Verbind je met ons

HomeMotorsport

Formule 1-seizoen wordt een langgerekte show rond Lewis Hamilton (uitgesteld)

Mercedes-AMG Petronas Formula One Team's Lewis Hamilton during the Formula 1 preseason tests in Barcelona

Gezocht: enkele dappere piloten die Lewis Hamilton willen uitdagen tot een echte strijd in het Formule 1-kampioenschap. De rechtenhouders hopen vurig dat er zich de komende weken een aantal vrijbuiters aanbieden die Hamilton een halt kunnen toeroepen. Het zou alvast goed zijn voor de sport en het zou de live-uitzendingen een pak aantrekkelijker maken.

Een piloot die het seizoen domineert van de eerste tot de laatste wedstrijd is nooit goed voor de kijkcijfers. De liefhebbers van Formule 1 kunnen alleen maar wensen dat Max Verstappen en Charles Leclerc vol voor de eerste plaats gaan en hun staart niet intrekken.

Lewis Hamilton

Lewis Hamilton beschikt niet alleen over de beste auto van het peloton, maar hij kan in noodgevallen ook rekenen op de hand- en spandiensten van zijn loyale ploegmaat Valtteri Bottas. In de praktijk zal de Britse bad boy geen hulp van buitenaf nodig hebben om zijn wereldtitel met Mercedes te verlengen.

Hamilton is op recordkoers. Hij kan de vijfde rijder worden die vier keer naeen wereldkampioen Formule 1 wordt. Alleen Juan Manuel Fangio (1954, 1955, 1956, 1957), Michael Schumacher (2000, 2001, 2002, 2003) en Sebastian Vettel (2010, 2011, 2012, 2013) deden hem dat voor. En hij kan de zeven wereldtitels van Schumacher evenaren.

Mercedes-AMG Petronas Formula One Team's Lewis Hamilton wants to become Formula One World Champions for the 7th time in his career.

Lewis Hamilton (Mercedes-AMG Petronas)

Ook het aantal GP-overwinningen van de Duitse legende moet er straks aan. Schumi zit aan 91 stuks, Hamilton heeft er 84. De voorbije zes jaar won Hamilton minstens negen Grote Prijzen per seizoen en indien hij opnieuw dat target haalt is Schumacher zijn record kwijt. Tot slot staat Hamilton op vier stuks van het record aantal van 155 podiumplaatsen van de Duitser.

Aan de vooravond van een seizoen die het gezicht van de Formule 1 voorgoed zal veranderen, heeft Hamilton alle kaarten in handen om definitief de grootste F1-piloot uit de geschiedenis te worden.

Max Verstappen

Red Bull begint met het onuitgegeven duo Max Verstapppen – Alexander Albon aan zijn 16e seizoen in de Formule 1. En na zijn derde plaats van vorig seizoen, weliswaar op ruime afstand van Hamilton, zijn veel mensen ervan overtuigd dat de 22-jarige Verstappen een gooi kan doen naar de wereldtitel. Kunnen de schouders van Verstappen de druk aan van zijn nieuwe status als nieuwe nummer een van het Oostenrijkse team? Wellicht wel. Verstappen barst niet alleen van het talent, maar hij heeft ook een grenzeloos vertrouwen in zijn eigen kwaliteiten.

Red Bull Racing's Dutch rider Max Verstappen wants to come closer to Lewis Hamilton during the 2020 F1 season

Max Verstappen (Red Bull Racing)

Bepaalde analisten dichten Verstappen evenveel of zelfs meer kwaliteiten toe dan Hamilton, maar bij Red Bull zijn ze nog niet bij machte om een auto te bouwen naar het evenbeeld van de Nederlander. Verstappen kreeg geen garanties dat zijn nieuwe Red Bull Racing RB16, die voor het tweede seizoen op rij uitgerust is met een Honda-motor, competitiever zal zijn dan vorig seizoen.

Mad Max, zo genoemd omwille van zijn soms roekeloze beslissingen, heeft intussen meer dan 100 Grand Prix achter zijn naam staan en zal goed weten valkuilen hij moet vermijden.

Charles Leclerc

Amper vier maanden geleden beleefde Ferrari wellicht het dieptepunt van het seizoen 2019 toen Charles Leclerc en Sebastian Vettel in elkaar haakten op het circuit van Interlagos en beide moesten opgeven. Het incident werd weggemoffeld door Mattia Binotto, de grote baas van de Scuderia, en de twee piloten zouden weer on speaking terms zijn. Op basis van de resultaten van 2019 beslisten de bobo’s van de Italiaanse constructeur om Leclerc en Vettel hetzelfde statuut te geven. Bij Ferrari redeneren ze wellicht dat Leclerc de coming man is en dat de viervoudige wereldkampioen Vettel op zijn retour is.

Scuderia-Ferraris-Charles-Leclerc-from-Monaco-is-one-of-the-outsiders-for-the-F1-season

Charles Leclerc (Scuderia-Ferrari)

Dankzij zijn zege in Monza, de eerste thuiszege van Ferrari op eigen bodem sinds 2010, heeft Leclerc zich mateloos populair gemaakt bij de Italiaanse tifosi. Na zijn vierde plaats in het eindklassement vorig seizoen, in zijn tweede campagne als F1-rijder, zal de Monegask de hooggespannen verwachtingen moeten inlossen. Indien hij geen interne strijd moeten voeren met zijn ploegmaat Vettel is het niet uitgesloten dat Leclerc helemaal kan doorbreken en de strijd kan aangaan voor plaatsen twee en drie.

En wat met Vettel? Hij zal de komende maanden aan zijn bazen moeten tonen dat zijn overgang van Red Bull naar Ferrari in 2015 geen miscast was. De dertiger won veertien Grote Prijzen met Ferrari, strandde twee keer op de tweede plaats in de WK-eindstand en krijgt nog een ultieme kans om de Italianen een eerste wereldtitel te schenken sinds 2007.

Valtteri Bottas

Ondanks zijn titel van vice-wereldkampioen moet er dit seizoen niet veel verwacht worden van Bottas. Het is te zeggen: hij zal zijn eigen wedstrijden mogen rijden zolang hij Hamilton niet hindert in zijn race naar de wereldtitel. Vorig seizoen kon de Fin, die de uitstraling heeft van een truckchaffeur, even de schijn ophouden. Tot de Grote Prijs van Azerbeidzjan, de vierde van het seizoen, werd hij door Mercedes getolereerd op de eerste plaats. Daarna mocht hij beschikken. Bottas voelt zich perfect in zijn rol als tweede piloot en vormt geen gevaar voor Hamilton.

Mercedes-AMG Petronas Formula One Team's Finish rider Valteri Bottas will try to finally outshine his teammate

Valtteri Bottas (Mercedes-AMG Petronas)

De tips van betFIRST

F1 Wereldkampioenschap: Lewis Hamilton wint @ 1.52
GP van Australië: Top 6 finish - Carlos Sainz Jr. @ 2.20

* De aangegeven noteringen zijn indicatief en juridisch niet-bindend

Must See

More in Motorsport