Verbind je met ons

HomeBetting Academy

Betting Academy: hoe moet je wedden op paardenrennen?

Wedden op paardenrennen

Paardenrennen is een zeer populaire sport om op te wedden in sommige delen van Azië, Australië en het Verenigd Koninkrijk. Het is minder populair in de meeste delen van Europa, maar in dit artikel zullen we je uitleggen hoe het werkt.

Het principe van een paardenrace is natuurlijk heel eenvoudig: het paard dat als eerste eindigt wint de race. Er zijn meestal meerdere paardenraces per dag op een bepaalde locatie. Vaak is er ongeveer elke 30 minuten een nieuwe paardenrace op een locatie. De reeks paardenraces op één locatie wordt ook wel ‘meeting’ genoemd. Omdat er over de hele wereld meetings zijn, kun je op bijna elk moment van de dag wedden op een paardenrace. Nu gaat Betmanbegins bespreken hoe weddenschappen op paardenraces precies werken.

Winnaar of Each Way

In principe kan je slechts op twee manieren wedden op paardenrennen: een weddenschap op de winnaar van de race en een ‘each way’ weddenschap. De eerste lijkt heel eenvoudig. Maar in tegenstelling tot andere weddenschappen, zijn de odds waarop je inzet niet altijd op voorhand bekend. Voor sommige races worden de odds weergegeven als ‘SP’, wat een afkorting is voor ‘starting price’. Als je hierop inzet, weet je de odds van de weddenschap pas bij de start van de race. De startprijs wordt vooral gebruikt als de traders de odds niet nauwkeurig kunnen bepalen.

Startprijs

Er zijn twee situaties waarin bookmakers vaak enkel de startprijs zullen aanbieden in plaats van de exacte odds te vermelden. In beide gevallen is de reden dat de bookmakers de odds niet nauwkeurig kunnen bepalen. Een eerste situatie is wanneer de race niet in de nabije toekomst plaatsvindt. Bookmakers baseren de odds deels op de geplaatste weddenschappen van andere spelers. Hoe dichter bij aanvang van de race, hoe meer weddenschappen er geplaatst worden. Bookmakers hebben dan een beter beeld van de wedpatronen van andere spelers waardoor de odds nauwkeuriger bepaald kunnen worden.

Een tweede situatie is wanneer het geen populaire meeting is. De informatie over de meeting zal beperkt zijn, waardoor bookmakers de odds niet nauwkeurig kunnen inschatten.

Het is vanzelfsprekend dat onzekerheid over de juistheid van de odds een financieel risico is voor de bookmaker. Bookmakers zijn niet altijd bereid dit financiële risico te accepteren. Omdat ze spelers nog steeds de mogelijkheid willen bieden om weddenschappen te plaatsen op een grote verscheidenheid aan paardenraces, wordt de startprijs gebruikt.

Nu is de vraag: “hoe worden de odds van de startprijs bepaald?” Er staat al veel informatie in de naam zelf, de startprijs. Het betekent dat bij een weddenschap op ‘SP’ de odds gelden op het moment van de start van de race. Deze odds worden bepaald door de offline shops die beschikbaar zijn op de meeting. De offline shops zijn verplicht om de odds voor de race beschikbaar te hebben. Het gemiddelde van de odds die door deze bookmakers worden aangeboden wordt gebruikt als startprijs.

Startprijs bij paardenrennen

Als je de keuze hebt, raden we je aan om te wedden op de vaste odds en niet op de startprijs (SP). Vroeger kon het een voordeel zijn om te wedden op de startprijs, als je het gevoel had dat de odds gingen stijgen. Tegenwoordig bieden de meeste bookmakers, waaronder betFIRST, Best Odds Guaranteed (BOG) aan op alle wedstrijden in de UK en Ierland. Dit houdt in dat wanneer de startprijs hoger is dan de vaste odds die je hebt genomen, je weddenschap alsnog wordt afgehandeld op basis van de startprijs.

Als de startprijs lager is dan de vaste odds die je hebt genomen, wordt je weddenschap afgehandeld op basis van de vaste odds. Met andere woorden, je krijgt de hoogste odds (SP of vaste odds) uitbetaald wanneer deze promotie beschikbaar is. Daarom heeft het geen zin om te wedden op de startprijs wanneer je bookmaker Best Odds Guaranteed aanbiedt op de race waar je op wilt wedden.

Each Way

De eerste mogelijke weddenschap was dus de weddenschap op het winnende paard, hetzij via de vaste odds of de startprijs. De odds kunnen vrij hoog zijn op een paard om te winnen en niet iedereen wil zo’n groot risico nemen. Daarom introduceerden de bookmakers een ‘each way’ weddenschap. Bij het plaatsen van een each way weddenschap op een paard wordt je inzet altijd in twee delen gesplitst.

De helft van je inzet wordt geplaatst op het paard om te winnen en de andere helft op het paard om te eindigen in, bijvoorbeeld de top drie. Het is meestal niet mogelijk om alleen het tweede deel te plaatsen. Je moet ook altijd op het paard wedden om te winnen. In je wedbriefje (betslip) zie je een aankruisvakje dat je de mogelijkheid geeft om een each way weddenschap te plaatsen. Naast het vakje zie je een verwijzing naar de positie waarin het paard moet eindigen om je each way-weddenschap te winnen. In onderstaand voorbeeld is het ‘1/5 1-2-3’.

each way bij paardenrennen

Dit betekent dat je de each way bet wint als het paard in de top drie eindigt. De 1/5 verwijst naar de uitbetaling. Als het paard in de top drie eindigt, krijg je 1/5 van de winst die je zou krijgen als het paard wint. Laten we dit voorbeeld gebruiken en aannemen dat je €10 per manier inzet aan odds van 11. Het betekent dat er €10 wordt ingezet dat het paard zal winnen en €10 dat het paard in de top 3 eindigt. Als het paard buiten de top 3 eindigt zou je beide delen verliezen, een totaal van €20. Als het paard wint, zou je beide delen winnen. Jouw winst is €100 voor het deel dat je op het paard hebt ingezet om te winnen. Voor de each way zou je ook 1/5e van deze winst winnen, zijnde €20.

Als het paard wint is je uitbetaling €140 en de winst €120. Als het paard tweede of derde eindigt, win je enkel het each way-gedeelte van de weddenschap. Je zou €20 winst hebben van het each way-gedeelte en €10 verlies van het gedeelte dat je op het paard hebt ingezet om te winnen. Je hebt een winst van €10 en een totale uitbetaling van €30. Wanneer er maar een paar paarden in de race lopen, kan het each way-gedeelte van de weddenschap uitbetalen als het paard waar je op hebt gewed in de top 2 eindigt. Bij vele deelnemende paarden kan het bijvoorbeeld de top vier zijn.

Kijken naar een race

Als je naar de race kijkt, kan het moeilijk zijn om te zien waar het paard waarop je hebt gewed zich precies bevindt. Daarom heeft elk paard een nummer op zijn rug en dragen jockeys vaak kleurrijke outfits. Het nummer van het paard en de kleuren van de jockeys outfit zijn te vinden op de racekaart bij het plaatsen van de weddenschap.

kleuren shirts jockeys

Must See

More in Betting Academy