scoorde Wilkinson ook het meeste aantal strafschoppen (58) en de meeste drop goals (14).

World Rugby records van Simon Culhane

Diezelfde Hastings had ei zo na wel een ander heel erg mooi record te pakken. Op 26 mei 1995 scoorde hij maar liefst 44 punten tegen Ivoorkust in één wedstrijd. Een record waar hij amper tien dagen van kon genieten. Op 4 juni van datzelfde jaar slaagde Simon Culhane er namelijk in om 45 punten te scoren voor Nieuw-Zeeland in de wedstrijd tegen Japan. Landgenoot Mat Rogers kwam er in 2003 nog eens dicht bij met 43 punten, maar verder slaagde niemand erin om nog maar in de buurt te komen van Culhane.

In diezelfde wedstrijd tegen Japan zette Culhane trouwens nog een ander record neer. Namelijk het meest aantal conversies in één wedstrijd door één speler. Twintig in totaal. Vier meer dan de eerste achtervolger, alweer landgenoot Rogers.

Meest aantal tries op het WK rugby

De Nieuw-Zeelander Bryan Habana en de Zuid-Afrikaan Jonah Lomu delen het record voor het meeste aantal tries met vijftien in totaal. Niet toevallig zijn het twee spelers uit de twee meest succesvolle nationale teams op het WK rugby.

Ook het record voor het meeste aantal tries op één wereldbeker rugby delen ze. Lomu was de eerste die daar in slaagde in 1999. Habana deed het in 2007 én sinds 2015 mag ook Julian Savea zich bij het lijstje scharen. Allen scoorden ze acht tries tijdens één toernooi.

 

betFIRST TV

Met betFIRST TV hoef je niks van het WK rugby 2023 te missen. Om gebruik te maken van deze gratis dienst volstaat het om een account aan te maken via www.betfirst.be. Alle leden met een account waarop een saldo van minimaal €5 staat of leden die een weddenschap geplaatst hebben in de laatste 48 uur kunnen genieten van betFIRST TV.

Als je het betFIRST TV-icoon naast een wedstrijd ziet verschijnen, kan je deze live op je telefoon en laptop bekijken. Terwijl je de gratis match bekijkt, kan je meteen ook de laatste nieuwe live weddenschappen in de gaten houden. Handig toch?

Live kijken en wedden op rugby?

 

Must See

More in Rugby