Verbind je met ons

HomeChallengers

CHECK DE CHALLENGER: Betmanbegins

Bij ‘Check de Challenger’ stellen we wekelijks één van de betFIRST Challengers tippers voor. Vorige week was tipper Rob aan de beurt, nu is het aan Betmanbegins, een absolute betting goeroe. In dit interview rond sportweddenschappen leren we de man achter de tips kennen. 

Betmanbegins, stel jezelf eens voor!

Ik ben Betmanbegins. Ik ben 31 jaar en kom oorspronkelijk uit de provincie Antwerpen. Gedurende enkele jaren oefen ik mijn beroep uit als digital nomad, wat me al in quasi alle uithoeken van de wereld bracht. Sinds een tweetal jaar ben ik vrij vaak aan het padellen, zoals waarschijnlijk de helft van Belgen. Verder vind ik voetballen ook een ontzettend leuke hobby. Een goed restaurantje of iets gaan drinken met vrienden vind ik ook écht genieten. Naast al die activiteiten ben ik ook druk bezig met enkele start-ups onder het motto “work hard, play hard!”

Hoe ben jij gestart met sportweddenschappen?

Dat is een tijdje geleden begonnen. Tussen 2008 en 2011 was ik vrij intensief bezig met het bijleren over poker, waar ik trouwens ook coaching over gaf. Ik ontdekte in die periode al sports betting, maar heb door mijn studies Financiën (master Finance & Risk Management en advanced master Financial Economics) nooit de tijd gevonden om mij verder in sportweddenschappen te specialiseren. Na mijn studies ben ik naar Londen verhuisd om voor een online bookmaker te werken. Zo leerde ik uit mijn ervaring bij die bookmaker heel wat ins en outs over sportweddenschappen.

Dat klinkt ontzettend interessant. Wat zijn dan zoal de sporten waar jouw expertise ligt?

Om het kort te houden, ligt mijn expertise vooral bij voetbal. Voetbal is de sport die ik het meest opvolg. Wie weet krijgen we in de toekomst een groot aanbod op padelwedstrijden. Dan zal je mij daar zeker vaak mee bezig zien (knipoog).

Hoe lang ben je al tipster en wat deed je voor de betFIRST Challengers?

In 2019 ben ik begonnen met het delen van tips. Dat was toen ik de Betmanbegins communtiy oprichtte. In die community wilde ik mensen de kneepjes van het vak aanleren. Zo begon voor mij het tippen. Het bleek ook succesvol te zijn, want momenteel bedraagt het rendement 29,20% over 455 tips. Het is altijd leuker om samen te winnen (en uiteraard ook soms verliezen) dan alleen. Vanaf december 2020 tip ik ook in de betFIRST Challengers groep.

Heb jij een favoriete sportclub?

Hmm, ik heb niet specifiek een favoriete ploeg in competitieverband. Ik ben wel een grote fan van de Rode Duivels, onze Belgische trots. Een EK of een WK is voor mij echt hét hoogtepunt. Het inzicht van De Bruyne, de techniek van Eden Hazard of het leiderschap van Kompany – daar kan je toch nooit genoeg van krijgen. Al moeten we die laatste helaas wel missen.

Hoe combineer je die voorliefde met sportwedden? Zet jij bijvoorbeeld blind in op de Rode Duivels?

Ik ben iemand die heel rationeel is ingesteld. Voor mij is het geen probleem om emoties achterwege te laten bij het plaatsen van sportweddenschappen. Als er geen value is, dan zal ik zeker niet een bet per se plaatsen op hen. Mijn voorkeur voor een ploeg laat me dan echt koud.

Moet je als punter een statistisch, analytisch persoon zijn?

Dat denk ik niet. Er zijn namelijk verschillende stijlen van sportwedden. Sommigen proberen bookmakers te verslaan via complexe algoritmes. Als je op die manier aan wedden doet, dan moet je wel zeer statistisch ingesteld zijn. Maar er zijn ook spelers die bookmakers proberen te verslaan door nieuwtjes in de gaten te houden, of motivatie van teams beter in te schatten dan bookmakers. Bij dit soort strategieën is een analytische mindset van minder groot belang. Maar over het algemeen zou ik wel zeggen dat iedere wedder een basis aan statistische kennis moet hebben om bookmakers te verslaan.

Wat is je favoriete wedmarkt?

Ik denk dat ik daar van de doorsnee speler afwijk. De meeste wedders focussen namelijk op de populaire wedmarkten zoals 1X2, over/under, both teams to score, etc. Als bookmakers deze markten verkeerd inschatten, zullen ze grote verliezen leiden omdat er veel op wordt ingezet. Daarom zal een bookmaker het merendeel van de tijd ook spenderen aan het nauwkeurig inschatten van die wedmarkten. Hierdoor zijn de opportuniteiten als speler veel kleiner op die bekende markten. Daarom is het handiger om te richten op iets wat meer niche is zoals kaarten van een speler, doelpuntenmaker, aantal schoten van een speler/team, etc. Dat zijn dan ook de wedmarkten waar ik de meeste value in zie, en die ik dus verkies.

Verantwoord spelen is ontzettend belangrijk! Hoe doe jij dat?

Dat is inderdaad ontzettend belangrijk. Het belang van verantwoord wedden kan niet genoeg benadrukt worden. In 2016 heb ik een volledig jaar fictief weddenschappen geplaatst om te kijken of ik een positief rendement zou behaald hebben. Eens ik daar voldoende zekerheid over had, heb ik een bankroll opzij gezet die ik wou investeren in sportweddenschappen. Sinds toen zet ik altijd tussen de 0,2% en 2% van deze bankroll in per weddenschap. Op die manier voldoe je aan de eisen voor optimaal bankroll management. Zo speel je mijn inziens het meest verantwoord.

Hoe zij jij de toekomst voor wedden op sport?

De algoritmes die bookmakers gebruiken worden steeds nauwkeuriger. Er komen complexere algoritmes, databases worden ruimer … Ik verwacht dus dat het steeds moeilijker zal worden om bookmakers te verslaan, vooral op de populaire wedmarkten. Tegelijkertijd wordt het aanbod van bookmakers ook steeds groter. Ze bieden alsmaar meer nieuwe markten aan. Zoiets kan voor extra fouten zorgen van bookmakers. Daar moet je als speler zeker je kansen zoeken.

De ultieme raad voor een startende punter?

Eerst en vooral bankroll management. Het is de eerste stap bij verantwoord wedden. Speel echt enkel met geld dat je kan missen. Durf verder ook bescheiden te zijn. Slechts 2% van de spelers verslaat effectief de bookmakers. Besef dus goed dat het echt niet makkelijk is en dat er veel werk in kruipt om hierin mogelijk te slagen. Je grootste voordeel is dat een bookmaker odds moet aanbieden, terwijl jij niet moet wedden. Je hoeft dus zeker niet elke dag sportweddenschappen te plaatsen. Wacht rustig je kans af tot de bookmaker een fout maakt en sla dan toe.

Last one: Waarom moet je lid worden van de betFIRST Challengers?

Dat is een goede vraag! Het is onmogelijk om bookmakers op alle gebieden te verslaan. Bookmakers hebben simpelweg meer tijd en betere software dan jij om de nodige analyses te maken over sportwedstrijden. Door kennis met elkaar te delen, heb je een grotere kans om bookies te verslaan. Samen sta je veel sterker dan alleen! Dat is volgens mij dé reden waarom je lid moet zijn van de betFIRST Challengers.

Wil jij geen enkele tip van Betmanbegins en de andere Challengers missen? Wordt dan zeker lid van de betFIRST Challengers!

Must See

More in Challengers