Verbind je met ons

HomeBetting Academy

Betting Academy: hoe werkt een Asian Handicap?

De ‘Asian Handicap’ is wellicht de meest ingewikkelde wedmarkt. Je geeft het team waarop je wedt een virtuele voorsprong of achterstand. Bij Asian Handicap wordt er soms onmiddellijk gedacht aan een handicap van goals bij het wedden op voetbal. Maar dit is zeker niet de enige manier waarop deze markt wordt gebruikt, stelt Betmanbegins. Denk maar aan een asian handicap op gele kaarten, corners, games bij tennis, punten bij basketbal, frames bij snooker, etc.

De Asian Handicap kent drie soorten: de halve lijn, de volle lijn en de kwartlijn.

Halve lijn Asian handicap

De eerste vorm van Asian Handicap is de halve lijn. In dit geval krijgt het team of de speler waarop je wedt steeds een voorsprong of achterstand in de vorm van een veelvoud van 0,5. Laat ons dit even verduidelijken aan de hand van een voorbeeld. Op 12 juni spelen onze Rode Duivels de levensbelangrijke wedstrijd op het EK tegen Rusland. Stel dat je verwacht dat België met ruime voorsprong zal winnen tegen de Russen.

Een mogelijkheid is om België een Asian Handicap van -1,5 te geven. Stel dat België wint met 2-1. Dan wordt de score 0,5 – 1 nadat anderhalf punt is afgetrokken van het team waarop je met een Asian Handicap hebt ingezet. Je verliest de weddenschap. Als België met 2-0 wint, zal de score na het toepassen van de Asian Handicap 0,5 – 0 worden. Jij wint je weddenschap en zal in dit geval 3,25 keer je inzet krijgen. De Rode Duivels zouden dus met minstens twee doelpunten verschil moeten winnen om de weddenschap te winnen.

Volle lijn Asian Handicap

Een andere mogelijkheid is de volle lijn. In dit geval krijgt het team waarop je wedt steeds een voorsprong of achterstand in de vorm van een veelvoud van 1. Stel dat je onze Rode Duivels een Asian Handicap van -1 geeft. Als ze met twee of meer doelpunten verschil winnen, zal jij 2,57 keer je inzet krijgen. Bij een gelijkspel of overwinning van de Russen verlies jij je weddenschap. Als België met exact één doelpunt verschil wint, wordt de weddenschap een ‘void’. Dit betekent dat je de inzet van de weddenschap terugkrijgt.

Stel dat de Rode Duivels winnen met 4-1. Na het toepassen van de Asian Handicap wordt de score 3-1 en jij wint de weddenschap. Bij een 2-2 gelijkspel wordt de score via de Asian Handicap 1-2 en jij verliest je weddenschap. Als België met 2-1 wint, zal de score 1-1 worden. In dit geval krijg je de inzet terug.

Kwartlijn Asian Handicap

Ten slotte bestaat er ook nog de kwartlijn. Het is in principe een combinatie van de volle lijn en de halve lijn. Kwartlijnen eindigen dus steeds op 0,25 of 0,75. Als je wedt op een kwartlijn, verdeel je eigenlijk je inzet over de halve lijn en volle lijn. Stel dat je inzet op een overwinning van België met een Asian Handicap van -0,75. De helft van je inzet wordt gezet op een handicap van -0,5 en de andere helft op een handicap van -1.

Als de Rode duivels met twee of meer doelpunten verschil winnen, zal je dus je sportweddenschappen winnen. Als ze de wedstrijd verliezen of gelijk spelen, ben je de volledige inzet kwijt. Bij een overwinning met één doelpunt verschil zal je de -0,5 handicap winnen en je geld van de inzet op de -1 handicap terugkrijgen. Stel dat je tien euro inzet op een Asian Handicap van -0,75 en België wint met 3-2. Je hebt vijf euro ingezet op een Asian Handicap van -0,5 waardoor de score 2,5 – 2 wordt. Je wint dit deel van de weddenschap en ontvangt €10,25. De andere vijf euro is ingezet op een -1 Asian Handicap. Hierbij zal de score 2-2 worden en je krijgt je vijf euro inzet terug. Met je totale inzet van tien euro zal je dus €15,25 terugkrijgen als België met exact één doelpunt verschil wint.

De volle lijn en kwartlijn worden vooral gebruikt bij voetbal. Bij sporten zoals basketbal, tennis en snooker zal je meestal enkel de halve lijn als type ‘Asian Handicap’ terugvinden.

Must See

More in Betting Academy