Verbind je met ons

HomeVoetbal

Salah krijgt herkansing op Afrika Cup na flets WK

Waar is de tijd dat ‘blanke tovenaars’ de Afrika Cup domineerden? In 2017 in Gabon hadden slechts vier van de zestien landen een Afrikaanse bondscoach. Twee jaar later hebben elf van de vierentwintig deelnemers een trainer met roots in Afrika. Onder hen ronkende namen als Emmanuel Amunike (Nigeria), Aliou Cissé (Senegal), Djamel Belmadi (Algerije) en James Kwesi Appiah (Ghana).

Het wordt sowieso een historische editie want voor het eerst gaat het tornooi in de zomer door. Vooral onder druk van de Europese clubleiders die het beu zijn om hun Afrikaanse sterspelers in januari en februari af te staan terwijl de competitie volop aan de gang is.

De Afrikaanse voetbalbond (CAF) ging de UEFA ook achterna door het deelnemersveld op te trekken van zestien naar vierentwintig. Het gaf voetbaldwergen als Madagaskar, Mauritanië en Burundi de kans om een eerste deelname af te dwingen sinds de oprichting van het Afrikaanse landentornooi in 1957. De drie debutanten zullen de speelbal worden van de traditionele toplanden als Nigeria, Ivoorkust, Congo, Marokko en Ghana.

Maar wie kan gastland Egypte van de overwinning houden? Zeker nu Egypte het event zelf mag organiseren. Normaal had het tornooi in Kameroen moeten plaatsvinden, maar door problemen met de oplevering van de stadions en de terroristische dreiging in het noorden van het land, verhuisde het Afrikaanse voetbalfeest naar Egypte. De fanatieke Egyptische voetbalfans verwachten maar een ding: dat trainer Javier Aguirre en Mohamed Salah, die op het WK in Rusland een schim was van zichzelf, de Farao’s naar een achtste Afrika Cup leiden.

Het grootste weerwerk zal wellicht van Senegal komen. Met Sadio Mané en Kalidou Koulibaly hebben de Senegalezen twee spelers rondlopen die tot de top vijf van de wereld behoren op hun positie. De verdediging staat trouwens als een huis: in de laatste zes duels hielden ze vijf keer de nul. Tot slot mogen ook Tunesië, na Senegal het hoogst gerangschikte Afrikaanse land op de FIFA-ranking, en Algerije tot de outsiders gerekend worden.

Egypte wint de Africa Cup @ 5.00

*Met dank aan Masters of Betting voor de tips

** De aangegeven noteringen zijn indicatief en juridisch niet-bindend

Must See

More in Voetbal