Verbind je met ons

HomeTennis

Wedden op tennis: wie wint de ATP finals 2023 in Turijn?

De ATP Finals is het laatste grote professionele toernooi op de tenniskalender. Het is een prestigieus evenement waar enkel de beste acht enkelspelers en dubbelspelteams van het afgelopen seizoen aan mogen deelnemen. De ATP finals worden daarmee beschouwd als het officieuze wereldkampioenschap tennis.

De 2023 Nitto ATP Finals worden gehouden van 12 tot 19 november. Het evenement gaat door op hardcourtbanen in het Pala Alpitour stadion in de Italiaanse stad Turijn. De deelnemers van dit jaar zijn Novak Djokovic, Carlos Alcaraz, Daniil Medvedev, Jannik Sinner, Andrey Rublev, Stefanos Tsitsipas, Alexander Zverev en Holger Rune.

Hier vind je alvast alles wat je moet weten over de ATP Finals, zodat je helemaal klaar bent om te wedden op tennis en de ATP Finals van 2023.

 

De opzet van het toernooi

Slechts acht spelers mogen deelnemen aan het toernooi en dat is uniek in de tenniswereld. De eerste zeven spelers die in aanloop naar de ATP Finals in de top zeven op de ATP ranking of wereldranglijst staan, zijn automatisch geselecteerd. Daarnaast zijn er ook twee spelers die minstens één Grand Slam toernooi wonnen in het afgelopen seizoen en ergens tussen de achtste en twintigste plaats staan. Tot slot wordt daarna ook nog het nummer acht op de ATP ranking toegevoegd aan het lijstje.

In totaal zijn dat dus tien spelers, maar in realiteit zijn er vaak overlappingen. Mocht blijken dat er toch meer dan acht unieke spelers zijn, dan worden de twee die het laagst in de selectievolgorde staan de plaatsvervangers.


De dominantie van twee spelers op de ATP Finals

Op dit moment zijn er slechts twee spelers die de ATP Finals door de geschiedenis heen helemaal gedomineerd hebben: Roger Federer en Djokovic. Beide spelers hebben zes overwinningen in totaal en ze misten samen slechts een handvol toernooien in hun carrière. Federer is ondertussen met pensioen en dus kan op korte termijn enkel Djokovic nog geschiedenis schrijven op dit prestigieuze toernooi.

Roger Federer

Federer zette in 1998 zijn eerste stappen in het professionele tenniscircuit. Sinds zijn deelname in 2002 kwalificeerde hij zich vervolgens bijna ieder jaar. Het was pas in 2016 dat er een einde kwam aan zijn recordreeks van veertien opeenvolgende deelnames. Federer had dat jaar amper gespeeld door blessureleed. Ook in 2020 was hij niet van de partij, terwijl hij wel gekwalificeerd was. De Zwitser raakte echter geblesseerd aan zijn knie en moest daardoor verstek geven.

Met een indrukwekkende reeks van zes overwinningen op de ATP Finals deelt Federer de koppositie met Djokovic, maar de Serviër kan dat record dus nog breken. Het record van veertien achtereenvolgende deelnames daarentegen zal sowieso nog jaren van Federer blijven, want de kans is wel héél klein dat de 36-jarige Djokovic na deze editie nog eens acht jaar op het hoogste niveau zal presteren.

Novak Djokovic

Ook Djokovic heeft ondertussen zijn zestiende deelname te pakken, maar in 2017 miste hij een editie nadat hij zijn seizoen vroegtijdig had beëindigd vanwege een elleboogblessure. Daardoor slaagde hij slechts in tien achtereenvolgende deelnames.

Als de Serviër echter in 2023 opnieuw de eindzege kan pakken, zet hij wel een ander en mogelijk nog indrukwekkender record neer. Op dit moment is er namelijk geen enkele andere actieve speler met meer dan één overwinning. Als hij zijn zevende eindzege kan pakken, zal het nog heel lang duren vooraleer iemand dat ongelofelijke record kan breken.

De kans dat Djokovic daarin slaagt, is overigens erg groot. Hij heeft op dit toernooi in totaal namelijk al 51 wedstrijden gewonnen en nog maar vijf keer verloren. De Serviër heeft er bovendien een uitstekend seizoen opzitten. Djokovic won de US Open, Roland Garros en de Australian Open. Dankzij zijn overwinning tegen Rune in de eerste wedstrijd van deze ATP Finals sluit hij het jaar al zeker en vast af als de nummer een van de wereld. Het is een achtste verlenging zijn van zijn titel, waarmee hij alweer een record in het tennis vestigt.

Djokovic wint de ATP World Tour Finals


België op de ATP Finals

De enige Belg die ooit geselecteerd werd voor de ATP Finals is David Goffin. Hij mocht in 2016 de geblesseerde Gaël Monfils vervangen. Hij kwam uiteindelijk niet verder dan de groepsfase. Het jaar daarop kwalificeerde Goffin zich rechtstreeks en behaalde hij zelfs de finale. Daarin moest hij echter zijn meerdere erkennen in Grigor Dimitrov.


Favorieten ATP Finals 2023

In de ‘Green Group’ is Djokovic de absolute favoriet. Zowel Jannik Sinner, Stefanos Tsitsipas en debutant Holger Rune lijken niet opgewassen tegen de Serviër, die net een fantastisch seizoen achter de rug heeft. Degene die naast hem de meeste kans maakt om door te stoten naar de halve finales lijkt dan misschien wel Rune te zijn.

Hoewel de jonge Deen dit seizoen 22 van de 65 wedstrijden verloor, kan hij wel een perfect rapport tegen concurrenten Sinner en Tsitsipas voorleggen. Hij heeft daarnaast ook Djokovic twee keer verslagen in vier ontmoetingen. Wij geven Rune daarom de hoogste kans om als tweede in de groep te eindigen na Djokovic.

Djokovic wint de Green Group

 

ATP

Alcaraz zal het lastig krijgen in de Red Group

De nummer twee van de wereld, Carlos Alcaraz, is de favoriet in de ‘Red Group’, maar hij zal het moeten opnemen tegen drie heel ervaren spelers. Alexander Zverev werd kampioen in 2018 en 2021. Voor hem wordt het de zesde keer dat hij deelneemt aan het toernooi. De Duitser kon in het eerste duel Alcaraz alvast verslaan met 7-6, 3-6 en 4-6.

Daniil Medvedev staat ondertussen ook al vijf edities op rij in de ATP Finals. In 2020 werd hij zelfs kampioen. Andrey Rublev kwalificeert zich na 2020, 2021 en 2022 nu ook in 2023. Hij kwam voorlopig nog niet verder dan de halve finale, maar de Rus is dus geen groentje meer zoals Alcaraz dat wel is.

De Spanjaard staat namelijk voor het eerst in de ATP Finals na zijn schitterend seizoen waarin hij 63 overwinningen behaalde en amper tien keer verloor. Hij pakte maar liefst zes titels en mocht onder meer het prestigieuze Wimbledon achter zijn naam schrijven.

Alcaraz zal zich in deze bijzonder moeilijke poule moeten bewijzen, maar de Spanjaard heeft het ongetwijfeld in zich om als leider door te stoten naar de halve finales, al zal dat niet zonder slag of stoot zijn.

Alcaraz wint de Red Group


Wedden op tennis met betFIRST

Bij betFIRST kan je het hele jaar door wedden op zowat alle belangrijke tennistoernooien van over de hele wereld. Zo kan je momenteel live wedden op de ATP Finals 2023, maar je kan ook alvast vooruitblikken naar de mogelijke winnaars van onder meer de US Open 2024, Wimbledon 2024 en de Australian Open 2024.

Wedden op tennis


Live kijken via betFIRST TV

Met betFIRST TV kan je tal van sportevenementen live volgen. Om gebruik te maken van deze gratis dienst volstaat het om een account aan te maken via www.betfirst.be. Alle leden met een account waarop een saldo van minimaal 5 euro staat of leden die online wedden op sport in de laatste 48 uur kunnen genieten van betFIRST TV.

Als je het betFIRST TV-icoon naast een wedstrijd ziet verschijnen, kan je deze live op je smartphone, tablet of laptop bekijken. De mobiele app is beschikbaar voor iOS en Android en te downloaden via de Apple App Store of Play Store. Terwijl je de gratis match bekijkt, kan je meteen ook de laatste nieuwe live weddenschappen in de gaten houden. Handig toch?

 

 

 

Must See

More in Tennis