Verbind je met ons

HomeWielrennen

Gaat de strijd om het groen tussen Sagan, Ewan en Van Aert?

Vermoedelijk de spannendste strijd in de Tour van dit jaar: wie wint de groene trui? Vorig jaar bewees al dat Peter Sagan te kloppen was, want toen trok Sam Bennett aan het langste eind. De Ier is er dit jaar niet bij, maar er zijn veel kapers op de kust. Wordt het toch weer Sagan of krijgen we nieuwe winnaar van de puntentrui?

Sluit op voorhand enkele wielrenweddenschappen af of kies voor live wedden. De beste tips om te wedden vind je hieronder bij betFIRST!

Achtste groene trui voor Peter Sagan

Tussen 2012 en 2019 won Peter Sagan ieder jaar de puntentrui, behalve in 2017. Dat jaar werd hij namelijk als schuldige aangewezen bij de val van Mark Cavendish en daarom uit de Tour gezet. Michael Matthews won dat jaar de trui. De kans dat Peter Sagan dit jaar opnieuw het groen wint, is aanwezig, maar toch lijkt hij niet de grootste favoriet.

In tegenstelling tot de voorgaande jaren is zijn pure sprintsnelheid afgenomen en de winnaar van een sprint krijgt in de strijd om de groene trui meer punten dan daarvoor. Dat maakt het voor Sagan alleen maar lastiger. Hij zal daarom vaker dan hem lief is in de kopgroep moeten zitten om bij tussensprints in lastige etappes wat punten te sprokkelen. Het blijft echter wel Sagan, de man die al zeven keer eerder het groen won. Nu weer?

Peter Sagan wint de groene trui (notering van 3.25)

 

Caleb Ewan de favoriet?

Het grote doel van Caleb Ewan voor dit seizoen was om in iedere grote ronde een etappe te winnen. Dat lukt hem al in de Giro en dat wil hij nu ook in de Tour en Vuelta proberen. In Italië stapte hij voortijdig uit de ronde om zich op de Tour voor te bereiden. Dit kwam hem op veel kritiek te staan, want het zou een gebrek aan respect voor de Giro zijn.

Ploeggenoot Thomas De Gendt heeft al laten weten dat Ewan gewoon gaat proberen om Parijs te halen, simpelweg omdat winst in de afsluitende etappe op de Champs-Élysées te belangrijk is voor een sprinter. Dat maakt Ewan automatisch de favoriet voor de groene trui, want hij is zonder twijfel de snelste sprinter van het peloton. Verslaat hij Sagan?

Caleb Ewan wint de groene trui (notering van 3.25)

 

Of wordt het Wout Van Aert?

Wout Van Aert is zeker niet de favoriet voor het groen, want hij heeft al aangegeven niet mee te doen in de tussensprints, maar wat nou als hij direct goed begint aan de Tour? De eerste twee etappes zijn waarschijnlijk te zwaar voor Caleb Ewan en juist op het lijf geschreven van onze landgenoot.

Bij beide etappes zijn 50 punten te verdienen en Van Aert liet op het Belgisch kampioenschap zien dat het met zijn pure sprintsnelheid nog altijd goed zit. Krijgen we na Tom Boonen in 2007 opnieuw een Belgische winnaar?

Wout Van Aert wint de groene trui (notering van 7.50)

Must See

More in Wielrennen