Verbind je met ons

HomeEuro 2020

Impact van een rode kaart

Impact rode kaart wedden op voetbal

Een rode kaart wordt door veel mensen gezien als gamechanger in een voetbalwedstrijd. sportgokkers zien opportuniteiten voor een voetbalweddenschap: sommigen cashen uit als hun team rood heeft en sommigen plaatsen hun geld op het 11-koppige team. Maar ook de odds passen zich meteen aan. Bookmakers werken namelijk met heel wat achterliggende algoritmes, maar wat zegt de wetenschap ons over het effect van een rode kaart?

Thuisteams

Thuisspelende ploegen hebben het veel moeilijker nadat ze een rode kaart krijgen dan we intuïtief zouden denken. Na de rode kaart van een speler daalt de kans dat de ploeg wint met 18.8 procentpunt. Bovendien scoren deze thuisteams die een rode kaart pakken gemiddeld 0.3 goals minder en krijgen ze 0.4 goals meer tegen dan gelijkaardige teams zonder rode kaart. Of een rode kaart vroeg of laat in de wedstrijd valt, thuisteams doen het na een uitsluiting minder goed.

Deels door de verwachtingen van het thuispubliek wordt van hen vaak niet alleen een goed eindresultaat verwacht, maar ook een aanvallende speelstijl. Zich aanpassen aan de uitsluiting zou lastiger zijn door deze complexe taak.

Uitteams

De bevindingen voor uitteams zijn een pak anders. Gemiddeld genomen doen uitteams het even goed met 10 als met 11 spelers. Als zij laat in de wedstrijd een rode kaart krijgen, doen ze het zelfs beter. Voor de geanalyseerde wedstrijden, viel ongeveer een derde van de rode kaarten na minuut 80. “Wanneer uitteams een rode kaart pakken na minuut 80 is het doelsaldo op het einde van de wedstrijd 0.235 goals meer in hun voordeel. Een rode kaart tijdens het eerste uur van de match is geassocieerd met een lager doelsaldo, namelijk 0.466 goals meer in hun nadeel.

Voor uitteams weegt na een (late) rode kaart mogelijk vooral een hogere motivatie door. Grotere inspanningen, een betere teamgeest en meer concentratie kunnen hen op het spoor zetten van een beter eindresultaat.

Nuance

Laat je dus niet meteen volledig leiden door een rode kaart. Uiteraard is het een belangrijk wedstrijdfeit waar jij als speler voordeel uit kan halen. Maar er zijn heel wat nuances verbonden aan een rode kaart. Blind voor een 11-koppige ploeg gaan, is dus niet altijd de juiste optie. Misschien is de value net aan de andere kant te vinden! Waar ge jij je voetbalweddenschap op plaatsen?

Must See

More in Euro 2020