Verbind je met ons

HomeTennis

Hoe moet je wedden op tennis?

How to bet on tennis on betFIRST

Het tenniscircuit is het hele jaar door opgesplitst in verschillende toernooicategorieën en oppervlaktetypes. De drie verschillende soorten banen zijn hardcourt, gras en gravel. De tour start over het algemeen aan het begin van het kalenderjaar op de harde banen, het gravelseizoen gaat door in april en mei, gevolgd door gras in juni/begin juli en eindigt daarna weer op hardcourt.

Tennis is een sport waar een speler zich echt kan specialiseren in een specifiek shot, of dat nu hun forehand of backhand is. Daardoor heb je ook heel wat verschillende speelstijlen waarbij fysiologie en mate van beweging van een speler uiteindelijk bepaalt op welke ondergrond ze het meeste kans maken om de overhand te krijgen. Rafa Nadal zet bijvoorbeeld een ongewone hoeveelheid topspin op zijn slagen en is uitstekend in het terug in het spel krijgen van de bal door zijn snelheid. Dat maakt hem zo geschikt voor tennis op het eerder langzame gravel. Terwijl Roger Federer, die niet in het bezit is van dat soort voetenwerk maar een sterkere service heeft, kan uitblinken op het snellere gras.

 Rafael Nadal

Rafael Nadal

Bepaalde competities leveren de spelers meer punten op, met als hoogtepunt de Grand Slams: de Australian Open (hard), Roland Garros (gravel), Wimbledon (gras) & de US Open (hard). De progressie van de verschillende tornooien door het seizoen heen geeft de spelers hun plaats op de wereldranglijst die gebaseerd is op een puntensysteem afhankelijk van de moeilijkheidsgraad van het toernooi. Een hogere ranking betekent zowel automatische kwalificatie voor toernooien als gemakkelijkere lotingen, wat dus tot meer succes zou moeten leiden.

De belangrijkste tennis betting markten waarop men zich voor een bepaalde wedstrijd moet richten zijn onder andere: Winnaar FT, Handicaps, Winnaar sets, Over/Under games, Exacte score, Aantal sets en 1e Set/Match. Er is ook de optie om te wedden tornooi outrights op betFIRST.

Hoe verdien je aan wedden op tennis?

De makkelijkste methode om te wedden op tennis is om te zoeken naar value bets bij de outrights. En als je nog niet heel veel kennis hebt is de beste plaats om te leren het wedden op de Grand Slams. Elke speler zal proberen te pieken voor deze vier tornooien en zo zijn er dus minder variabelen te overwegen voor punters.

Dat betekent echter wel dat er minder snel een underdog zal winnen, zeker bij de mannen gezien de omstandigheden waarbij er tot vijf in plaats van de reguliere drie sets wordt gespeeld. Dat zie je ook aan de statistieken. Sinds begin 2004 hebben Roger Federer, Rafael Nadal en Novak Djokovic 85% van de 65 Grand Slams gewonnen, inclusief de laatste 13 stuks. Het is al geleden van Stan Wawrinka op de US Open in 2016 dat er nog eens iemand anders kon winnen.

De WTA-tour daarentegen heeft een veel grotere verscheidenheid aan winnaars opgeleverd, aangezien Naomi Osaka de enige speelster is die er sinds begin 2017 is in geslaagd twee Slams te winnen. Daarnaast heeft 23-voudig Slam-kampioene Serena Williams moeite om haar dominantie op de sport weer te doen gelden. Daardoor vind je bij de vrouwen veel aantrekkelijkere odds op tennis betting.

Belangrijke factoren bij het wedden op tennis

De vier belangrijkste factoren die moeten worden overwogen voor elke speler om een value bet te vinden zijn de volgende:

  1. Loting
  2. Vorm (recent, qua ondergrond en qua tornooi)
  3. Zwakke reekshoofden of mogelijke blessures
  4. H2H’s

Eerst en vooral: wacht met je weddenschap tot de loting vrijgegeven is. Want dit kan de noteringen van een bepaalde speler drastisch veranderen. Zo is er het voorbeeld van Serena Williams op Roland Garros 2018. Zij was niet geplaatst en nam deel met een wilcard. Door haar deelname veranderden de odds van enkele van de beste spelers ter wereld. Ze versloeg uiteindelijk Ash Barty en Julia Gorges maar moest verstek geven in de vierde ronde. Check dus zeker de loting, meestal wordt die publiek enkele dagen voor de start van het tornooi wanneer de kwalificaties op zijn einde lopen.

De vorm van de dag kan van het grootste belang zijn voor het vertrouwen van een speler en de respectievelijke kansen. Een goed voorbeeld hiervan was het negende reekshoofd Aryna Sabalenka tijdens de Australian Open 2019. Ze worstelde serieus met het vinden van enige vorm. Na haar verlies in de derde ronde, zette ze tot eind augustus een streak neer van 21 gewonnen en 18 verloren wedstrijden. Wat voor een speelster van haar kaliber een zeer slechte run is. Als we iets verder kijken, zien we dat ze in die periode 12 van haar 16 wedstrijden tegen top-50 speelsters verloor. Dan is het niet verwonderlijk dat ze dat jaar in de Grand Slams worstelde en zowel op Roland Garros en de US Open in de tweede als in de eerste ronde bij Wimbledon uitviel. Aan de andere kant had je dan Daniil Medvedev die aan de US Open 2019 begog nadat hij 14 van zijn vorige 16 hardcourt wedstrijden had gewonnen. In alle drie de voorbereidingstornooien bereikte hij ook de finale en die goede vorm bevestigde hij door als runner-up te eindigen op Flushing Meadows.

Zwakke reekshoofden of potentieel geblesseerde spelers kunnen een kans bieden om waarde te vinden in de loting. Als je een top-16 reekshoofd kan vinden die in een slechte vorm zit of licht geblesseerd is, dan ben je al halfweg bij het vinden naar een value bet. We nemen het voorbeeld van Simona Halep op Wimbledon in 2019. Ze had Naomi Osaka als de andere top-8 speelster in haar tabelhelft terwijl Sabalenka de andere top-16 speelster op haar pad was. Osaka worstelde met haar vorm, net als de Wit-Russische Sabalenka. Ze maakten de weg vrij door beide te crashen in de eerste ronde. Zo hielpen ze Halep onbewust naar de titel aan een odd van 18.00. Uiteindelijk moest de Roemeense maar twee reekshoofden trotseren: Elina Svitolina in de halve finale en Serena in de eindstrijd.

Simona Halep

Simona Halep

Om je definitieve beslissing te maken over wie er de hele weg kan gaan, zijn head-to-heads wat je nodig hebt om je over de streep te krijgen. Meestal gebruikt men dit om op voorhand te voorspellen wat er in latere rondes op het tornooi kan gebeuren. Zo kan je vooruit plannen wie het tegen wie zal opnemen.

Slotakkoord over het wedden op tennis

Om meer waarde te vinden, wil je verder gaan dan de Grand Slams en kijken naar de lager gerangschikte toernooien waar ook underdogs de eer kunnen opstrijken. Start nu nog je zoektocht naar de beste tennisweddenschappen op betFIRST.

Must See

More in Tennis