Verbind je met ons

HomeBetting Academy

Betting Academy: het belang van statistieken bij wedden op sport

Belang van statistieken bij sportweddenschappen

Er zijn vele manieren om een weddenschap te vinden die op lange termijn winstgevend is. Één manier is het analyseren van statistieken. Hoeveel doelpunten hebben beide ploegen in de vorige wedstrijden gescoord? Wat was het resultaat van hun onderlinge duels? Kregen de teams tot nu toe veel gele kaarten?

Allemaal zeer interessante vragen, maar hoe relevant zijn dit soort statistieken om sportweddenschappen te vinden die op lange termijn winstgevend zijn? We legden deze vraag voor aan Betmanbegins.

Hoe worden odds bepaald?

Om deze vraag te beantwoorden, is de eerste stap het bekijken van de manier hoe bookmakers hun odds precies bepalen. Het merendeel van de odds zijn bepaald door gebruik te maken van algoritmes. De algoritmes bepalen de odds op basis van historische data en zijn enorm nauwkeurig. Ze houden rekening met vorige resultaten, onderlinge duels, de waarde van de spelers van elk team en nog zoveel andere factoren. Over het algemeen analyseren algoritmes de data veel nauwkeuriger dan een mens. Het grote nadeel van je weddenschappen te baseren op statistieken, is dat algoritmes van bookmakers de statistieken al hebben verwerkt in hun odds.

Stel dat er twee ploegen tegen elkaar spelen die veel hebben gescoord in hun afgelopen wedstrijden. De kans zal groot zijn dat er in het duel drie of meer doelpunten worden gescoord. Maar een weddenschap is pas winstgevend op lange termijn wanneer de kans dat een bepaald evenement zich voordoet groter is dan de odds weergeven. Om winstgevende weddenschappen te vinden is het niet voldoende om statistieken te vinden waarmee je het wedstrijdverloop kan inschatten. Veel belangrijker is dat bookmakers deze informatie nog niet, of onvoldoende, hebben verrekend in de odds.

Zwaktes van algoritme dat odds bepaald

De algoritmes die bookmakers gebruiken zijn enorm goed in het analyseren van historische data, maar dit is tegelijkertijd ook een zwakte van hen. Doordat ze er zo goed in zijn, hebben ze er zeer veel vertrouwen in. Dit maakt bookmakers relatief afhankelijk van statistieken. In sport kan veel worden verklaard aan de hand van statistieken, maar zeker niet in alle gevallen.

En dat zijn de situaties waar jij als speler voordeel uit kan halen! De algoritmes van bookmakers kunnen zeer goed zijn in het analyseren van data maar bij zaken zoals motivatie van spelers kunnen algoritmes je minder goed helpen. Wat als een bepaalde ploeg al kampioen is en in hun hoofd al op vakantie zijn? Wat als beide ploegen baat hebben bij een gelijkspel? Of misschien schiet geen van beide ploegen iets op met een gelijkspel? Dit zijn situaties die niet worden meegewogen door algoritmes en hier ontstaat voor bookmakers een grote kans om fouten te maken indien zij teveel vertrouwen op hun algoritmes. Als speler kun je dus profiteren door goed te analyseren welke motivatie spelers en/of ploegen hebben.

De odds van een sportweddenschap worden grotendeels gebaseerd op statistieken. De stats zitten dus al verrekend in de odds, ook bij betFIRST

Speler op andere positie

Een ander voorbeeld van wanneer het algoritme vaak faalt, is wanneer een speler op een andere positie op het veld speelt dan voorheen. De statistieken uit het verleden zullen hierbij minder relevant zijn. Stel dat een speler normaal gezien als vleugelspeler speelt. Hij zal gemiddeld gezien minder scoren dan wanneer hij als pure aanvaller speelt. Bookmakers zullen moeilijkheden hebben om de odds correct in te schatten. In veel gevallen zullen zij namelijk kijken naar hoeveel doelpunten hij heeft gescoord in zijn laatste wedstrijden. Aangezien dit door zijn positiewisseling minder relevant is, heb je als speler de kans op een te hoge notering op de markt doelpuntenmaker.

Gele kaarten

Ook het inzetten op (gele) kaarten biedt vaak interessante mogelijkheden voor jou als speler. Het kan zijn dat twee teams gedurende de competitie gemiddeld gezien weinig kaarten krijgen. Tegelijkertijd is het mogelijk dat ze in de laatste speelronde beide nog strijden voor Europees voetbal. Het algoritme van bookmakers zal hier vooral kijken naar hoeveel kaarten de teams in de afgelopen duels en onderling duels hebben gekregen. Maar in alle waarschijnlijkheid zullen beide teams agressiever spelen om te winnen en het ticket voor Europees voetbal te behalen. Hierdoor zullen er gemiddeld gezien meer kaarten worden gegeven. In veel gevallen zal je hier interessante odds krijgen op veel kaarten. De algoritmes van bookmakers houden minder rekening houden met de motivatie van de teams.

Conclusie

Over het algemeen is het verstandig om te zoeken naar sportweddenschappen waarbij je verwacht dat de statistieken het verwachte wedstrijdverloop niet goed weergeven. Bijvoorbeeld bij het wedden op voetbal! Het is hierbij belangrijk om goed op de hoogste te zijn van het laatste nieuws en ontwikkelingen van de teams en/of spelers waarop je wilt inzetten. Dit kan een groot voordeel geven wanneer je weddenschappen gaat plaatsen.

Must See

More in Betting Academy