Verbind je met ons

HomeWielrennen

Wie houdt Geraint Thomas van tweede zege op rij?

3480,3 kilometers, 176 renners, 22 ploegen, 21 ritten en slechts 1 winnaar. Dat is kort samengevat de 106e editie van de Ronde van Frankrijk. En alle ogen zullen gericht zijn op Team Ineos.

Aanvankelijk wilde het Britse topteam uitpakken met het spetterende duo Geraint Thomas-Chris Froome, maar door de blessure van viervoudig Tour-winnaar Froome mocht het die plannen snel opbergen. De tweede kopman Egan Bernal, winnaar van de Ronde van Zwitserland, moet de leemte opvullen en captain Thomas aan een tweede opeenvolgende Tour helpen. Maar het valt niet uit te sluiten dat Bernal zelf zijn kans zal mogen gaan als Thomas het laat afweten.

Mannen zoals Steven Kruijswijk (5e), Romain Bardet (6e), Mikel Landa (7e) en Nairo Quintana (10e), renners die een jaar geleden in de top tien eindigden, worden in staat geacht om het de renners van Team Ineos even moeilijk te maken. Of komt het gevaar van de gebroeders Adam en Simon Yates?

De grote afwezige in het sprintersveld is zonder meer Mark Cavendisch. De man met de dertig ritoverwinningen, vier minder dan de absolute recordhouder Eddy Mercxk, werd door zijn team Dimension Data thuisgelaten. De andere sprintbommen Peter Sagan, vorig jaar eindwinnaar van het puntenklassement, Michael Matthews, Dylan Groenewegen en Elia Viviani zullen dan maar onder elkaar moeten uitmaken wie in Parijs met het groen mag pronken.

Voor de Belgen zit er in de meeste gemediatiseerde rittenkoers van het wielerseizoen wellicht niets meer in dan een figurantenrol. De laatste Belgische zege dateert al van 14 juli 2016 toen Thomas De Gendt op de Mont Ventoux iedereen het nakijken gaf. De 34-jarige Greg Van Avermaet was vorig jaar de eerste Belg op plaats 28, op een 1uur en 10 minuten van de winnaar, en maakt jacht op zijn 3e ritzege in de Tour. Ten slotte is er ook nog Wout Van Aert, die voor het eerst aan de startgrid staat van de Tour. De veldrijder van opleiding hoopt in het geel te kunnen vertrekken vanuit Brussel en heeft tijdens zijn eerste deelname de zware taak om de sprints aan te trekken en Kruijswijk te helpen in de cols.

Geraint Thomas wint de Ronde van Frankriijk @ 5.00

*Met dank aan Masters of Betting voor de tips

** De aangegeven noteringen zijn indicatief en juridisch niet-bindend

Must See

More in Wielrennen