Verbind je met ons

HomeBetting Academy

Betting Academy: korte vs lange termijn bij sportweddenschappen

Meet de resultaten van je sportweddenschappen steeds op lange termijn

De resultaten van iemand zijn sportweddenschappen zijn op korte termijn niet erg betrouwbaar. De reden is de wet van de grote getallen. Deze stelt dat hoe meer data je hebt, hoe betrouwbaarder je resultaten zullen zijn.

Je moet je geen zorgen maken, we gaan jullie geen ingewikkelde wiskundige formules uitleggen. Maar samen met Betmanbegins zullen we het principe uitleggen aan de hand van een voorbeeldje over het nemen van strafschoppen.

Voorbeeld – strafschoppen Hazard

Stel dat je een wedstrijdje speelt tegen Eden Hazard waarbij je strafschoppen moet nemen. Hazard is beter in het trappen van strafschoppen dan jij. Maar als je beide slechts één strafschop neemt, is er een redelijke kans dat je even goed of misschien zelfs beter doet dan hij. Hazard zal het enkel beter doen dan jij wanneer hij scoort en jij mist.

Wanneer je elk 10 strafschoppen neemt is de kans veel kleiner dat je even goed of beter zal doen dan Hazard.

Bij het nemen van elk 1.000 strafschoppen is de kans bijna onbestaand dat je meer strafschoppen scoort dan Hazard. Dit is een eenvoudig voorbeeld, maar het toont aan dat er meer onzekerheid is op de korte termijn.

De resultaten van sportweddenschappen moet je op lange termijn meten. Op korte termijn is de geluksfactor te groot, zegt betFIRST.

Dat is ook de reden waarom de odds bij tennis op een favoriet om een set te winnen hoger liggen dan de favoriet om de wedstrijd te winnen. Stel dat de odds op een overwinning van Federer op 1.40 liggen. De odds op Federer om de eerste set te winnen zullen hoger liggen, bijvoorbeeld op 1.50. Een set is een kortere termijn en er is daardoor meer onzekerheid.

Hetzelfde principe is van toepassing bij het analyseren van de resultaten van iemand zijn sportweddenschappen. Om nauwkeurige resultaten te krijgen is het aantal geplaatste weddenschappen veel belangrijker dan de tijd die verlopen is.

Aantal weddenschappen

Nu is de vraag: hoeveel weddenschappen heb je nodig om een betrouwbaar beeld te hebben van iemand zijn resultaten? Dit hangt af van enkele zaken.

Als eerste de odds van je weddenschappen. We gaan je niet vervelen met de wiskundige theorie. Maar je hebt meer weddenschappen nodig om een betrouwbaar beeld te hebben als je vooral inzet op hoge odds. De spreiding van de resultaten is namelijk hoger. 100 weddenschappen kunnen voldoende zijn wanneer je inzet aan odds van 2.00 maar zullen niet voldoende zijn wanneer je meestal inzet aan odds rond de 10.00.

Een tweede factor is de correlatie van je weddenschappen. Dit betekent dat je geplaatste weddenschappen afhankelijk zijn van elkaar. Bij het wedden op voetbal op bijvoorbeeld Vardy om te scoren in een bepaalde wedstrijd en Vardy die topscorer wordt in de Premier League heeft een duidelijke correlatie. Als Vardy scoort in de wedstrijd, is de kans ook groter dat hij topscorer zal worden. Wanneer je vele weddenschappen plaatst die gecorreleerd zijn, heb je meer weddenschappen nodig om een betrouwbaar beeld te hebben over je rendement.

Evolutie odds

Stel dat je onvoldoende weddenschappen hebt om een beeld te vormen over het rendement. In dat geval is één van de meest betrouwbare zaken de evolutie van de odds. Het is heel nuttige informatie om de odds te vergelijken aan welke je de weddenschap hebt geplaatst en de odds net voor de start van de wedstrijd. De wedpatronen van andere spelers geven bookmakers extra informatie waardoor de odds nauwkeuriger kunnen worden bepaald. Hoe dichter bij de start van de wedstrijd, hoe meer spelers hebben ingezet op de wedstrijd. De odds zullen dan ook zeer nauwkeurig zijn.

Als je erin slaagt om in te zetten aan hogere odds dan de odds net voor de start van de wedstrijd, is dat een sterke aanwijzing dat deze persoon op lange termijn winstgevend is.

Must See

More in Betting Academy