Verbind je met ons

HomeWielrennen

Oudjes moeten Evenepoel in bedwang houden tijdens voorjaarsklassiekers

Het voorjaar van 2019 kleurde gitzwart voor de Belgen. In de elf Vlaamse en Ardense voorjaarsklassiekers bleef de teller van de Belgische renners steken op een zege. Een ware blamage voor onze flandriens dat zeker niet voor herhaling vatbaar is. In de Omloop Het Nieuwsblad en Kuurne-Brussel-Kuurne zullen de Belgen meteen orde op zaken moeten zetten.

Door de aanwezigheid van Remco Evenepoel zijn de vooruitzichten voor 2020 sowieso beter. Het godenkind uit Schepdaal neemt voor het eerst deel aan het Belgische voorjaarsseizoen en het zou niemand verbazen mocht hij met een aantal prijzen gaan lopen. Naast Evenepoel zullen nog een half dozijn andere renners, vooral mannen op leeftijd, het voorjaar kleur geven. Een overzicht.

Remco Evenepoel

Wie de komende 2,5 maanden een glimp wil opvangen van Evenepoel zal zich moeten reppen. De 20-jarige renner van Deceuninck–Quick-Step zal in België enkel te zien zijn in de Brabantse Pijl, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. And that’s it. Daarna zal de focus liggen op de Giro d’Italia en de Olympische Spelen. In de aanloop naar de Giro, zijn eerste grote ronde als profrenner, was er geen plaats voor de voorjaarsklassiekers. Jammer.

Het neemt niet weg dat Luik-Bastenaken-Luik helemaal bovenaan zijn prioriteitenlijst staat. Hij kent het parcours van La Doyenne uit het hoofd aangezien hij er wekelijks traint, maar op minder dan tien dagen van de Giro is het afwachten of hij voluit zal kunnen gaan op de flanken van Côte de Saint-Roch, La Redoute en Saint-Nicolas. Door zijn zeges in de Ronde van de Algarve en de Ronde van San Juan zullen de verwachtingen hoog gespannen zijn. Maar Evenepoel is ondanks zijn leeftijd bestand tegen de druk van media en publiek.

Greg van Avermaet

Met zijn 34 jaar is Greg van Avermaet een van de oudjes van het peloton, maar hij staat te springen om een teleurstellend 2019 achter hem te laten. De Oost-Vlaming heeft niet meer de benen om de vierklapper van 2017 over te doen, toen hij in een tijdspanne van twee maanden de Omloop Het Nieuwsblad, de E3 BinckBank Classic, Gent-Wevelgem en Parijs-Roubaix won. Maar hij moet wel in staat zijn om de Omloop Het Nieuwsblad voor de derde keer op zijn palmares te zetten. Met de hulp van zijn CCC Team-ploegmaats Guillaume Van Keirsbulck, Gijs Van Hoecke en Nathan Van Hooydonck is dat niet eens een overdreven ambitie.

Van Avermaet wil er sowieso staan tot de Amstel Gold Race eind april, maar behalve in de Ronde van Vlaanderen is er niet meteen een koers waar hij een rol van betekenis zal kunnen spelen.

Mathieu van der Poel

De kleinzoon van de intussen overleden Raymond Poulidor is zowat de Nederlandse versie van Evenepoel. Een lefgozer en alleskunner. In het veld was Van der Poel oppermachtig, maar in tegenstelling tot Evenepoel kon de Nederlander nog niet overtuigen op de weg. In de Ronde van de Algarve moest hij zelfs passen toen het bergop ging.

Van der Poel moet wegens een griepje forfait geven dit weekend, maar hij zal uitgeziekt zijn wanneer de koersen met kleine bulten er aan zitten te komen. Een jaar geleden legde Van der Poel een straf parcours af met een vierde plaats in Gent-Wevelgem, een vierde plaats in de Ronde van Vlaanderen en winst in Dwars door Vlaanderen en de Brabantse Pijl. Zijn tegenstanders zullen stevig uit de hoek moeten komen om de twintiger van een podiumplaats te houden in een van die wedstrijden.

Philippe Gilbert

Het Belgische openingsweekend komt te vroeg voor een Gilbert die nog aan het uitzieken is. Wellicht krijgt ploegmakker Tim Wellens dus een vrijgeleide van Lotto-Soudal om zijn kans te wagen. Gilbert mikt traditioneel op de tweede helft van het voorjaar en komt pas op kruissnelheid in eendagswedstrijden als de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, de Brabantse Pijl en de twee Ardense klassiekers.

Vorig jaar stuntte Spartacus op de kasseistroken van De Hel van het Noorden. Zijn voorbereiding zal er dit seizoen wel anders uitzien omdat hij eind maart fris aan de start van Milan-San Remo wil staan. Milan-San Remo is namelijk het enige monument dat nog niet veilig in zijn prijzenkast opgeborgen zit. Veel zal ook afhangen van de wisselwerking met John Degenkolb, die na enkele mindere jaren ook op een klassieker genre Gent-Wevelgem of Parijs-Roubaix aast.

Zdeněk Štybar

De Tsjech won vorig seizoen de Omloop Het Nieuwsblad en de E3 BinckBank Classic en zal in eerste instantie die twee titels moeten verdedigen. Maar eigenlijk mikt Stybar veel hoger: hij wil pieken naar de week waarin de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix verreden worden. Sinds 2013 eindigde Stybar in totaal negen keer in de top tien in de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix en voor de 34-jarige cyclocrosser van opleiding is het wellicht de laatste kans om eindelijk als eerste over de maat te komen.

Bob Jungels, Yves Lampaert, Kasper Asgreen, Tim Declercq, Iljo Keisse en Florian Sénéchal zijn de mannen die Stybar naar de eerste plaats moet piloteren.

Peter Sagan

In maart zal het tien jaar geleden zijn dat Sagan in Parijs-Nice zijn eerste grote rit won. Nadien won hij onder andere Gent-Wevelgem (3x), de Ronde van Vlaanderen (1x), Parijs-Roubaix (1x) en de E3 BinckBank Classic (1x). Hij won de afgelopen jaren zoveel dat hij de tel is kwijtgeraakt.

Maar dit seizoen is het allemaal minder. Hij laat het openingsweekend schieten om op hoogtestage te gaan en veel mensen vragen zich af of de Slovaak überhaupt gemotiveerd is om de komende weken en maanden een goed figuur te slaan tijdens de klassiekers. Volgens zijn tegenstanders zal hij dit seizoen genekt worden door zijn steeds groter wordende arrogantie.

Wout Van Aert

Van Aert reed niet meer op de weg sinds zijn val in de tijdrit in de Tour in Pau op 19 juli en zal de komende weken vooral proefdraaien. Maar hij kan tijdens het Belgische voorjaarsseizoen enkele keren verrassen. Gent-Wevelgem en de E3 BinckBank Classic zijn koersen waar hij gemakkelijk de top vijf kan halen. En misschien kan hij net als in 2018 als outsider beginnen aan de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix.

De tips van betFIRST: Omloop Het Nieuwsblad

Favoriet: Greg Van Avermaet @ 5.00
Outsider: Tim Wellens @ 23.00
Joker: Mads Pedersen @ 41.00

* De aangegeven noteringen zijn indicatief en juridisch niet-bindend

Must See

More in Wielrennen